Grecia lansează discuţiile tehnice cu creditorii străini

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 martie 2015

Grecia lansează discuţiile tehnice cu creditorii străini

Grecia va începe astăzi, atât la Bruxelles, cât şi la Atena, discuţiile tehnice cu inspectori din partea creditorilor internaţionali, urmărind să jungă la un acord privind reformele pe care guvernul de la Atena trebuie să le adopte ca să primească în continuare fonduri.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro), a informat că Grecia va continua negocierile cu creditorii săi - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar preşedintele BCE, Mario Draghi, i-a cerut Atenei să accepte vizitele experţilor tehnici.

"Am convenit că nu mai este timp de pierdut. Trebuie să încetăm să mai pierdem timpul şi să începem în mod serios discuţiile", a avertizat Dijsselbloem.

La rândul său, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat că va pune la dispoziţie "toate datele necesare" cerute de reprezentanţii creditorilor.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, guvernul de la Atena a transmis UE o listă cuprinzând şapte măsuri principale pe care Grecia intenţionează să le aplice, pentru ca partenerii internaţionali să deblocheze o nouă tranşă din împrumutul acordat ţării, însă oficialii europeni consideră că aceste propuneri sunt doar un punct de pornire pentru discuţii ulterioare.

Consiliul Guvernatorilor BCE are programată în data de 12 martie o teleconferinţă pentru discuţii privind extinderea finanţării băncilor elene prin programul ELA, potrivit unor surse citate de presa străină.

Săptămâna trecută, BCE a majorat suma alocată finanţării de urgenţă (ELA) pe care banca centrală a Greciei o poate furniza creditorilor eleni. Conform conducerii BCE, băncile elene sunt solvabile, iar nivelul capitalului lor depăşeşte cerinţele minime.

Luna trecută, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe banca centrală de la Atena. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul ELA trebuie aprobate de BCE.

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro nu va avea, probabil, un impact semnificativ asupra ratingurilor băncilor străine, potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P).

"Considerăm că impactul direct asupra băncilor străine în urma unei ieşiri a Greciei din zona euro sau în urma incertitudinilor care continuă este limitat, deoarece ele au expunere directă relativ limitată la băncile elene sau la sectorul public şi privat din această ţară, după ce şi-au redus semnificativ creditarea în 2012", spune Osman Sattar, analist la S&P.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb