Gopo, manelele şi starea societăţii româneşti

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 martie 2019

Cornel Codiţă

Cred că de prin 1990 nu am mai asis­tat la o asemenea deversare publică de umori în legătură cu o temă, cu un eveniment al vieţii sociale. Atunci, materia era grosieră, "politică". Acum, ţine de domeniul "subţire", distilat, al "artei". Atunci, ca şi acum, argumentul raţional şi dezbaterea cu sens, civilizată în regulile ei de manifestare, sunt victime ale unui alt soi de masacru al inocenţilor. Nu victime colaterale, ci principale. În numele şi în apărarea lor sunt scrise aceste rînduri.

Cu producţii mai pline de premiile şi de laudele altora, decît oricînd în întreaga istorie a cinematografiei noastre, breasla truditorilor în lumea umbrelor proiectate pe perete şi-a organizat, acasă, pentru uz propriu, în cea mai bună tradiţie provincială, un "Oscar dîmboviţean". Ce, numai englezii să aibă Globul lor de aur, ori francezii, Ramura lor de palmier, ori italienii Leul lor de la Veneţia, ori nemţii Ursul lor de la Berlin. Noi nu putem să facem în judeţul nostru, ceea ce fac ei în capitalele lor? Ba, bine că nu! Şi, în bună logică a tradiţiei caţavenciene, am făcut. Mai precis, proiectul genialului Gopo, menit să susţină producţia internă de animaţie, prin organizarea anuală a unui festival care să adune şi să prezinte publicului recolta de idei şi de realizări dintr-o nişă artistică mult şi pe nedrept marginalizată, a fost mai întîi deturnat-altoit, iar apoi răsturant cu capul în jos şi picioarele în sus, astfel încît dintr-o manifes­tare destinată publicului, a devenit una destinată consumului intern al breslei cinematografice. Gala premiilor noastre, pentru noi şi ai noştri, care seamănă cu ceremonia şi spectacolul de Oscar, tot atît cît sălile de bal din Bucureştii lui Nae Girimea, Miţa şi Didina, cu Balul anual din Sala Mare a Operei de la Viena. Ca şi pînă acum, în materie de relevanţă socială, evenimentul nu ar fi trecut pragul cîtorva rînduri de ştire, eventual vreo cronică, două, de palmares, rătăcite printre filele unei prese tagentă la cultură doar primăvara şi toamna, la vremea activităţilor agricole de pe cîmpurile cu cernoziom ale patriei.

A fost să fie, însă, momentul cu manele! Era scena Teatrului Naţional, era gala unui eveniment cu ştaif de cultură... ce căutau băieţii ăştia de băieţi de Ferentari în cadru? S-au întrebat, nu fără o doză bine piperată de arţag, cîteva voci din public. Confruntaţi cu reacţiile vehemente de "dezgust şi dezaprobare" venite tocmai din zona sensibilă a consumatorului-beneficiar, producătorii galei s-au repliat, sprijinindu-şi apărarea pe două redute. Primo, momentul respectiv a fost, ca şi altele din cadrul galei, "de-construit" în cheie parodică, ironică... ce mai post-modernist după toate regulile din carte. În acest sens, el era nu doar justificat, ci necesar, fiind direct legat de palmaresul festivalului, de filmul care primise premiul pentru debut "Soldaţii. Poves­te din Ferentari". De aceeea, s-a aflat în program. Secundo, producătorii galei sunt oameni ai vremurilor lor şi promotori ai valorilor acestor vremuri! Gala trebuia, deci, să fie o pledoarie pentru diversitate şi toleranţă. Unii dintre cei prezenţi în sală, ca şi alţii, aflaţi mult dincolo de pereţii incintei Teatrului Naţional, au căzut la acest examen. Nu e vina organizatorilor, ci a celor care nu îşi fac temele acasă! La multiculturalism, vreau să zic!

De aici încolo, însă, intrăm în teritoriul derapajelor. Grave. De logică şi de bun simţ. Unii dintre artiştii care au îndrăznit să protesteze, au păcătuit şi ei. Au cîntat ori au spus pe scenă, fie ea şi local-improvizată, producţii pornografice sau mai rău. Păi, ce cădere mai au ei să judece şi să acuze pe alţii?!!. Şmecheria asta de argumentaţie este cunoscută încă de pe vremea lui Aris­totel, se cheamă argumentum ad hominem, şi a fost discreditată tot cam de pe atunci, cînd este vorba de a discuta cu cineva serios, cu pretenţia că te afli în căutarea adevărului, nu a unei măciuci cu care să-i dai în cap preopinentului. Din aceeaşi categorie a greşelilor clasice şi flagrante de logică fac parte şi alte acuzaţii aruncate cu iluzia unei apărări solide, cum sunt cele de "dublu standard" şi "ipocrizie" aduse celor care, la ei acasă, în maşină, cu prietenii la o beţie, ori chiar la clubul de fiţe şi la petrecerea corporatistă ascultă cu plăcere cîntecele mai deocheate ale Romicăi Puceanu, dar strîmbă apoi din nas la manelele lui Dan Bursuc şi Kana Jambe cîntate la Naţional; cum sunt cele privind faptul că Teatrul Naţional a găzduit şi alte manifestaţii îndoielnice ori care prejudiciază drepturile unor categorii de cetăţeni şi nimeni nu s-a scandalizat în lumea artistică; că au fost şi alte momente "cu cheie" în programul galei, dar care nu au suscitat nici o reacţie, în sfîrşit că unii dintre oamenii de artă se scandalizează pentru o manea, dar nu găsesc cu cale să protesteze faţă de absenţa şi lipsa de interes pentru Gală a oficialilor din Ministerul culturii.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Unii dintre "preopinenţi" au derapat, cu o uşurinţă stupefinată, tocmai hăt... în "delirul logic". Aflu, astfel, că sunt un rarist imbecil dacă nu am ajuns încă să ştiu şi să pricep că "romii au pus bazele a ceea ce voi numiţi cultura naţională". Despre cultura naţională de la noi, de aici, din spaţiul social, noologic şi politic numit România, este vorba, dacă e cineva care nu s-a prins din prima. Mai aflu şi că "romii au fost sclavi aici, romii au fost exterminaţi în Holocaust aici, în ţărişoara voastră barbară, prima în top la bătăi de neves­te şi violuri". Propoziţiile aceastea adînc fracturate atît logic, cît şi istoric, aparţin unei persoane cu carte şi studii academice, foarte probabil cu cetăţenia statului numit România, cu un statut public remarcabil, care îi asigură privilegiul de a vorbi în apărarea drepturilor romilor! Foarte probabil, nu doar în România. De la aceeaşi persoană aflu şi alte lucruri importante, chiar dacă mai puţin fioroase, anume că "mediul artistic din România este oricum retrograd", cu alte cuvinte nu manelele, fie ele cîntate chiar şi pe scena Teatrului Naţional au stricat cultura din România. Că manelele fac parte din cultura romă, cultură căreia statul numit România are datoria să îi dea din ce în ce mai mult spaţiu. Se subînţelege, desigur, inclusiv pe scena Teatrului Naţional. În sfîrşit, discursul devine din acuzator, ameninţător: "Deci, instituţiile astea de cultură nu vă aparţin doar vouă."

Vă spun drept, iniţial am avut intenţia să rîd. Ştiţi dumneavoastră vorba latinului, ridendo castigat mores. Citind şi recitind unele dintre reacţiile care au luat locul oricărei forme civilizate a dezbaterii publice, mi-a trecut. Sunt obligat să presupun, pendulînd captiv între perplexitate şi groază, că societatea din care fac parte este adînc fracturată, este împărţită în două tabere, în care se află un singur soi de oameni, rasişti, fascişti, legionari, bătăuşi de neveste şi violatori, pe care îi separă o singură şi ireconciabilă condiţie: unora le plac manelele, pînă la extaz, celorlalţi nu le plac... deloc!

Opinia Cititorului ( 47 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Muzica de cult ortodox! Asa a fost introdusa in Tarile Romane. Acordurile si gamele orientale isi pastreaza sunetele nemodificate, asa cum au fost revelate! Meditatiile se fac doar pe acorduri orientale! Muzica din Orient nu cunoaste genul muzicii de Opera insa este geniala, ea atunci este creata, pe scena, este o terapie cu sunete. In India am participat in fiecare seara la concerte de muzica clasica iindiana... acele vibratii m-au ajutat sa na vindec de febra tifoida! Cantecele lor de...

    1. Si ai trepidat doamna Salomeea?.

      Da, la piesa de teatru Marea rusine, de la Teatrul Excelsior. Am aflat ca marea rusine este a romanilor pentru ca au considerat normal sa ai sclavi, robi rromi la nivel de stat, de manastiri si chiar la casele boierilor.Femeile rrome de la casele boieresti, focoase si frumoase satisfaceau poftele boierilor si chiar le purtau copiii in pantece pentru cei ale caror sotii erau sterpe.Am aflat ca discriminarea pozitiva a facut si rau prin stigmatizare dar si bine. Aceasta piesa a fost scrisa de...

    ... eu as numi aceasta: ... exces de pozitivitate ;) ...

    1. Ada Solomon, producatoarea filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari", a spus că, de fapt, respectivul moment a fost „un fel de a atrage atenția către cultura de masă și cinema-ul românesc care este privit ca adresându-se unui public cinefil exclusivist”.

      Cand faceam stagiu la Comisia Europeana, am propus ca sa se lupte prin arta impotriva rasismului, un fel de actor-activist.Cand eram inspector scolar, am propus locuri speciale la toate liceele si universitatile, nu numai la asistenta sociala. Mi s-a parut un proiect emancipator, care, in final, s-a dovedit a face rabat de la calitate, in anumite cazuri. Nu oricine poate deveni actor! Pe langa talent este nevoie si de o anumita cultura in domeniu.Sunt partial deceptionata de rezultatul...

      Lasand critica deoparte sau trezindu-ne la realitate?.

    Dupa ce am vazut am dat dreptate autorului. Au facut intentionat asta, ca sa traga un semnal de alarma! Mie asa mi se pare...parcă ma vad pe mine cantand o arie de opera, pe scena din India..total neadecat. Muzica pop indiana seamana mult cu ce au cantat pe scena Teatrului National, daca s-ar fi canatat pe scena Teatrulu Romani ar fi fost adecvat. Cred ca asta au vrut sa scoata in evidenta necesitatea unui teatru romano asa cum exista si teatru evreiesc. Eu asa citesc.

    Ma gandesc... 

    1. ... este trist ca nu mai fumeaza si nu mai beau in prezenta ta ... eu as numi-o: disonanta ;) ...

      Nimeni din familia mea nu fumeaza in prezenta mea si nu lasa pe cineva sa ma agreseze astfel. Mama mea era o intelepta si le-a spus ca medicul mi-a interzis sa stau in astfel de mediu, a inventat ca sa ma protejeze! Toti studentii vor sa se lase dupa ce le-am explicat consecibtele! Sper sa le fac un bine, sa se lase de fumat! Trist este ca unii fumeaza si altceva, se drogheaza. Mie imi vine sa plang pentru ca aleg tot ce face rau sanatatii!... avem mult de lucru! Nepotul meu nu a fumat, era...

      Ma iibesc si vor sa ma protejeze! Toti ma iubesc! Poate ca din iubire se vor lasa de aceste vicii care le consuma sanatatea si resursele si asa precare! Multi s-au lasat de fumat si alcool, acum imi multumesc!

      ... reformulez: ... cand un om isi schimba comportamentul doar in prezenta mea ... inseamna ca eu mi-am creat un "safe space" ... iar el a invatat sa minta/ascunda ...

      Iubesc!

      se abtin, din respect! la fel procedeaza si cu manelele. Nu mai pun astfel de muzica pentru ca le-am spus ca nu imi plac...versurile nu imi plac. Linia melodica este asemenea celei turcesti, grecesti.

      Esti rasista Salomeeo; ce ai cu turcii si grecii?.

      Cant si greceste si turceste, pentru ca imi place stilul balcanic.Doresc binele celor din jur si de aceea imi pasa daca isi fac singuri rau cei care se drogheaza..Cum sa fii rasista cand iubesti gradina lui Dumnezeu in care fiecare floare are frumusetea ei!? Cred ca nu asta s-a inteles...ar fi culmea..Eu iubesc pe toti oamenii si ei ma iubesc pe mine, dupa ce ma cunosc, chiar si rasistii. Pe scurt, mi place linia melodica bizantina, orientala! Am in familie si turci si greci, e absurd ce...

      A pus pe muzica Imnul National'

      Un pasionat colecționar de muzică românească, care a notat creații din repertoriul muzicienilor din perioada fanariotă. Pann a tipărit mai târziu unele din cele mai vechi piese muzicale de curte și cântece de lume inspirate din melosul bizantin si otoman. Acest lucru a fost însoțit de interesul său în alte tradiții muzicale: în practica sa bisericească, el a... 

      Spre deosebire de Goran Bregovici care a furat cantecele rromani in scop comercial.Mai nou foloseste acompaniamentul orchestrei de muzica clasica. Pe 2 aprilie va avea spectacol la Sala Palatului, dupa modelul lui Tudor Gheorghe probabil.Este jenant ce a facut, si-a insusit operele unor rromi saraci anonimi, din Jugoslavia.Iata cum unii pot deveni mari, prin furt si in arta. Macar demonstreaza ca si muzica orientala poate si acompaniata de o orchestra de muzica clasica. Nu e singurul....

      Dar bordelas, bordel, bordel?.

      Postacilor, sper ca acum sunteti convinsi de cutura enciclopedica a doamnei Salomeea. Cred ca numai din invidie o sarjati mereu.

    "Soarele ii incalzeste si pe cei prosti si pe cei destepti". Societatea a ajuns la limita arogantei: punem etichete, acuzam fara sa avem cunostinta despre ce vorbim, fiecare isi ridica ego-ul la rang de vedeta atotstiutoare, ne pierdem timpul cu lucruri ce nu ne privesc personal etc. Daca faceti un exercitiu simplu si intindeti degetul aratator spre cineva, uitati-va ca celelalte trei sunt indreptate catre voi. Lumea este plina de o diversitate de lucruri, experiente, oameni, ce contin...

    1. Trebuie sa facem din fiecare individ in geniu.. este ppsibil acest lucru! Profesorul Ignatenko ne demonstreaza acest lucru prin cultura cosmoumanista a pacii! Orice melodie poate deveni mantra!.. inclusiv besame muxho! Cursul vosta 600 euro pt 2 zile, dar merita! Eu chiar am organism de 20 de ani!

      ... salariu mediu pe economie e cam 350 - 400 euro pe luna ... profitabila spiritualitatea asta ... oricum este bine ca acum stiu cat costa genialitatea ;) ...

      Cursul pentru liderii elitei spirituale mondiale costa atat. celelalte costa mai putin, sper.. Am fost la un curs de manager, in 2010 si costul a fost acelasi. Un potential lider nu are doar 400 Euro pe luna...are de 4-5 ori mai mult. Cine nu isi doreste sa redevina tanar, sa fie sanatos si plin de energie! cel mai important este ca dobandesti competente de programare mentala pentru tot ce e pozitiv, doar! La curs primesti activatoare acordate la sistemul tau vibrational dupa ce ti se...

      Draga Salomeea, grija mare sa nu depășești creatorul cu aia 10 la puterea 100(ce?)! In rest, nu cred ca e nevoie de tratament.

      ... salomeea ... primul pas spre o dezvoltare spirituala sanatoasa, este modestia ... voi porniti din start de la idea de "elita spirituala"!!! ... scopul nu este intinerirea, scopul ar trebui sa fie cunoasterea ... cunoasterea este gratuita ... dar cere timp si sacrificiu!!! ... daca pretul salvarii ar sta in doua zile si 600 de euro, lumea asta ar fi fost salvata de mult ... dealtfel, nu sunt interesat de "initieri" contra cost cu "aparate speciale" ... eram doar curios cu cat se mai vinde...

      Salmonella tu citesti ce scri? Nu cred ca altfel ti-ai da seama ca na-i talent, Salmonellă fara talent.

      Epigonule, poanta suna asa:"-Ioane, nevastata a fost fata mare cand ai luat-o?.- Vasile, unii spun ca da, altii spun ca ba."

      Eu chiar am organism de 20 de ani!

      Fara logica; organism sau orgasm? . Lamuriti-ne. 

      Poate, cum sa nu! daca-i introduce vibratorul in matrice si ajunge pe planeta Sirius da inapoi pana la 20 de ani. Totul e posibil.

      Greesesti, nu spiritualitatea se vinde ci vibratia.

      ... partea trista esta ca "pozitivii" astia concep directive europene ... s-apoi de atata "pozitivitate" devin incapabili de a sesiza problemele esentiale ... nici cand lumea protesteaza in strada ... la fel cum "tinerica" noastra nu a sesizat ironia de 2-3 editoriale incoace ...

      Eu doar am vrut sa il cunosc pe domnul profesor Ignatenko.si sa ma ajute sa gasim un nou model societal care sa nu mai creeze deseuri sociale, asa cum le numeste domnul profesor Codita. De aceea i-am si cumparat cartea, de aceea am devenit si bahai, in speranta ca aceste sisteme filozofice vor aduce pacea pe terra. Misiunea vietii mele este sa aduc pacea, Ma numesc Salomeea, adica Shalom, in ebraica.

      Dansul m-a ales sa fac parte din elita spirituala mondiala, gratuit, pentru ca e nevoie si... 

      Ma numesc Salomeea, provine din ebraica shalom, adica pace. Tu sa inveti sa scrii corect si apoi sa emiti judecati de valoare. Crezi ca eu scriu ca sa imi arat talentul literar sau ca sa transmit un mesaj. Pe mine ma atrag stiintele exacte acolo am avut talent, fizica, matematica, chimie, materii la care am fost olimpica.. As face asta cu mult talent si grija doar daca ar fi articolul meu. Limbile straine imi plac pentru ca se bazeaza pe logica.

      Astrograma mea natala indica talente... 

      Chiar nu ma intereseaza ironiile si rautatile! E sanatos sa le ignor! Toti cei care le emit isi arata culorile interiorului. Exista o lege a rezonantei, fiecare primeste ce merita! Personal , am primit tot ce am cerut Universului, cand intentia este pura! Tot ce emitem rau se intoarce, asemenea unui bumerang! Atentie la ce ganditi, exprimati si faceti! Bine faci, bine gasesti!

      E doctrina domnului Ignatenko. Eu doar am beneficiat de bunavointa dansului! Este un om ff bun! Te simti foarte bine in prezenta dansului! Ar trebui sa fie cat mai multi parlamentari in prezenta dansului! Daca nu iti schimbi modul de viata si nu activezi matricile in mod regulat nu iti pastrezi puterea. Visul meu este sa aducem impreuna pace interioara, structurala si globala!

      Bahaii nu fac politica si nu sunt partinici. E interzis. asa ca sa nu va asteptati sa fiu de partea cuiva. Avem nevoie de valori si interese comune, care unesc oamenii, nu care ii divid! Geniul raului a inventat parti, factiuni, care se razboiesc intre ele!Chiar in comentarii dati dovada de lipsa de umanism, de armonie!

