GOGOAŞA DE 4 MILIARDE DE EURO  Fondul Proprietatea, croşetat cu găuri la "Tricodava"

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 1 august 2006

"Broadhurst Investment" a diluat substanţial participaţia Fondului Proprietatea la societatea "Tricodava"

Conducerea Fondului dezinformează publicul că deţine 30% din această companie, când în realitate Fondul a rămas încă de la înfiinţare cu doar 6%, dar nu în "Tricodava", ci într-o societate divizată

Fondul a mai fost diluat o dată, ajungând la doar 1,7%, dar publicului îi spune că deţine în continuare 30%

Conducerea Fondului Proprietatea nu s-a dezmeticit nici după jumătate de an că fondul a fost diluat simţitor, încă de la înfiinţarea sa, la una din societăţile din portofoliu şi insistă să informeze publicul că deţine în continuare 30% din societatea bucureşteană "Tricodava".

În realitate, Fondul mai deţine doar puţin peste 6% din "Tricodava", dar nu din "Tricodava" de acum un an, căci societatea a fost divizată între timp în două companii. Iar în cea de-a doua companie rezultată din divizare, Fondul a fost diluat încă o dată, în acest an, astfel că nu mai deţine 6,17%, ci doar 1,73%.

Dar Fondul insistă în eroare.

Pe 3 august 2005, la doar două săptămâni de la înfiinţarea, prin asumarea răspunderii Guvernului, acţionarii societăţii "Tricodava" au decis o majorare de capital cu aport în natură adus de către societăţile private, controlate de fondul de investiţii "Broadhurst Investments". Guvernul decisese, în iulie 2005, ca pachetul de 30% deţinut de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) deţinut la "Tricodava" să fie transferat la Fondul Proprietatea. Numai că, pe 3 august 2005, prin majorarea de capital amintită, AVAS este diluat de la 30,65%, la 6,7%.

Legea de înfiinţare a Fondului Proprietatea, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, în iulie 2005, prevedea ca acesta să fie constituit în 180 de zile, adică până la sfârşitul anului trecut. Fondul Proprietatea devine funcţional pe 28 decembrie 2005.

Între timp, însă, pe 11 noiembrie 2005, acţionarii "Tricodava" decid divizarea societăţii prin trasferul tuturor activelor imobiliare către o nouă societate - "Tricoreal" SA. Noua societate este proiectată să se ocupe de afaceri imobiliare, iar cel mai important activ care i-a fost inclus în patrimoniu a fost un teren de 51.000 de mp în Drumul Taberei şi clădirile aferente.

În fapt, noua societate "Tricoreal" rămâne pe locaţia societăţii "Tricodava", care, în schimb, este mutată în sectorul 4 din Capitală. Acţionarii şi-au motivat decizia divizării prin faptul că bunurile imobiliare ale societăţii trebiuie să fie mai bine exploatate.

Divizarea a fost una simetrică, astfel că structura acţionariatului de la "Tricodava" se păstrează şi la "Tricoreal". Adică, AVAS rămâne acţionar cu 6,17% şi în "Tricoreal", restul acţiunilor fiind împărţite de "Trico Real Estate" SA (51,44%), "Romarta" SA ( 40,75%), PAS "Tricodava" - 1,62%, alţi acţionari - 0,015%. Primele două companii - "Trico Real" şi "Romarta" SA - sunt controlate de fondul de investiţii "Broadhurst".

Noua societate "Tricoreal" este înfiinţată în 7 aprilie 2006, cu membru fondator chiar Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 6,17%. Dar nimeni de la Fondul Proprietatea nu consideră de cuviinţă să informeze publicul cu privire la toate aceste modificări şi păstrează imaginea deformată că deţine tot 30% din toată afacerea "Tricodava". În schimb, conducerea Fondului făcea eforturi diperate să-i grăbească listarea la Bursă ...

O dată cu activele imobiliare, "Tricoreal" preia şi datoriile "Tricodava" către fondul "Broadhurst Investment". Datoriile către "Broadhurst" proveneau din faptul că fondul de investiţii împrumutase societatea "Tricodava" să-şi plătească datoriile către stat până la momentul divizării.

La o lună şi jumătate după înfiinţarea "Tricoreal", pe 31 mai 2006, acţionarii societăţii decid să majoreze capitalul social al societăţii cu creanţele deţinute de "Broadhurst", rezultate din împrumuturile amintite, creanţe în sumă de 3,6 milioane RON, aproximativ 1 milion de euro.

Fondul Proprietatea nu participă la această operaţiune, astfel că îşi diminuează participaţia în societate de la 6,17%, la doar 1,73%, iar acţionar majoritar devine "Broadhurst" cu 71,8%. Dar nici acest lucru nu a impresionat conducerea Fondului Proprietatea, căci este de nezdruncinat în credinţa că deţine 30% din "Tricodava" !

În realitate, Fondul Proprietatea mai deţine 6% din ceea ce a mai rămas din "Tricodava", plus încă 1,7% din afacerea imobiliară desprinsă din "Tricodava".

Cazul este edificator pentru modul în care s-a constituit capitalul social al Fondului Proprietatea, fără un audit în prealabil şi fără o strategie de gestionare a portofoliului imens primit de la stat.

Probabil că până se va dezmetici, Fondul Proprietatea va constata că experienţa de la "Tricodava" va fi fost repetată în multe alte locuri şi că stă pe o gogoaşă găurită. Iar ca o ironie, prima gaură a produs-o chiar o societate de croşetat!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb