Companiile de distribuţie de electricitate ale grupului Enel vor instala, în 2017, peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România - Muntenia de Sud, Dobrogea şi Banat, ca urmare a aprobării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente.
Contoarele sunt realizate la fabrica AEM din Timişoara, sub licenţa E-Distribuzione, societate ce face parte din grupul Enel.
Proiectul, ce vine în completarea celor anterioare, în cadrul cărora au fost instalate 140.000 de contoare inteligente, face parte din strategia companiei pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru 2,8 milioane de clienţi din România.
Georgios Stassis, Country Manager Enel în România a declarat: "Vom respecta cu stricteţe angajamentul asumat de a aduce permanent noi tehnologii în România şi de a folosi expertiza internaţională a grupului nostru pentru îmbunătăţirea semnificativă a calităţii reţelei locale, deoarece credem într-un sistem energetic mult mai flexibil şi mai eficient pe termen lung, bazat pe inovaţie tehnologică şi orientare către client".
Clienţii ce sunt incluşi în cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanţă, care înlocuiesc citirile din teren şi estimările de consum. Acestea pot comunica cu distribuitorul în timp real, facilitând identificarea mai facilă a defecţiunilor de reţea, astfel încât compania va putea interveni în caz de avarii mai rapid şi mai eficient, îmbunătăţind calitatea reţelelor şi serviciilor.
"Transformarea digitală pe care contoarele inteligente o aduc plasează consumatorul în centrul preocupărilor noastre, oferind clienţilor o experienţă îmbunătăţită: acces la date de consum în timp real, posibilitatea de a monitoriza consumul de energie, facturare pe baza consumului exact şi cel mai important, monitorizarea continuităţii serviciului şi restabilirea mai rapidă de la distanţă a acestuia în caz de defecţiuni", a mai adăugat Georgios Stassis.
E-Distribuţie Muntenia urmeză să pună în funcţiune aproximativ 70.000 de contoare inteligente ce vor acoperi zone importante din Bucureşti şi Ilfov (ce includ clienţi din Buftea, Mogoşoaia şi Chitila).
E-Distribuţie Dobrogea va instala aproximativ 40.000 de astfel de contoare atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în timp ce E-Distribuţie Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru peste 40.000 de clienţi din zona urbană şi rurală din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
Pentru perioada 2005- 2016, totalul investiţiilor realizate pentru extinderea şi modernizarea reţelelor administrate de către companiile E- Distribuţie din România s- a ridicat la 1,584 miliarde euro.
În ceea ce priveşte anul 2017, compania urmeză să investească 151,5 milioane de euro în România, dintre care 139 de milioane de euro vor fi alocate exclusiv operaţiunilor de distribuţie. Pentru anul 2018, investiţiile vor creşte, urmând să atingă nivelul de 178 de milioane de euro, din care 168 de milioane euro urmând să fie destinate îmbunătăţirii performanţei reţelelor.
Conform raportărilor ANRE din 2015, indicele SADI (durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client) pentru E-Distribuţie Muntenia a fost de 221 minute, cu mult sub media naţională înregistrată de 308 minute. De asemenea, şi performanţele E-Distribuţie Dobrogea şi Banat au fost sub media naţională, indicele SADI având valori de 234, respectiv 247 de minute.
Enel este o companie energetică multinaţională, având un rol important pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile.
În România, grupul este prezent încă din 2005, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, având 3.100 de angajaţi.