• Guvernul elen a decis noi reduceri de cheltuieli, în sumă de 6 miliarde euro
Guvernul de la Atena a aprobat un plan de vânzare accelerată a activelor de stat şi reduceri de cheltuieli publice în sumă de 6 miliarde euro (8,4 miliarde dolari), în vederea obţinerii extinderii ajutorului extern, res-pectiv a readucerii încrederii investitorilor în zona euro.
Cabinetul elen condus de premierul George Papandreou a aprobat vânzarea participaţiei deţinute la compania de telefonie "Hellenic Telecommunications Organization" SA (OTE) până la finele lunii iunie, a deţinerilor de la companiile "Public Power Corp" SA şi "Hellenic Postbank" SA, precum şi a celor de la porturile naţionale.
Participaţiile statului la cele trei companii au, în prezent, o valoare de piaţă de 2,1 miliarde euro. Statul grec controlează 20% din OTE, societate cu o valoare de piaţă de 3,2 miliarde euro. Statul poate vinde 10% din OTE către "Deutsche Telekom" AG, care are în proprietate 30% din operatorul de telefonie.
Autorităţile de la Atena intenţionează să finalizeze vânzarea "Post-bank" până la sfârşitul anului curent şi să înstrăineze 75% din Autoritatea Portului Piraeus, respectiv Autoritatea Portului Thessaloniki SA. Executivul mai urmăreşte ca anul acesta să extindă concesiunea aeroportului internaţional din Atena.
Executivul elen intenţionează să creeze un fond care să cuprindă active de stat, în vederea accelerării vânzărilor menite să aducă, potrivit aşteptărilor, 50 de miliarde euro până în 2015. Cea mai mare parte va proveni din vânzarea de active din domeniul imobiliar - 35 miliarde euro.
Intrarea Greciei în incapacitate de plată ar afecta şi alte ţări de la periferia zonei euro şi ar avea un impact sever asupra băncilor elene, avertizează "Moody"s". Potrivit agenţiei de evaluare, "falimentul Greciei ar avea implicaţii negative asupra ratingului de credit al ţării, posibil şi a altor state europene aflate sub presiune, şi asupra băncilor elene, indiferent de eforturile de a ajunge la un deznodământ ordonat".
•
Populaţia şi firmele private din Grecia îşi transferă banii în străinătate, din cauza crizei economice, fonduri de 280 de miliarde euro fiind plasate deja în Elveţia, potrivit Handelsblatt. Dimitris Kouselas, secretar de stat în ministerul elen al Finanţelor, susţine că banii plasaţi de greci în Elveţia reprezintă 120% din PIB-ul Greciei.
•
Noile reduceri de cheltuieli bugetare reprezintă 2,8% din PIB.