Greenpeace a dat în judecată Inspectoratul de Construcţii în cazul fabricii Schweighofer de la Reci

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 29 octombrie 2015

Greenpeace a dat în judecată Inspectoratul de Construcţii în cazul fabricii Schweighofer de la Reci

Greenpeace România a chemat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că instituţia a refuzat să comunice unele informaţii de interes public, respectiv rapoartele inspecţiilor efectuate de ISC la fabrica de procesare a lemnului aparţinând companiei austriece Holzindustrie Schweighofer aflată în localitatea Reci, din judeţul Covasna, după cum ne-au transmis reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale. Totodată, aceştia ne-au spus că procesul încă nu a primit un termen de judecată.

În plus, reprezentanţii Greenpeace susţin că, luna trecută, s-au alăturat organizaţiilor Bankwatch, Neuer Weg şi Energy Justice într-un proces cu privire la acordul de mediu pentru centrala de cogenerare de pe platforma Reci, deoarece, printre altele, evaluarea impactului asupra mediului a fost făcută numai pentru centrala de cogenerare a energiei termice şi electrice de 60 MW putere termică instalată, nu şi pentru fabrica de prelucrare a lemnului.

Greenpeace a atacat în instanţă decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna ca fabrica Schweighofer de la Reci să fie construită, întrucât nu s-a supus evaluării impactului asupra mediului. Totuşi, Schweighofer a câştigat în primă instanţă acţiunea intentată de Greenpeace în legătură cu autorizaţia de mediu pentru fabrica de la Reci, Tribunalul Bucureşti respingând acţiunea ca neîntemeiată, iar ONG-ul a fost obligat să-i plătească cheltuielile de judecată companiei, în sumă de 26.067 de lei.

În schimb, reprezentanţii ONG-ului susţin că vor analiza procedurile de urmat după ce vor primi comunicarea judecătorească, fiind o decizie cu drept de recurs în 15 zile.

Aceştia ne-au explicat că lucrările pentru construirea fabricii de la Reci au început în august 2013, înainte de emiterea deciziei APM Covasna: "Lucrările au fost oprite pe 9 august 2013 de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), instituţie care a constatat executarea lucrărilor în neconcordanţă cu prevederile autorizaţiei de construire, a dispus oprirea imediată a lucrărilor şi i-a aplicat sancţiuni contravenţionale societăţii de execuţie. Ulterior, în perioada aprilie - iunie 2015, ISC a efectuat controale privind lucrările de construire şi a întocmit o serie de procese verbale de control, de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fiind constatate 24 de neconformităţi".

În mod nelegal, susţine Greenpeace, APM Covasna a spus că fabrica Schweighofer de la Reci nu are impact şi consecinţe negative asupra rezervaţiilor şi siturilor Natura 2000 aflate în vecinătatea sa.

"Considerăm că amplasarea proiectului în apropierea unor zone protejate constituie un motiv suplimentar pentru a hotărî în favoarea unei analize amănunţite a implicaţiilor şi potenţialelor riscuri pe care proiectul le-ar putea genera în dauna mediului înconjurător", ne-au spus reprezentanţii Greenpeace. Organizaţia susţine că va organiza un forum al pădurilor în care va solicita tuturor factorilor de decizie din domeniu angajamente ferme pentru protejarea pădurilor din ţara noastră.

Amintim că Holzindustrie Schweighofer a anunţat marţi începerea operaţiunilor la fabrica sa din judeţul Covasna, în urma unei investiţii de 150 de milioane de euro, ajungând la trei unităţi de producţie pe plan local.

Gavrilescu: "Conform informaţiilor pe care le am, fabrica de la Reci a firmei Holzindustrie Schweighofer nu are autorizaţie de construire"

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a cerut Corpului de Control al ministerului să meargă la fabrica de cherestea de la Reci a firmei Holzindustrie Schweighofer, deoarece, conform informaţiilor pe care le deţine, aceasta nu ar avea autorizaţie de construire.

Ministrul Mediului a declarat, într-un interviu acordat Europa FM, citat de Agerpres: "La Reci nu am făcut deocamdată niciun control. Singurul control este cel făcut de Garda Naţională pentru Protecţia Mediului să vedem dacă a fost respectată legislaţia de protecţie a mediului, în sensul de a obţine autorizaţii sau raport de mediu, dacă au fost dezbateri. Am dat dispoziţie comisarului general al Gărzii de Mediu să meargă înapoi la fabrică şi să vadă dacă au intrat în legalitate. De mâine, o să înceapă controlul. Am chemat şi directorul Direcţiei de Control, pentru că vreau ca şi Direcţia de control a ministerului să meargă să vadă care este adevărul, deoarece ultima informaţie care mi-a venit este că inclusiv autorizaţia de construire a acestei fabrici nu există. La ora actuală, aceasta este informaţia pe care o am, că autorizaţia nu ar fi fost obţinută, cea de construire a fabricii. O să verificăm începând de mâine. Să sperăm că cel mai devreme o să poată şi Direcţia de Control să meargă în control la Reci vineri".

Graţiela Gavrilescu a mai afirmat că Direcţia Generală de Control a ministerului a efectuat verificări la cele două puncte de lucru ale firmei austriece, de la Sebeş şi Rădăuţi, pentru a vedea dacă acestea au înregistrat masa lemnoasă şi pentru a identifica provenienţa acesteia. Concluzia a fost că masa lemnoasă a fost tăiată ilegal şi introdusă în firme "fantomă".

"În urma controlului executat de Direcţia Generală de Control din Ministerul Mediului la Holzindustrie, la cele două puncte de lucru, la Sebeş şi Rădăuţi, control efectuat şi pe orizontală şi pe verticală la firmele care au deservit, care au adus masa lemnoasă la punctele respective, să vedem dacă firmele respective au înregistrat masa lemnoasă, dacă au circulat facturi din punct de vedere fiscal, dar şi să identificăm provenienţa masei lemnoase, s-a constatat că în multe dintre cazurile respective s-a ajuns la concluzia că masa lemnoasă a fost tăiată ilegal, a fost introdusă în firme - s-a constatat - "fantomă' pentru că multe s-au şi închis. Deci, evaziune fiscală mare, pentru că masa respectivă s-a dus la export. A fost introdusă printr-o factură, a intrat în procesul respectiv de fabricaţie, fie că a fost cherestea sau alt produs, dar de fapt traseul a fost exportul", a explicat ministrul Mediului.

Şeful de la Mediu a menţionat că au fost sesizate toate instituţiile abilitate ale statului care trebuie să instrumenteze acest caz, "pentru că există suspiciune şi pentru că există indicii' că masa lemnoasă nu a fost cumpărată în mod legal.

"Este în anchetă în acest caz. Nu sunt puţine firmele care au trebuit controlate de noi. Am mers în profunzime. Într-o lună şi jumătate au fost evaluate, supuse controlului, numai de către Direcţia Generală de Control, peste 50 de firme şi 11 ocoale silvice private şi de stat, pentru că autorizaţia de tăiere ţi-o dă cineva", a mai spus Graţiela Gavrilescu.

La finele lunii iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb