Salariaţii disponibilizaţi de la Societatea Romaero S.A.Bucureşti vor beneficia de măsuri de protecţie socială, după ce Guvernul a alocat astăzi fondurile necesare, potrivit unui comunicat al instituţiei remis redacţiei.
Conform sursei citate, situaţia economico-financiară a Societăţii Romaero SA a determinat aplicarea unor măsuri organizatorice şi de personal, printre care diminuarea fondului de salarii cu echivalentul a 150 de salarii medii pe societate, ceea ce implică şi măsuri de concediere colectivă. În acest sens, Adunarea Generală a Acţionarilor a societăţii a aprobat Panul de disponibilizare, în data de 5 iulie, în cadrul unui plan de măsuri mai amplu având ca scop recâştigarea competitivităţii atât prin reduceri de costuri cât şi prin investiţii de modernizare.
"În acest context, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi alocarea sumei de 788.000 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecţie socială destinate salariaţilor disponibilizaţi de la Societatea Romaero SA. Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Romaero SA", transmite comunicatul.
Potrivit sursei citate, acest venit lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.
Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care sa efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creştere cu 11,7% faţă de luna ianuarie 2015, se precizează în comunicat.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani, conform aceleiaşi surse.
Guvernul mai transmite că, în aceste condiţii, se estimează că efortul financiar pentru susţinerea măsurilor de protecţie social prin acordarea venitului de completare din bugetul asigurărilor pentru şomaj se ridica la circa 4,728 milioane lei, după cum urmează: 788.000 lei în anul 2016; 2,364 milioane lei în anul 2017; 1,576 milioane lei în anul 2018.