      Ei ne-au povestit ca multi pacienti s-au vindecat complet, dupa aceste terapii spirituale ale domnului profesor Ignatenko, inspirate din spiritualitatea indiana, chineza, japoneza si crestina..Si scopul meu este tot unul terapeutic, de vindecare a societatii in ansamblu, prin spiritualitate, exteriorizata prin diferite forme de iubire fata de viata, cunoastere autentica, prin arta, cultura a preventiei, in toate domeniile.

      Daca primesti ceva trebuie sa dai ceva inapoi, e legea universala! Legea compensatiei!

      Analizele facute, demonstreaza acest lucru! E vorba de organism si functia genelor tineretii, care este reactivata! Ai energie fizica, mentala si sexuala, din belsug!

      Simbol:UN OM INZESTRAT CU MAI MULTE DARURI DECIT POATE DUCE. 

      Explicatie:Recunoaste ca esti inconjurat de abundenta, dar ca nu esti capabil s-o folosesti pe toata deodata. Daca simti ca nu poti face fata, uita-te in 'camara' ta si vei fi surprins de talentele pe care le ai, si pe care inca nu le-ai folosit vreodata.

      Esenta:Potentialit ate 

      Ai lunecat pe ulei Salmonello, nu sti sa scri, n-ai talent, nu sti sa faci absolut nimic in afara sa insiri chestii fara sens, habar n-ai, absolut nimic, doar zici de tine ca n-ai ce face, la cratiță!

      Matricea absoluta de modelare a destinului Codul creatorului - Piramida creatorului cele 10 supermatrici pentru modelarea vietii

      Domnul Ignatenko este idealist. dansul vede potentialitatea din fiecare fiinta umana. 10 la puterea 100 este vorba despre putere. Matricea activarii celor cinci chei ale sistemului omului. Puterea motivatiei si a visului, apo puterea sanatatii si tineretii, Puterea gandului si binelui, puterea spiritului si intelepciunii si in final puterea credintei si... 

      Iti spun ca nu stii sa scrii corect si continui cu fudulia. Sa vii sa te invat limba romana, fata draga si mai lasa cratita pentru barbati. La cratita accepta sa se duca, doar femeile ca tine, neinstruite, primitive.

      Civilizatia bahai este una avansata! 

      Femeile bahai nu merg la cratita. Barbatii le iubesc si le protejeaza, ei merg la cratita ca sa le lase timp sa se dezvolte. Asa e la noi..barbatii fac curatenie, spala rufe, fac mancare! Femeile in conceptia credintei bahai, au... 

      Salmonella sa nu zici ca noi femeile fac asa si pe dincolo ca tu nu. Eu n-am nevoie de tine cu ce spui cu cratita, stiu si eu fara sa zici tu. Ai. credinte ciudate dar tot nu stii sa scri. Rade toata lumea de tine ca se vede ca nu ai treaba.

      Nu ma intereseaza ce scrii ci cum scrii, agramat, mereu! Nu tin seama niciodata de ce sspun agramatii, nu ma cobor la nivelul lor. pentru ca nu pot fi parteneri de discutii civilizate.Nu ai nici bun simt si nici spirit de observatie. Corect e sa scrii cu 2 i verbul a scrie, la persoana a doua, singular.

      Am multe treburi dar imi fac timp pentru editorialele sufletului meu geaman, domnul profesor Codita. Doar pentru dansul imi fac timp, din respect si admiratie. E singura modalitate de... 

      Da, dar la modul in care scrii, agramata esti chiar tu. Decat sa revii tot timpul cu erate la erate mai bine ti-ai corecta fiecare fraza inainte sa-i dai drumul.

      Ti-o spun prieteneste, ca de la sora la sora. Nu de alta dar ne faci de rusine. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb