Statele Unite ale Americii îşi doresc o îmbunătăţire a relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană, a afirmat, ieri, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.
Domnia sa a declarat: "Ne dorim să dăm la o parte barierele comerciale dintre UE şi SUA şi să progresăm în acest sens. Trebuie să ne acceptăm reciproc standardele, care sunt riguroase, deşi diferite. Dacă am privi lucrurile altfel şi am înţelege că o abordare de tipul «ori ca noi, ori deloc» aparţine trecutului, toate discuţiile din această sferă ar fi mult mai simple".
Ambasadorul SUA la UE a menţionat că Statele Unite ale Americii sunt foarte preocupate de respectarea statului de drept în ţara noastră.
Totodată, Gordon Sondland a precizat că Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiţiei, să lucreze la "o foaie de parcurs", consultativă, care are ca scop întărirea statului de drept din România.
Conform domniei sale, foaia de parcurs ar urma să cuprindă aspectele, măsurile şi prevederile pe care Statele Unite consideră că ar trebui să fie introduse în legislaţia din România în scopul întăririi statului de drept.
Gordon Sondland a declarat: "Guvernele României şi cel al SUA au o relaţie foarte apropiată, România fiind o democraţie reală, care depune eforturi pentru a asigura respectarea principiilor statului de drept şi pentru a crea un climat de afaceri prietenos pentru investitorii din Vest. România şi SUA au interese comune. Recent, m-am întâlnit cu viitorii lideri europeni, iar la Bucureşti mă aflu ca urmare a întrevederii pe care cei doi preşedinţi, Trump şi Iohannis, au avut-o la Washington. În România, am avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu Ana Birchall, ministrul Justiţiei".
Sondland a mai amintit că, recent, ţara noastră şi SUA au semnat un memorandum de înţelegere care are ca obiectiv excluderea Beijingului din implementarea tehnologiei 5G.
Ambasadorul SUA la UE a spus că Statele Unite îşi doresc ca aliaţii lor să renunţe la tehnologia chineză, explicând: "România tocmai a semnat un memorandum de înţelegere cu SUA, iar scopul este ca România să renunţe la tehnologia chineză. Vrem ca aliaţii noştri să folosească orice echipamente vor pentru a implementa tehnologia 5G, atât timp cât acestea corespund standardelor noastre. Cred că România a analizat cu atenţie şi a decis că tehnologia de la Beijing nu reprezintă varianta potrivită. Prin memorandumul pe care l-a semnat, România se angajează să caute alte echipamente care să îi servească la implementarea 5G. Noi îi încurajăm pe aliaţii noştri să caute alternative, nu doar pentru tehnologia 5G, ci în general, inclusiv în domeniul nuclear".
Ambasadorul SUA la UE apreciază modul în care ţara noastră a gestionat preşedinţia la Consiliul UE, creând un parteneriat şi mai strâns între Statele Unite şi România.
În ceea ce priveşte gazoductul Nord Stream 2, Sondland a precizat că acesta este un instrument pe care Rusia îl foloseşte ca să îşi sporească influenţa politică în statele dependente de gazul ei, subliniind faptul că SUA îşi doresc ca Europa să aibă mai multe surse de energie şi, bineînţeles, să vândă o cantitate mai mare de gaze naturale aici.
"Totuşi, nu aceasta este prioritatea noastră. Europa trebuie să găsească alternative viabile din punct de vedere economic la gazul rusesc şi desigur că ne-am dori ca SUA să se afle printre ele. Ne dorim ca dependenţa Europei de gazul rusesc să scadă şi vom face tot ce se poate ca să oprim Nord Stream 2", a mai spus Gordon Sondland.