GUVERN: Noi reglementări în scopul creşterii accesului persoanelor la servicii medicale

Alexandru Costea
Companii #Sănătate / 25 martie 2015

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, pachetele de servicii şi Contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015.

Actul normativ adoptat de Executiv aduce o serie de noutăţi în scopul creşterii accesului la serviciile medicale atât pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cât şi pentru cei care nu pot dovedi această calitate.

"Principalele noutăţi vizează:

I. În ceea ce priveşte pachetul minimal - pachet acordat pentru situaţiile în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat

1. Asistenţa medicală primară - au fost introduse serviciile de prevenţie - respectiv "consultaţie preventivă".

2. Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice - consultaţiile pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei - se acordă o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. Această prevedere a fost introdusă pentru a stabili periodicitatea acordării acestui tip de servicii.

3. Asistenţa medicală spitalicească - între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare. În prezent, există doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală. Modificarea are scopul asigurării accesului la servicii medicale cu impact asupra sănătăţii publice. (de exemplu tratamentul rabiei)

II. În ceea ce priveşte pachetul de servicii de bază:

1. Asistenţa medicală primară

În pachetul de bază au fost introduse serviciile de administrare de medicamente - intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet.

S-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. De asemenea, s-a extins categoria pacienţilor pentru care se acordă aceste consultaţii. Astfel, consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0 - 1 an, copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase şi lehuzelor. În prezent, consultaţiile la domiciliu sunt acordate asiguraţilor nedeplasabili, copiilor 0 - 1 an, copiilor cu vârsta 0 - 18 ani cu boli infectocontagioase, lehuzelor.

Pentru a creşte accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusa în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie.

2. Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice

Sunt menţionate în mod expres serviciile de supraveghere a sarcinii şi lehuziei - o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.

În cadrul consultaţiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea şi monitorizarea statusului genito - mamar şi tratamentul complicaţiilor. De asemenea, creşte de la două la patru numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat.

Creşte numărul consultaţiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecţiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi: se acordă trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de 2 consultaţii pe lună. În prezent se acordă o consultaţie pe lună sau pe trimestru pe asigurat, după caz.

Au fost introduse proceduri/tratamente/ terapii noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză; terapii de genetică medicală - sfat genetic.

A fost modificată Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical prin introducerea de servicii noi, eliminarea / înlocuirea unor servicii. De exemplu: la specialitatea neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou: psihoterapie pentru copii si adulti; la specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

Modificările au fost făcute în scopul creşterii accesului asiguraţilor la servicii medicale.

3. Medicina dentară - sunt, de asemenea, o serie de modificări în sensul facilitării accesului la servicii medicale pentru toţi asiguraţii. Astfel, au fost extinse o serie de servicii care se acordă în prezent numai copiilor cu vârsta de până la 18 ani tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă, respectiv: element acrilic; element metalo-acrilic; reconstituire coroană radiculară; Proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la 5 ani (în prezent, se acordă o dată la 10 ani);

4. Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice - s-au introdus servicii paraclinice noi, respectiv: examen radiologic articulaţii sacro-iliace; ecografie transrectală; computer Tomograf (CT) buco-maxilo-facial nativ; CT mastoidă; CT sinusuri; CT hipofiză cu substanţă de contrast; CT buco-maxilo-facial nativ şi cu substanţă de contrast; Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) sinusuri; RMN hipofiză cu substanţă de contrast;RMN abdominal cu substanţă de contrast şi colangio RMN; colangio RMN.

5. Asistenţa medicală spitalicească

Pentru asistenţa medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă a fost prevăzut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată - ani.

6. Îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu

A fost revizuit pachetul de servicii de bază prin introducerea unui nou serviciu: kinetoterapie individuală.

7. Dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu - au fost făcute unele modificări în sensul actualizării listei dispozitivelor medicale. Au fost introduse dispozitive noi şi au fost excluse cele a căror utilizare nu mai este recomandată,astfel încât să fie îmbunătăţit accesul asiguraţilor la dispozitive medicale destinate recuperării", mai arată Guvernul.

Actul normativ aprobat de Guvern include şi o serie de noutăţi privind condiţiile asigurării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale. Una dintre aceste modificări vizează îmbunătăţirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie, Astfel, potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer.

O altă prevedere stipulează că este interzisă reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, actul normativ include modificări ce vizează întărirea disciplinei contractuale între casele de asigurări de sănătate şi furnizori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb