Actualizare 17:35
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că este "necesară şi actuală" acea propunere pe care PNL a făcut-o cu câtva timp în urmă, "necesitatea organizării de alegeri anticipate în România".
Gorghiu a mai suţinut că, în acest moment, guvernul este compromis şi că este nevoie de un parlament care "să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul şi preşedintele României".
Copreşedintele PNL a mai declarat că liberalii vor cere zilnic demisia premierului, până când acesta o va face.
"Cum poate să se raporteze la ţările membre NATO? Cum poate să le vorbească cetăţenilor României despre reducere de TVA şi cum le poate cere oamenilor de afaceri să nu facă evaziune când domnia sa este pus sub acuzare pentru fapte care înseamnă evaziune fiscală, spălare de bani şi alte fapte la fel de grave? Pentru toate aceste motive, PNL îi va cere în fiecare zi lui Victor Ponta să-şi dea demisia. Îi cer lui Victor Ponta ca acum, la sfârşitul carierei sale politice, să facă un prim gest de bărbat politic: să-şi dea demisia pentru a uşura România de această criză politică fără precedent", a declarat sâmbătă Alina Gorghiu.Copreşedintele PNL a mai afirmat că nu îl consideră pe Ponta vinovat apriori, însă funcţia de premier înseamnă mai mult decât prezumţia de nevinovăţie.
"Să nu credeţi că-l consider pe Victor Ponta vinovat. Fac această precizare importantă: în opinia mea, Victor Ponta se bucură de prezumţia de nevinovăţie până în momentul în care o instanţă judecătorească va da o hotărâre definitivă de condamnare. Însă cred că funcţia de premier înseamnă mai mult decât prezumţia de nevinovăţie. Funcţia de premier înseamnă credibilitate. Înseamnă bună credinţă, decenţă politică, legitimitate. Nimic din cele menţionate anterior nu îl caracterizează pe acest Victor Ponta, care nu face altceva decât să se agaţe de scaunul de la Palatul Victoria", a mai declarat Gorghiu.
---
Actualizare 17:01 Oprea: "România nu trebuie să intre într-o criză politică prin schimbarea premierului"
Vicepremierul şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, la Timişoara, că România nu trebuie să intre într-o criză politică prin schimbarea primului-ministru şi a Guvernului, adăugând că atunci când se va discuta moţiunea depusă de PNL în Parlament UNPR va susţine actuala guvernare.
Vicepremierul şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu doreşte să comenteze deciziile justiţiei în ceea ce-l priveşte pe primul-ministru Victor Ponta, însă el consideră că în România este nevoie de stabilitate.
Întrebat cum comentează situaţia politică a premierului Victor Ponta, după ce acesta a fost audiat la DNA şi este urmărit penal, Gabriel Oprea a spus că România nu trebuie să intre într-o criză politică din acest motiv.
"Niciodată, sunt şi eu ofiţer de justiţie militară la bază, nu am comentat niciodată deciziile justiţiei în România şi nu trebuie să le comentăm. Eu am încredere în justiţie. Cred că în ultimul timp instituţiile statului s-au întărit, foarte bine că este aşa. Pe de altă parte, suntem parteneri în Guvern, întotdeauna am sprijinit guvernele din care facem parte, am sprijinit şi pe preşedintele României, credem că acest lucru aduce, mai ales într-o perioadă în care este un climat sensibil, aş putea spune complex şi complicat de securitate regională mai ales cu ce se întâmplă în Ucraina, cu ce se întâmplă în Franţa, eu cred că România nu trebuie să intre într-o criză politică şi cred că acest lucru, continuarea guvernării, aduce continuitate şi stabilitate politică României", a spus Gabriel Oprea.
Ministrul a mai spus că susţine întărirea instituţiilor statului şi că DNA este "un etalon" în Europa.
"România este un stat sigur în momentul de faţă, este un stat care generează securitate şi stabilitate în regiune şi este respectată de partenerii noştri internaţionali. Suntem stat menbru NATO şi al UE şi este foarte important acest lucru. Da, sunt pentru întărirea instituţiilor statului, printre care şi DNA, despre care am spus că este un exemplu şi un etalon în momentul de faţă în Europa", a mai declarat Oprea.
Întrebat cum va vota UNPR, în Parlament, când se va discuta moţiunea depusă de PNL şi intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!", Oprea a spus că va susţine actuala guvernare.
"Considerăm că dacă vom continua actuala guvernare ne va aduce stabilitate în România", a răspuns vicepremierul.
Întrebat, de asemenea, dacă se va duce, luni, la consultările de la Cotroceni, Oprea a răspuns afirmativ.
"Luni, la ora 18.00 voi merge cu domnul Ion Răducanu (deputat şi preşedintele UNPR Timiş - n.r.), mai ales că ne interesează tot ce înseamnă securitatea naţională. Am salutat faptul că domnul Iohannis şi-a început primul proiect cu 2% pentru armata română, spuneam de acest context de securitate, cu predictibilitate pe zece ani, ceea ce e important pentru securitatea naţională", a mai spus Oprea.
Gabriel Oprea, care este şi preşedintele UNPR, a participat, sâmbătă, la Timişoara la o şedinţă a partidului unde au participat lideri şi membrii ai partidului din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. În cadrul şedinţei a fost adoptată o rezoluţie privind susţinerea obiectivelor de interes naţional cuprinse în programul UNPR pentru perioada 2015-2016.
---
Actualizare 15:17 Zgonea: "Moţiunea de cenzură este prost scrisă, va strânge doar 190-200 de votanţi"
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, sâmbătă, că moţiunea de cenzură este "prost scrisă" şi va strânge doar 190-200 de votanţi, spunând: "Credeţi că vreunul dintre cei care susţin de t ani guvernarea ar fi în stare să voteze o moţiune doar pentru o legătură cu 3-4 evenimente?"
Întrebat dacă PSD are emoţii la moţiunea de cenzură, având în vedere şi cererea de începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta, Zgonea a spus: "Credeţi că există o schimbare de atitudine referitoare la moţiunea de cenzură? Credeţi că ar fi un partid care, fiind la guvernare, cu o guvernare atât de eficientă, ar vota altfel decât împotriva unei moţiuni de cenzură şi prost spusă, scrisă? Credeţi că vreunul dintre cei care au susţinut în ultimii trei ani guvernarea şi care se laudă cu nişte cifre, realizări impresionante, ar fi în stare să voteze o moţiune numai pentru că dumeavoastră faceţi o legătură între trei -patru evenimente care eu cred că nu sunt corelate între ele?".
El a adăugat că nu crede că moţiunea va strânge mai mult de 190-200 de votanţi, moţiunea fiind "un exerciţiu de imagine" căruia nu-i vede rostul.
"Eu cred că moţiunea de cenzură nu strange mai mult de 190 de votanţi, poate 200 maxim. Pentru un partid de opoziţie, în afară de un exerciţiu de imagine, nu-i văd rostul, câteodată am văzut partide care nu au depus moţiune de cenzură, vom vedea la momentul respectiv, argumente pro şi contra. Noi ne-am susţinut toate angajamentele şi cred că la finalul acestei sensiuni vom ajunge la o dezbatere şi în privinţa votului prin corespondenţă", a mai spus Zgonea.
---
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu va susţine sâmbătă, începând cu ora 17.00, o conferinţă de presă la sediul PNL (Bulevardul Kiseleff 57).
Liberalii au depus ieri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu - Tăriceanu, aceasta fiind intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!".
"Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageţi încrederea acestui Guvern este faptul că şi-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democraţie", susţin semnatarii moţiunii de cenzură.
Potrivit PNL, Guvernul Ponta a încălcat Constituţia şi a săvârşit abuzuri "inimaginabile".
"Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi România cunoaşte acum cel mai grav regres democratic. Discret, fără avertismente, fără explicaţii, Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din ţară şi din diaspora. Guvernul Ponta a săvârşit abuzuri inimaginabile într-o ţară democratică, fără scrupule şi fără regret. A călcat şi calcă în picioare Constituţia şi legile, deciziile justiţiei, doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria", se susţine în moţiunea de cenzură.
În opinia liberalilor, modul în care "sultanatul" lui Ponta se raportează la votul prin corespondenţă şi la românii care trăiesc în afara graniţelor arată nepăsare.
PNL afirmă că moţiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe "incompetenţa" lui Victor Ponta şi a miniştrilor săi, pe "proasta" guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, "operaţiunea bacşişul".
"Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie, temă care ar fi putut reprezenta o altă moţiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai 'curat', guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei. Darius Vâlcov a fost ţinut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta îşi dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă din poziţia de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puţin că justiţia face politică", adaugă liberalii, indicând ca exemplu şi cazul Dan Şova.
Liberalii subliniază că singura sursă a politicii este votul. Ei afirmă că Victor Ponta refuză organizarea de alegeri parţiale, iar pentru acest motiv trebuie sancţionat, fiind vorba de un derapaj de la normele democratice.
PNL acuză PSD că a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondenţă. "Domnule Ponta, aţi vrut să ajungeţi preşedintele României prin sabotarea deliberată a românilor din diaspora. E timpul să recunoaşteţi şi să părăsiţi puterea", completează liberalii.
Potrivit liberalilor, Ponta şi Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot să fie blocată, nerespectându-se numărul de secţii din străinătate.
Votul prin corespondenţă este necesar, iar acest sistem este o uzanţă pentru statele democratice, se arată în moţiunea de cenzură.
"Concluzia este simplă: principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă vine din partea PSD. Dacă în actuala sesiune parlamentară proiectul de lege privind votul prin corespondenţă nu este adoptat, există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 să se voteze prin aceleaşi metode ca şi la alegerile din 2014, iar dreptul la vot să fie în continuare îngrădit. Guvernul Ponta a atins limita incompetenţei şi a lipsei de bună-credinţă în privinţa votului prin corespondenţă", se mai susţine în document.
PNL consideră că singura soluţie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenţă este schimbarea echipei guvernamentale.
Liberalii critică Guvernul şi pentru neorganizarea alegerilor parţiale. "Aceeaşi călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, după ce justiţia a constatat 'excesul de putere' al Executivului. Victor Ponta refuză reprezentarea politică a câteva sute de mii de români. Domnule Ponta, de ce nu refuzaţi să primiţi la buget şi taxele sau impozitele pe care le plătesc aceşti oameni? 'Nu există taxare fără reprezentare' este o regulă de aur o democraţiei pe care dumneavoastră o ignoraţi cu bună ştiinţă", menţionează semnatarii moţiunii.
Ei amintesc că există trei decizii ale instanţelor în care Guvernul este condamnat pentru "refuzul" de a organiza alegeri parţiale pentru mandatele vacante de primari, consilieri şi parlamentari.
"Dacă veţi vota moţiunea de cenzură înseamnă că aţi înţeles deja mesajul dat de alegători în decembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieşit în stradă şi au strigat 'Vrem să votăm!'. Acum, românii din ţară - mulţi dintre ei - nu au reprezentanţi. Nu ies şi nu-şi strigă nemulţumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanţele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veţi vota moţiunea de cenzură, veţi arăta că sunteţi rupţi de cetăţeni, de proprii voştri alegători. A vota împotriva moţiunii de cenzură echivalează cu a gira acţiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în diaspora şi în ţară, a accepta subminarea principiilor democratice", le transmite PNL parlamentarilor.
1. Din putul gandirii PSD-ist/ UNPR-iste
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2015, 20:24)
O prea corecta afirmatie: Oprea: "România nu trebuie să intre într-o criză politică prin schimbarea premierului"
Desigur, premierul nu trebuie schimbat, trebuie sa aiba bunul simt si sa-si dea demisia.