GREENPEACE: Aproape 100 de hectare de pădure a fost tăiată la ras ilegal pe Valea Sadului

Cristina Radu
Miscellanea / 28 iunie 2017

Aproape 100 de hectare de pădure a fost tăiată la ras ilegal pe Valea Sadului

Echipa Greenpeace România a documentat anul acesta opt tăieri ilegale de pădure, de aproape 100 de hectare în total, pe Valea Sadului, în munţii Cîndrel, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei de organizaţie. Aceasta cere intervenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru cercetarea situaţiei. Sesizările au fost trimise la Romsilva - Direcţia Silvică Sibiu şi Garda Forestieră Braşov, instituţii care au dat un răspuns nesatisfăcător, potrivit organizaţiei: lucrările silvice au fost executate conform normelor, doar într-un singur caz s-au dat nişte mici amenzi contravenţionale.

În primul caz, Greenpeace a semnalat o tăiere la ras pe un versant cu panta de circa 55 de grade, pe o suprafaţă mai mare de 1 hectar, într-o pădure de amestec. Pe lângă faptul că versantul este foarte înclinat şi acum este şi mai predispus viiturilor şi alunecărilor de teren, este pusă în pericol şi albia râului, pentru că aceasta se poate bloca cu resturile lăsate în urma tăierilor, în urma ploilor abundente. În acest loc, echipa a găsit lemn abandonat, albia râului nu este protejată, iar panoul informativ lipsea, toate acestea fiind indiciile unei tăieri ilegale de arbori, potrivit echipei. Tăierile la ras nu sunt permise în păduri de amestec răşinoase-foioase şi nu pot depăşi 3 hectare în pădurile de molid. După o tăiere la ras, regenerarea pădurii trebuie să aibă loc în termen de două sezoane de vegetaţie.

În al doilea caz, organizaţia a sesizat o tăiere la ras pe o suprafaţă de 4,5 hectare, efectuată înainte de octombrie 2014, fără regenerare viabilă şi cu pericol de alunecare de teren. În al treilea caz, Greenpeace a semnalat o tăiere la ras pe o suprafaţă de peste 7 hectare, efectuată înainte de iulie 2012, cu regenerare pe mai puţin de o treime din suprafaţă. În al patrulea caz, organizaţia a sesizat o tăiere la ras pe o suprafaţă de 1,6 hectare, efectuată înainte de iulie 2012, cu regenerare pe mai puţin de treime din suprafaţă. În al cincilea caz, Greenpeace a semnalat o tăiere la ras pe o suprafaţă de circa 1 hectar, prin alăturare cu o tăiere la ras în care nu a fost închisă starea de masiv, fără regenerare. Conform echipei, este încălcat Codul silvic, pentru că sunt interzise tăierile rase alăturate. Potrivit legii, este obligatoriu ca o suprafaţă tăiată la ras să fie regenerată înainte de următoarele tăieri.

În al şaselea caz, organizaţia a sesizat o tăiere la ras pe o suprafaţă de 25 hectare, compusă prin alăturarea unor suprafeţe tăiate la ras fără regenerare. Echipa consideră că tăierile au continuat până când s-a ajuns la o "gaură" de 25 de hectare. În al şaptelea caz, Greenpeace a semnalat o tăiere la ras pe 2,5 hectare, efectuată în 2014, alăturată unei suprafeţe de 3,5 hectare tăiate la ras înainte, în care pădurea nu s-a regenerat. În ultimul caz, organizaţia a sesizat tăieri la ras alăturate pe o suprafaţă cumulată de 50 de hectare, în care nu a fost închisă starea de masiv.

Echipa a trimis sesizări la Direcţia Silvică Sibiu şi Garda Forestieră Braşov, care au verificat sesizările. Acestea au răspuns că s-au dat amenzi într-un singur caz, pentru tăierea la ras executată în locul unei tăieri de conservare, în care s-a aplicat o amendă contravenţională de 2000 de lei şi respectiv de 4000 mii de lei. Ele au afirmat că au fost executate lucrări de împăduriri şi completări conform prevederilor amenajamentelor silvice şi a normelor tehnice în vigoare, în termenele legale şi că tăierile au fost autorizate cu respectarea prevederilor amenajamentului silvic.

Organizaţie nu este mulţumită de aceste răspunsuri, aşa că solicită Ministerului Apelor şi Pădurilor: să facă un control intern referitor la modul în care au fost efectuate verificările şi măsurile luate pentru cele 8 sesizări referitoare la potenţiale tăieri ilegale pe Valea Sadului; să facă un control pe teren, pentru cele 8 sesizări şi să ia măsurile legale de sancţionare şi recuperare a prejudiciului; să dispună regenerarea suprafeţelor tăiate la ras ce fac obiectul sesizărilor.

Ionuţ Apostol, director de campanii Greenpeace România, a afirmat: "Toate aceste măsuri nu vor putea înlocui pădurea care a dispărut şi nu vor ajuta cu nimic vieţuitoarele din zonă care au avut de suferit de pe urma tăierilor rase sau bucăţile de pădure ciuntită rămasă pe munţi, pentru că ştim că pădurea este puternică şi sănătoasă cu cât este mai veche şi mai lipsită de intervenţia omului. Acesta este un semnal pentru cei care nu respectă o lege menită să apere pădurea,care fac lucrurile pe jumătate pentru că sunt convinşi că nu îi vede nimeni, nu îi prinde nimeni."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb