GRAŢIEREA ŞI MODIFICAREA CODURILOR PENALE - ADOPTATE DE GUVERN Ordonanţa privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial

Politică #Legislatie / 1 februarie 2017



Protestul din Piaţa Victoriei (Sursa foto: captură Youtube)

Protestul din Piaţa Victoriei (Sursa foto: captură Youtube)




Vezi galerie foto şi video, declaraţii ale ministrului Florin Iordache, în interiorul articolului

Proteste în toată ţara

Peste 15.000 de oameni au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală

-------------

Actualizare 10:12 Nicuşor Dan: "Ce a făcut Guvernul e o acţiune mişelească; nu avem o problemă să demisionăm dacă putem forţa alegeri anticipate"

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat astăzi, la Parlament, referitor la decizia Guvernului de modificare a codurilor penale, că ceea ce s-a întâmplat în timpul nopţii este "o acţiune mişelească" şi a anunţat că parlamentarii Uniunii Salvaţi România sunt dispuşi să îşi dea demisia în cazul în care pot "forţa alegeri anticipate".

     "Ceea ce s-a întâmplat azi-noapte este un atac la statul de drept din România, este o acţiune mişelească a unor oameni care au fost aleşi de cetăţeni ca să le facă o viaţă mai bună, nu ca să dea ordonanţe prin care să se scoată pe ei inşişi şi pe colegii lor din puşcărie", a afirmat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

     Nicuşor Dan a ţinut să precizeze, la începutul şedinţei Birourilor Permanente Reunite, că reprezentanţii USR vor continua să meargă la proteste, în condiţiile în care reacţia cetăţenilor este "foarte importantă".

     Liderul USR a subliniat: "În acest moment, considerăm foarte importantă reacţia cetăţenilor, vom merge şi noi la proteste şi ne aşteptăm ca oamenii să iasă în număr mare pentru a se opune tipului acestuia de politică. Sperăm într-o reacţie consistentă a corpului magistraţilor şi a CSM, care să sesizeze Curtea Constituţională. Sperăm ca CCR să se pronunţe în cele zece zile pentru ca cea mai mare parte a ordonanţei să nu îşi producă efectele. De asemenea, sperăm şi ca CCR, pe cea de-a doua parte a ordonanţei, care intră în vigoare imediat în coroborare cu articolul 5 alineatul 2 din Codul penal privind legea mai favorabilă, să dea o decizie astfel încât o ordonanţă dată în miez de noapte să nu producă efecte de lege penală mai favorabilă".

     El a mai spus că parlamentarii Uniunii Salvaţi România sunt dispuşi să demisioneze, în cazul în care pot "forţa" alegeri anticipate.

     "La fel, dacă prin gestul nostru putem să forţăm alegeri anticipate, nu avem o problemă să ne dăm demisia cu toţii. Însă trebuie să cântărim foarte bine dacă mai există ruşine în această majoritate", a conchis Nicuşor Dan. 

     (S.A.)

-----------

Actualizare 07:50 Raluca Turcan: PNL depune miercuri moţiune de cenzură

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor depune miercuri moţiune de cenzură împotriva Guvernului, cu privire la proiectele referitoare la modificarea legislaţiei penale.

"Mâine depunem moţiunea de cenzură. Textul este aproape finalizat, avem semnăturile strânse", a declarat Raluca Turcan, marţi seara, pentru Agerpres.

(S.A.)

-----------

Actualizare 07:34 Peste 15.000 de persoane au protestat împotriva Guvernului în Piaţa Victoriei mai bine de patru ore

    Peste 15.000 de oameni au protestat, marţi noapte, în faţa sediului Guvernului, faţă de adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificărilor Codului penal şi a Codului de procedură penală. Protestul a durat mai mult de patru ore, iar circulaţia rutieră în zonă s-a reluat în jurul orei 02.30, oră la care în piaţă se mai aflau câteva zeci de persoane.

     Majoritatea protestatarilor au sosit în Piaţa Victoriei la scurtă vreme ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat modificarea legislaţiei penale prin Ordonanţă de Urgenţă, relatează News.ro. Manifestanţii au huiduit şi au scandat "Demisia", "Elicopterul", "DNA să vină să vă ia". Protestatarii au cântat imnul României şi au scandat "Nu scăpaţi", "Anticipate", "Noaptea ca hoţii", "Şobolanii".

     Jandarmii au fost pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat în ei cu bulgări de zăpadă. Unii protestatari s-au îmbrâncit, de altfel, cu jandarmii.

     Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din ţară: Arad, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Timişoara.

     Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

    Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

     Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

     De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală". Această prevedere intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitorul Oficial.

(S.A.)

------------

Actualizare 07:23 Mii de oameni au protestat, în noaptea zilei de marţi, în mai multe oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov - faţă de adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind graţierea şi a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penal, respectiv de procedură penală. 

     La Cluj, au ieşit în stradă aproape 6.000 de oameni, manifestaţia încheindu-se în jurul orei 02.30, iar la Timişoara, Iaşi şi Sibiu numărul protestatarilor a depăşit 1.500, relatează News.ro.

     Iniţial, în Piaţa Unirii se adunaseră aproximativ 150 de persoane. Manifestanţii au plecat în marş spre cartierul Mărăşti, zona Iulius Mall şi au blocat două benzi de circulaţie. Oamenii au scandat lozinci împotriva Guvernului, precum: "Nu vrem să fim o naţie de sclavi", "Ruşine să vă fie". De asemenea, ei au scandat numele ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi au cântat o strofă din imnul de stat.

     Şi la Iaşi au protestat mai mult de 1.500 de oameni. Iniţial, în Piaţa Unirii din Iaşi se adunaseră în jur de 500 de ieşeni, la scurt timp după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin ordonanţă de urgenţă. Manifestanţii au cerut demisia Guvernului şi au scandat "Hoţii, Hoţii", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "PSD, ciuma roşie" şi "DNA, să vină să vă ia". Cei prezenţi în Piaţa Unirii din Iaşi au aprins lumânări, alături de o pancartă pe care scrie "Victimă: România. Agresor: Guvernul Dragnea. Data decesului: 31.01.2017".

La Sibiu, peste 1.500 de persoane au ieşit în stradă. Oamenii s-au strâns în faţa Primăriei, locul tradiţional de adunare la toate protestele. Ei au avut steaguri tricolore şi au scandat "Hoţii", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta" şi au cerut alegeri anticipate. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, unde şi-au exprimat revolta faţă de adoptarea actelor normative privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, dar şi faţă de modalitatea în care Guvernul a făcut acest lucru. Protestatarii au pornit în marş prin centrul oraşului, strigând "Hoţii" şi cerând alageri anticipate. Ajunşi în fata sediului PSD, protestatarii au strigat "Afară cu PSD din ţară" şi au pus pungi pline de gunoi în faţa sediului organizaţiei municipale a PSD.

La Timişoara, peste 1.500 de persoane au protestat, marţi noapte, în Piaţa Victoriei, faţă de adoptarea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale, oamenii strigând: "Anticipate" şi "Grindeanu trădătorul". Timişorenii s-au adunat, începând cu ora 23.00, în Piaţa Victoriei din centrul oraşului. Ei au purtat pancarte cu mesaje precum: "Nu graţierii", "Grindene cu trupa ta, faci de râs Timişoara", "Jos Guvernul" sau "Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi". Pe treptele de la intrarea în clădirea Operei mai multe persoane au afişat un banner de aproximativ doi metri pe care scria "Huo".

Şi la Ploieşti peste o sută de oameni au ieşit în stradă, în centrul oraşului, pentru a protesta împotriva Guvernului. Manifestanţii au scandat "Noaptea, ca hoţii!", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie!" şi "Corupţia ucide!". Un protestatar a adus un afiş pe care scria "Ne-am săturat de viclenie, de jaf, de hoţie şi de corupţie. Avem mai mare încredere în DNA". Câteva zeci de protestatari au pornit pe străzi, strigând "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!". În centrul Ploieştiului au fost mobilizaţi poliţişti şi jandarmi, iar manifestaţia s-a încheiat fără incidente.

La Arad, câteva sute de tineri s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ. Aceştia au scandat lozinci împotriva Guvernului şi au cerut demisia Executivului. Cei mai mulţi dintre ei au mers în faţa sediului PSD, unde au scandat "PSD, ciuma roşie", "Hoţii, hoţii", "Demisia", "Jos corupţia", "Ultima soluţie, altă revoluţie".

La Constanţa, peste 200 de persoane s-au adunat marţi seara în faţa Prefecturii, cerând demisia Guvernului şi ca legile să fie date în folosul cetăţenilor, nu al politicienilor. Oamenii au scandat "Jos Guvernul", "Hoţii, hoţii", "În această seară aţi furat o ţară", "PSD, ciuma roşie" şi "Demisia". Protestatarii au avut pancarte pe care scria "Constanţa susţine DNA", "Legi pentru cetăţeni, nu pentru politicieni", "Corupţia ucide". Manifestanţii au spus că au fost nemulţumiţi după ce au văzut că Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale.

Şi la Braşov s-au adunat pe străzile municipiului aproximativ 500 de persoane, care au cerut demisia Guvernului, în timp ce la Craiova peste 50 de persoane au ieşit în Piaţa "Mihai Viteazul" din municipiu, la scurt timp după ce reprezentanţii Guvernului au anunţat modificarea legislaţiei penale. Craiovenii au scandat "Hoţii!", "Demisia", "Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta!".

(S.A.)

------------

Actualizare 07:05 Augustin Lazăr: "Ordonanţa privind codurile penale este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti; ea trebuie atacată la CCR"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă (OUG) prin care sunt modificate Codul penal şi Codul de procedură penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională a României (CCR).

Augustin Lazăr a declarat, într-un punct de vedere remis News.ro: "Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public".

În comunicatul dat publicităţii, ieri, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se arăta: "Ministerul Public avertizează asupra faptului că este imperios necesar să se realizeze punerea în acord a prevederilor Codului penal şi a Codului de procedură penală cu dispoziţiile cuprinse în deciziile Curţii Constituţionale a României, însă, în actuala redactare, proiectul de modificare a celor două coduri depăşeşte limitele stabilite de către instanţa de contencios constituţional".

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, pentru agenţia citată, că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticorupţie şi că se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu.

Laura Coduţa Kovesi a spus că nu ştie exact ce formă a OUG a fost adoptată de Guvern marţi seară, dar prin prevederile din varianta primită înaintea şedinţei Cabinetelui va fi afectată grav lupta anticorupţie.

Şefa DNA a precizat: "Prin acest proiect se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticorupţie. Să vedem ce au adoptat. Nouă ne-au trimis un proiect şi acum scriam un punct de vedere pentru că aveam termen până mâine (astăzi, n.r.) la ora 9.00. Aşteptăm să vedem forma adoptată azi".

(S.A.)

----------

Actualizare 06:33 Dacian Cioloş: "Deciziile Guvernului Grindeanu arată un dispreţ îngrozitor la adresa tuturor cetăţenilor din România"

Deciziile Guvernului Grindeanu de modificare a Codului Penal în folosul unor oameni politici cercetaţi pentru corupţie arată "un dispreţ îngrozitor" la adresa tuturor cetăţenilor corecţi şi cinstiţi din ţara noastră, susţine fostul premier Dacian Cioloş.

Acesta a scris, pe pagina sa de Facebook: "Deciziile Guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorităţii PSD-ALDE, referitoare la modificarea Codului penal în folosul unor oameni politici cercetaţi pentru corupţie, arată un dispreţ îngrozitor la adresa tuturor cetăţenilor corecţi şi cinstiţi din România. Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa Justiţiei şi a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse. Costul pe care-l va plăti România şi pe care-l vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil".

Potrivit fostului premier, legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreţionar cetăţenii şi să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiţia.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:23 Judecătorul Cristi Danileţ: "Există două posibilităţi pentru oprirea efectelor ordonanţei de urgenţă care dezincriminează abuzul în serviciu"

Judecătorul Cristi Danileţ afirmă că există două posibilităţi ca efectele ordonanţei de urgenţă privind dezincriminarea abuzului în serviciu să fie oprite: fie prin sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) de către Avocatul Poporului, fie prin sesizarea de către CSM a unui conflict constituţional între autorităţile statului.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a postat, pe pagina sa de Facebook: "Modificările aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului în serviciu şi a neglijenţei în serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunţe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgenţă sau dacă preşedintele CSM sesizează conflictul constituţional între autorităţile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG, e posibil şi asta...".

(S.A.)

------------

Actualizare 06:10 Şefa CSM despre OUG: Consider periculos şi nedemocratic acest demers lipsit de respect faţă de transparenţa decizională

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat, pentru Agerpres, că adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ''periculos, nedemocratic şi lipsit de o minimă aparenţă de respect faţă de principiile transparenţei decizionale, consultării şi dezbaterii", ce creează "un real potenţial de instabilitate socială".

Şefa CSM îşi exprimă ferm indignarea faţă de modalitatea prin care Ministerul Justiţiei "a înţeles să se raporteze la procedurile prevăzute de lege" în promovarea celor două proiecte de acte normative, înaintate Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă, precum şi în adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Judecătoarea Mariana Ghena a afirmat: "Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituţii implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menţinere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos şi nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparenţă, măcar, de respect faţă de principiile transparenţei decizionale, consultării şi dezbaterii, ce creează un real potenţial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiţiei a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, şi chiar aşa fiind, urgenţa nu presupune impunerea prin forţă a unui veritabil asediu asupra Justiţiei".

Preşedintele Consiliului a atras atenţia asupra "riscurilor serioase" la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici şi a solicitat celor responsabili reaşezarea echilibrată a procedurilor în perimetrul instituţional şi democratic.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presă, în care subliniază că adoptarea proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codurilor penale reprezintă o ''nesocotire gravă'' a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

"Consiliul Superior al Magistraturii precizează că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege. Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare", se arată în comunicatul CSM.

Executivul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

(S.A.)

------------

Actualizare 05:55 Mihai Gâdea: "Premierul Grindeanu nu demisionează"

Mihai Gâdea a anunţat la Antena 3 că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu şi acesta a infirmat informaţiile că urmează să demisioneze.

     "Am corespondat cu prim-ministrul şi l-am întrebat dacă această informaţie are veridicitate. Am cerut acceptul pentru a vă informa pentru că a fost o declaraţie off-the-record. A spus că e o intoxicare 100%, că nu îşi dă demisia, că vrea să guverneze în continuare", a afirmat Mihai Gâdea, potrivit Antena3.ro.

     Informaţia a fost vehiculată în presă, în urma protestelor de la Palatul Victoria.

     Peste 15.000 de persoane au protestat, în noaptea de marţi spre miercuri, în Piaţa Victoriei faţă de proiectele de Ordonanţă de Urgenţă privind legile penale adoptate în şedinţa de Guvern.

     (S.A.)

     ------------

     Ordonanţa pentru graţiere şi cea pentru modificarea Codurilor Penale au fost adoptate, aseară, de Guvern, a anunţat ministrul justiţiei, Florin Iordache. Proiectele legislative au fost trimise de urgenţă în Parlament. Acestea nu fuseseră incluse pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, care a avut loc după ora 20.00. Ministrul de resort a precizat că cele două ordonanţe au suferit unele modificări faţă de forma iniţială. Duminică, zeci de mii de persoane au protestat în Bucureşti şi în ţară împotriva acestor legi.

Mii de oameni au protestat în faţa Guvernului. S-a strigat "Hoţii!" La Guvern, s-au pus gratii, potrivit Realitatea TV.

UPDATE Realizatorul TV Rareş Bogdan susţine că premierul Sorin Grindeanu urmează să demisioneze, în această dimineaţă.

UPDATE Ordonanţa privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

UPDATE Jurnaliştii, blocaţi în Guvern

Miniştrii au plecat de la Guvern, după şedinţă, dar jurnaliştii care au participat la conferinţa de presă au rămas blocaţi, în clădirea din care nu se poate intra, nu se poate ieşi, conform realitatea.net. Printre cei 20 de jurnalişti care au rămas baricadaţi este şi Sebastian Zachmann, şeful secţiei Politic a ziarului Adevărul. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook o relatare de la faţa locului, spunând că jurnaliştii captivi se uită pe geam cum trec oamenii strigând spre Guvern, iar cei care prosteatează cred că jurnaliştii sunt de fapt, parte din acest trup penal. "Un coleg tocmai scrie cu pixul pe o foaie: PRESĂ! O punem în geam, că oamenii sunt cam furioşi. Până la urmă, noi suntem la locul crimei", a mai scris jurnalistul.

UPDATE 00.48 - 15.000 de oameni protestează în piaţa Victoriei

Peste 15.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei, marţi seară, strigând "PSD, ciuma roşie", după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă. Manifestanţii aruncă cu bulgări de zăpadă şi cer demisia Guvernului. Piaţa Victoriei este complet blocată, iar porţile Guvernului sunt închise, conform news.ro.

UPDATE 00.00 Proteste în toată ţara

Peste 150 de persoane protestează, marţi noapte, în Piaţa Mare din Sibiu faţă de adoptarea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, strigând: "Hoţii" şi cerând alegeri anticipate. Şi la Cluj, în Piaţa Unirii,s-au s-au adunat aproximativ 150 de persoane scandând lozinci antiguvernamentale.

Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, unde şi-au exprimat revolta faţă de adoptarea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, dar şi faţă de modalitatea în care Guvernul a făcut acest lucru. Protestatarii au cântat şi o strofă din Imnul de stat.

Peste o mie de persoane protestează, marţi noapte, în Piaţa Victoriei din municipiul Timişoara, faţă de adoptarea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, oamenii strigând: "Anticipate" şi "Grindeanu trădătorul".

Timişorenii s-au adunat, începând cu ora 23.00, în Piaţa Victoriei din centrul oraşului, ei având pancarte cu mesaje precum: "Nu graţierii", "Grindene cu trupa ta, faci de râs Timişoara", "Jos Guvernul" sau "Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi".

De asemenea, oamenii strigă "Anticipate", "Grindeanu trădătorul", "Hoţii", "Noi nu suntem mineri", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă şi "PSD, ciuma roşie". Pe treptele de la intrarea în clădirea Operei mai multe persoane afişează un banner de aproximativ doi metri pe care scrie "Huo". În zonă se află mai multe echipaje de poliţişti şi jandarmi.

Proteste au loc şi la Iaşi, unde sute de persoane au ieşit în stradă.

UPDATE Peste 2000 de oameni s-au strâns în piaţa Victoriei, iar protestatarii continuă să se strângă. Se strigă: "Laşii!", "Refuz acest abuz!", "Jos Guvernul!"

UPDATE 23. 48 Ministrul Finanţelor, întrebat dacă s-a opus cineva în şedinţă legilor privind graţierea şi modificarea codurilor penale: "Nimeni nu s-a opus, nimeni nu a făcut comentarii"

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat marţi seară, după şedinţa de guvern în care s-au aprobat modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedura Penală, care vizează dezincriminarea mascată a infracţiunilor de abuz şi neglijenţă în serviciu, că niciun membru al Guvernului nu s-a opus. Întrebat, după plecarea ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care a refuzat iritat să mai răspundă la întrebări, dacă vreun membru al Guvernului s-a opus acestor acte normative, Viorel Ştefan a răspuns: "Speram să întrebaţi despre buget. Răspunsul va fi foarte scurt. Nu."

Întrebat apoi cum se simte că face parte dintr-un guvern care a făcut mascat aceste modificări în pofida protestelor, ministrul Finanţelor a răspuns: "Manifestarea societăţii civile este un exerciţiu democrativ, pot fi 10.000 şi 100.000 de oameni care pot ieşi din stradă să îşi manifeste punctul de vedere, a fost o consultare ieri la Ministerul Justiţiei, este un exerciţiu democratic, specialiştii au considerat că se impune o decizie în procedura excepţională, trebuie armonizat Codul Penal cu deciziile CCR. Cred că suntem într-o mare întârziere, se justifica procedura prin OUG".

"Nimeni nu s-a opus, nimeni nu a făcut comentarii", a adăugat ministrul Finanţelor.

UPDATE 23.14 Klaus Iohannis: "Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept"

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, aseară, pe Facebook, că astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Domnia sa a continuat: "Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii Justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei.

Guvernul PSD şi ALDE a ignorat visul şi năzuinţele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie.

Astăzi, Guvernul PSD şi ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni oneşti şi curajoşi din Justiţia română care au dovedit în ultimii ani că nimeni şi nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD şi ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o ţară respectată în Europa!

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorităţi, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorităţi să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a Justiţiei şi a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranţa unui trai mai bun, nu pentru o legislaţie slăbită în domeniul anticorupţiei.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-şi dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-şi dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esenţial. Valorile pe care se construieşte un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparţin unei majorităţi sau minorităţi de conjunctură, ci ne aparţin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a face din România o ţară eliberată de corupţie! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!"

.......

UPDATE Tudor Chirilă: "România a fost vândută la ceas de seară"

"România a fost vândută la ceas de seară, în spatele uşilor unui guvern de ticăloşi. Sper să plătească pentru asta cu vârf şi îndesat", a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

....

UPDATE 23.11 Plenul CSM se întruneşte pentru avizarea Ordonanţei vizând modificarea codurilor penale

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni, miercuri, pentru a aviza proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, la solicitarea Ministerului Justiţiei.

Plenul CSM are pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: "Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017".

Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: "Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete". În document sunt subliniate cuvintele "proiect de ordonanţă", "Codului Penal", "Codului de Procedură Penală" şi "rugămintea de a-l aviza".

Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil, ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul a suferit unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ din partea CSM, potrivit News.ro.

Astfel, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului. Totodată, dispare neglijenţa în serviciu, iar în cazul abuzului în serviciu, funcţionarul trebuie să încalce legea "cu ştiinţă", pentru a fi pedepsit.

...

UPDATE 23.10 Hotnews: Politicienii care pot scăpa de dosare

Hotnews a făcut o listă cu politicienii care pot scăpa de dosare, în urma adoptării ordonanţelor din această seară.

La această listă se adaugă o mulţime de alte dosare în care una din acuzaţii este abuzul în serviciu sau instigare la abuz în serviciu: toţi funcţionarii din dosarul retrocedărilor la Snagov şi fermă Băneasa, Loteria Română, Sebastian Ghiţă pentru unele fapte, cam toate dosarele vizând cluburile de fotbal, dosarul Murfatlar, dosarele cu medicii de la Floreasca şi managerii de spital, primari şi funcţionari publici.

Liviu Dragnea. DNA l-a acuzat în iulie 2016 pe fostul preşedinte al CJ Teleorman de instigare la abuz în serviciu şi de instigare la fals intelectual în dosarul în care este trimis în judecată alături de fosta soţie, Bomonica Prodana.

Gabriel Oprea. În mai 2016, procurorii anticorupţie l-au acuzat pe fostul ministru de Interne de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul fondurilor operative de la serviciului de informaţii al Ministerului de Interne (DIPI).

Elena Udrea. Fost deputat şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea are mai multe dosare deschide de DNA în care este cercetată pentru abuz în serviciu. În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, alături de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, care este cercetat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu. Udrea mai este acuzată de abuz în serviciu şi într-un dosar în care este acuzată că şi-a folosit influenţă de ministru pentru a cumpără, prin intermediul unei societăţi pe o care o controla şi finanţa, o vila pe litoral la jumătate din preţul pieţei.

Ioana Băsescu. În septembrie 2016, procurorii anticorupţie au acuzat-o pe fiica fostului preşedinte de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani în dosarul finanţării pretins nelegale a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Traian Băsescu. În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de spălare de bani.

Titus Corlăţean. Procurorii DNA l-au acuzat în mai 2016 pe fostul ministru de externe de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, în dosarul votului din diaspora.

Tiberiu Niţu. DNA l-a acuzat pe fostul procuror general la complicitate la abuz în serviciu în februarie 2016 din cauza că în aprilie 2014 a încheiat un protocol cu Ministerul de Interne în baza căruia a beneficiat de coloana oficială deşi nu ar fi avut dreptul legal.

Marian Vanghelie. În iulie 2015, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul primar al sectorului cinci pentru nouă infracţiuni de luare de mită, nouă infracţiuni de abuz în serviciu, şapte infracţiuni de spălare de bani.

Radu Mazăre. Fostul primar al oraşului Constanţa, este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2015 şi îi are ca inculpaţi, printre alţii, pe omul de afaceri Gabriel Strutinsky şi mai mulţi funcţionari din cadrul primăriei Constanţa.

Nicuşor Constantinescu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), alături de mai mulţi funcţionari din cadrul CJ. DNA a trimis dosarul în judecată în aprilie 2015 după ce, cu o luna în urmă, în martie 2015, procurorii anti-corupţie au început urmărirea penală faţă de Nicuşor Constantinescu într-un alt dosar n care acesta este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Dan Şova. Fost ministru al transporturilor în guvernul Ponta, Şova a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, printre altele, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul. Este vorba despre dosarul "Turceani - Rovinari" în care a fost trimis în judecată şi fostul premier Victor Ponta.

Laura Georgescu. În iulie 2015, procurorii anticorupţie au acuzat-o pe preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualul de două infracţiuni de abuz în serviciu şi de instigare la fals pe motiv că ar fi intervenit pentru postul de televiziune al fostului primar din Piatră Neamţ, Gheorghe Ştefan - Pinalti. În dosar mai sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, însă de alte infracţiuni.

Alina Bica. În septembrie 2015, procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pe fosta şefa DIICOT pentru luare de mită dar şi pentru săvârşirea infracţiunii de "participaţie improprie sub formă determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu". Este vorba de dosarul ANRP, în care mai sunt acuzaţi fostul şef al fiscului, Pop Şerban şi Horia Simu.

Lotul ANRP (Dosarul Retrocedărilor). Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată în decembrie 2014 pe Dumitrean Nicoleta Crinuţa, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George şi Alexandru Lăcrămioara, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Aristotel Căncescu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov este trimis în judecată în două dosare în care este acuzat de luare de mită dar şi de abuz în serviciu sau instigare la abuz în serviciu. Are un al treilea dosar la DNA în care procurorii îl acuză de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită şi una de abuz în serviciu.

Cristian Popescu Piedone. Fostul primar al Sectorului 4, este şi el acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos. DNA l-a trimis în judecată în mai 2016 în dosarul incendiului de la Colectiv.

Ioan Oltean. Fostul deputat a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în noiembrie 2015, într-un dosar cu privire la activitatea desfăşurată în cadrul ANRP, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă. În iulie 2016, Ioan Oltean a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, alături de Crinuţa Dumitrean, fostul preşedinte al ANRP. În acest dosar, printre altele, procurorii anticorupţie îi acuză pe cei doi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei a fost trimis în judecată de procurorii anti-corupţie, în noiembrie 2015, printre altele, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă.

Ion Ochi. Fost deputat şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a fost trimis în judecată de DNA, în iunie 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă.

Adam Ioan. Fostul deputat în Parlamentul României a fost trimis în judecată de DNA, în ianuarie 2015, într-un dosar cu privire la atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier, pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă.

Marian Dan-Mihai. Fost deputat, este urmărit penal, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. În cazul sau, procurorii DNA au anunţat începerea urmării penale în octombrie 2016.

Pe numele lui Eugen Bejinariu, fost deputat şi ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, procurorii DNA au solicitat Camerei Deputaţilor încuvinţarea urmării penale în noiembrie 2016. Bejinariu este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă, în formă continuată.

Fostul primar al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost trimis în judecată de procurorii anti-corupţie, în martie 2015, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (două acte materiale).

...

UPDATE 23.00

Incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face, potrivit Ordonanţei, doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Ministrul Justiţiei Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

"La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei", a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. "Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil", a apreciat Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: "OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni."

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. "Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă", a adăugat Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

De asemenea, Executivul a mai adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală: "Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi, este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod Penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă am făcut şi am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament".

Ghinea (USR): Avocatul Poporului să conteste la CCR ordonanţa de urgenţă. Haideţi la Victoriei, e prea mult

Deputatul USR, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, i-a cerut în această seară Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului de modificare a Codurilor penale şi a îndemnat la un protest în Piaţa Victoriei.

"Haideţi la Victoriei, e prea mult", a scris Ghinea într-o postare ulterioară.

Cătălin Predoiu: Ruşine, domnule Iordache! Ruşine, domnule Dragnea!

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu le-a transmis ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi liderului PSD, Liviu Dragnea, "să le fie ruşine", după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

"Ruşine, domnule ministru Iordache! Ruşine, domnule Dragnea! Votul din decembrie nu vă permite bătaia de joc la adresa intereselor pe termen lung ale naţiunii!", a scris Cătălin Predoiu pe pagina personală de Facebook la câteva minute după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache a anunţat adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Eugen Tomac: PSD loveşte din plin în inima democraţiei

Deputatul PMP Eugen Tomac a scris, pe Facebook, că PSD "loveşte din plin în inima democraţiei româneşti ştergând cu buretele tot ceea ce înseamnă hoţie în această ţară", în urma deciziei Guvernului de a adopta proiectul de lege privid graţierea şi ordonanţa de urgenţă care vizează modificarea Codurilor penale.

"PSD face ce ştie mai bine, loveşte din plin în inima democraţiei româneşti ştergând cu buretele tot ceea ce înseamnă hoţie în această ţară! Rămânem pe baricade şi luptăm pentru o Românie fără ticăloşi şi politruci ahtiaţi după banii publici", a afirmat Eugen Tomac.

Nicuşor Dan: "PSD şi aliaţii lor au trecut azi linia roşie"

PSD şi aliaţii lor au trecut linia roşie, a afirmat preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, referitor la adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"PSD şi aliaţii lor au trecut azi linia roşie. Printr-o şedinţă de noapte, cu o ordine de zi neanunţată, Guvernul a adoptat ordonanţa care îi dezincriminează pe Dragnea, Oprea, Udrea, Şova, Mazăre, Titus Corlăţean şi pe toţi ceilalţi. Acceptăm sau protestăm. De deznodământul acestei chestiuni depinde cum va arăta România în următorii ani. Vă invit să protestăm până la capăt", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Turcan: "România, într-un moment de cotitură"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spune că România se află într-un moment de cotitură, subliniind că un partid care a câştigat alegerile "guvernează pentru hoţi".

"Ca hoţii, noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. România se află într-un moment de cotitură. La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana şi aproape 100 de ani de la Marea Unire, un partid câştigă alegerile şi guvernează fără pic de ruşine, pentru hoţi", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

....





Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Gata! S-a rezolvat! Macar Dragnea e mai evoluat si a facut-o din pix, nu din kalasnikov ca Iliescu la Revolutie. Rezultatul e cam tot acelasi. Si-au luat tara (mosia) inapoi.

    1. Pentru asta mai are de reformat Securitatea ceaușistă și restul instituțiilor de forță.

      Mizerabilii astia ne-au intors inapoi cu 20 ani. Cea mai neagra zi pentru Romania, de la mineriada incoace. Dragnea, Grindeanu si Iordache au ridicat coruptia din sanul clasei politice (domeniul de excelenta al PSD-ului) la rang de virtute si au imunizat-o. La ceas de seara tripleta mafiota a dat startul la Olimpiada furtului (Daciada in formula Dragnea)!

      Abuzurile tripletei Kovesi-Coldea-Basescu se sfarsesc. Coldea e in rezerva, Basescu se retrage, Kovesi inca nu s-a prins.

    Nesimtirea-i mare-n P-i-SD-oii lui Dragnea

    Singurul adevar pe care-l veti auzi din gura unui PSDist pe perioada de succes a guvernarii Dragnea. Fara dubii, "Nimeni nu s-a opus, nimeni nu a făcut comentarii"

    Guvernul trebuie DEMIS URGENT pentru incompetenta si acoperirea coruptiei!!!!In toamna , alegeri anticipate!!!

    1. Demite-l. Sunt sigur ca e foarte usor sa-l demiti cand are majoritatea in Parlament.

      La Baneasa nu v-au invatat nimic despre democratie? 

    in Cluj au fost peste 10.000, s-a mers din piata unirii pana la iulius mall, inapoi spre centru si de acolo la o tura prin manastur, cu intoarcere in centru, pana cel putin la ora 4 dimineata, maine vor fi si mai multi, abia incepe ... marea majoritate tineri hotarati, care daca nu se rezolva hotia asta vor sa plece afara, sa ramana pesedeii corupti si pensionarii sa aduca bani la buget, impreuna cu imobiliarii speculatori, IT-ul si alte sectoare cu valoare adaugata vor pleca altundeva

    1. Vrei sa spui tineri prost informati. Da.

      Nu. A vrut sa spuna tineri inteligenti saturati de BORFASI PENALI.

      A vrut sa spuna tineri manipulati de Securitatea ceausista. Oricum sunt masa neglijabila.

      Cei manipulati sunt cei pe care ii vezi la Vox Populi, votanti marcanti ai PSD. Cei de la proteste nu sunt semianalfabeti precum BORFASUL DE MINISTRU AL JUSTITIEI.

      Te alinti. Pana si electoratul PSD, sărăcanii ăia mulți și triști, a înțeles cum stă treaba cu Securitatea.

      TFLii mai au până să se prindă. 

      tinerii aia au cea mai mare conhtributie la buget, in curand vor pleca si vor ramane doar jmecherii din politica si bugetarii sa se fure intre ei

    Ce oameni!Sa dai ordonante de urgenta in creierii noptii astfel incat lumea sa nu iasa in strada....Nu am avansat cu nimic in cei 27 de ani

    1. Au dat-o la ora 22, in prime time, mincinosule. La ora de maxima audienta.

      La ora aia dormeam,deci pentru mine era in creierii nopti,detinatorule de adevar absolut!:))

      eu sunt de la 6,2,am vrut sa scriu ''noptii'',cu doi i

      Reglementarile privind gratierea se dau peste noapte, fara discutii si proiecte de legi discutate si disputate luni de zile. Unii infractori ar putea fi incurajati de perspective.

    Iohannis, nu mai esti in stare sa restabilesti inimic. Restabileai ceva, adica ordinea de drept, daca-i arestai aseara pe ticalosii care au violat Constitutia ca pe ultima mizerabila. Mare lucru daca nu esti si tu mina in mina cu Dragnea - al nostru Putin, dar care este un Putin care-si violeaza propriul popor si propria tara - cum altadata, acum am aflat!, a fost Ponta cu Basescu.

    Ce tara-i asta in care nici una din marile si multele institutii ale statului nu apara Constitutia cind aceasta este violata ca ultima mizerabila de catre niste borfasi? 

    Speranta-i doar in noi! 

    „Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut! 

    E rău destul că ne-am născut: 

    Dar cui i-e frică de război 

    E liber de-a pleca napoi, 

    Iar cine-i vânzător vândut 

    Să iasă dintre noi! 

    Eu nu mai am nimic de spus! 

    Voi braţele jurând le-aţi pus 

    Pe scut! Puterea este-n voi 

    Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi, 

    Că zeii sunt departe, sus, 

    Duşmanii lângă noi!”

    1. Daca aresta Iohannis pe cineva nu mai era el insusi, ci d-l Hitler.

      Confundati sistemele. Vremea voastra a trecut. 

      vremea noastra a trecut, ati ajuns la vremea voastra, v-ati "boierit"!

      Puteti sa violati Constitutia cum si cit vreti, ca pe ultima tirfa, ca se pare ca nu-i nimeni s-o apere.

      Ai urmarit spectacolul dat de sobolanul Iordache, splendida ilustrare a lumii voastre! 

    Dacian Cioloş: "Deciziile Guvernului Grindeanu arată un dispreţ îngrozitor la adresa tuturor cetăţenilor din România". 

    Total gresit domnule Ciolos! va rog nu ne amestecati cu cei adormiti (in ziua votului) si cu cei prostiti 26 de ani cu plasuta si cofrajul, pentru ca aceasta ar fi un afront ingrozitor la adresa noastra, ceilalti. 

    1. Oricum sunteti un afront descris de acronimul IYI.

    Plenul CSM se întruneşte pentru avizarea Ordonanţei vizând modificarea codurilor penale. 

    Ce se va intampla? aceasta este intrebarea! 

    1. Nimic, avizul e consultativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb