GREENPEACE:  Programul Casa Verde Fotovoltaice nu a ajutat niciun cetăţean să devină prosumator

Ziarul BURSA #Companii / 23 ianuarie 2020

Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), anunţat la mijlocul anului 2018, nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate, afirmă reprezentanţii Greenpeace.

Aceştia au transmis, printr-un comunicat, că informaţiile furnizate, la solicitarea Greenpeace România, de AFM şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), arată că peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect (şi probabil, parţial cheltuiţi) unor costuri colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.

Organizaţia mai arată: "Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasă: maximum 20.000 de lei pentru un sis-tem fotovoltaic de minimum 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sis-tem fotovoltaic. Pe de altă parte, AFM prevede un buget de cheltuieli «indirecte» generos. 13% dintre fondurile atrase de AFM de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din fonduri europene (peste 13 milioane de euro) sunt folosite, conform informaţiilor de la AFM şi MLPDA pe cheltuieli precum dezvoltarea aplicaţiei informatice care ges-tionează înscrierile în program, informarea şi publicitate, auditul financiar extern, salariile echipei de management proiect".

Greenpeace subliniază că AFM ar fi putut să finanţeze alte peste 3.000 de instalaţii fotovoltaice cu aceste fonduri.

Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România, a declarat: "Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de cos-turile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum.

Este nevoie ca cei interesaţi să fie prosumatori să primească cât mai repede ajutor financiar. AFM trebuie să lucreze eficient, să comunice transparent cu beneficiarii şi instalatorii de sis-teme fotovoltaice. Este de neînţeles cum o autoritate publică, care gestionează bugete uriaşe, nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019".

Fondurile totale ale programului de finanţare cumulează peste 113 milioane de euro, aproape 27.000 de cetăţeni putând deveni prosumatori, au mai precizat sursele citate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe lângă ceea ce ați menționat în excelentul articol, confirm și eu că AFM-ul are carențe și la capitolul comunicare. Încă din data de 24.dec.2019 (pe formularul lor de contact) le-am solicitat să-mi mă informeze asupra sustenabilității/continuări i programului de finanțare amintit. Până în momentul de față ”nimic”. N-am primit niciun răspuns, indiferent care ar fi fost.

    Păcat; am investit foarte multă încredere în această instituție, și în oamenii ei....... 

    1. Treaba asta cu investitul increderii in AFM, vreau sa zic. La varsta si experienta dvs. ar fi fost de asteptat sa stiti cum merg treburile in Romania, "la buget". Cat mai multi angajati, cat mai incompetenti, astfel incat cantitatea de frunze taiate la caini sa bata toate recordurile pe ramura.

      Programul Casa Verde (prost gandit din start, dar fiind un program "de stat" asta era si de asteptat, ar fi fost oricum uluitor sa fie altfel) da de mancare o paine alba - da' ce zic eu paine alba... cozonac! - din fonduri extrabugetare la multe zeci, daca nu sute de amploaiati guvernamentali. Deci si-a atins scopul, functioneaza perfect. Concureaza cu companiile lu' Firea, care fac zero profit (cheltuie tot ce primesc, sau mai mult) si tot ce cheltuiesc, cheltuiesc pe salarii. Adica exista ca sa plateasca niste oameni (eh, nu chiar pe oricine, da' asta-i alta discutie). 

      Revenind la Casa Verde, avand in vedere ca programul e chipurile activ de niste ani si pentru ca tot felul de guri rele spun vrute si nevrute, sugerez AFM sa-l imbunatateasca si dezvolte in felul urmator: 

      1. Blocarea aplicatiilor noi din partea beneficiarilor. 

      2. Suspendarea celor deja existente. 

      3. Angajarea a cca 500 de oameni noi la nivelul intregii tari... 

      4. ... distribuirea lor in fiecare capitala de judet... 

      5. ... si dotarea nou-constituitelor birourilor judetene cu strictul necesar - director, secretara, relatii cu publicul, responsabil GDPR, sofer, paznic etc. 

      6. Demararea strangerii de date... 

      7. ... pentru intocmirea, cel tarziu pana la finalul anului 2021, a unui absolut necesar studiu de impact referitor la efectele de pana acum ale Programului Casa Verde - care-s rezultatele, ce-a fost bine, ce-a fost mai putin bine - astfel incat sa stim cum facem mai departe, cum il ajustam etc. 

      Estimez ca, pentru cei doi ani mentionati, costurile acestei intreprinderi nu vor depasi 50 de milioane de euro - ceea ce, pentru un studiu de o asemenea amploare si importanta, e un adevarat chilipir. 

      Cum inteleg ca tot ar mai ramane in cuferele AFM niste milioane de euro (plus ce o sa se mai adune), mai sugerez infiintarea (si dotarea corespunzatoare, cum am aratat mai sus) a doua noi sanctuare/rezervatii naturale - una pentru elefanti albi, in Muntii Fagaras, alta pentru inorogi, pe Ceahlau. 

      Pe termen ceva mai lung trebuie sa ne gandim foarte serios si la viitorul napastuitilor canguri si koala, dar poate ca e un pic prematur, sa ducem mai intai la bun sfarsit, asa cum doar statul roman stie s-o faca, astealalte proiecte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb