România va semna un Acord de securitate socială cu Statele Unite ale Americii în vederea facilitării cooperării economice şi pentru asigurarea unei protecţii sociale sporite cetăţenilor celor două State, conform unui memorandum discutat în şedinţa de guvern de astăzi.
Acordul se va aplica, pentru SUA, legilor care reglementează programul federal de asigurare pentru bătrâneţe, urmaş şi dizabilitate, iar pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Conform sursei citate, de asemenea, acordul cuprinde referiri şi la legislaţia asigurărilor sociale de sănătate pentru a se excepta reciproc lucrătorii detaşaţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al Statului contractant unde sunt detaşaţi.
"Acordul stabileşte drept principiu general că persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui Stat contractant este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui Stat contractant, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului", transmite sursa citată.
Persoanele cărora li se aplică acordul şi care au domiciliul pe teritoriul unui stat contractant vor primi tratament egal cu cetăţenii statului respectiv în aplicarea legilor privind eligibilitatea pntru prestaţii şi plata acestora.
"Acordul prevede, totodată, principiul exportului prestaţiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani. În ceea ce priveşte prestaţiile acordate de Statele Unite ale Americii, dacă o persoană a realizat cel puţin şase trimestre de asigurare conform legilor SUA, dar nu are suficiente perioade de asigurare pentru a îndeplini condiţiile pentru a beneficia de dreptul la prestaţii în baza legilor Statelor Unite, instituţia competentă din SUA va lua în considerare, în scopul stabilirii dreptului la prestaţii, perioadele de asigurare care sunt creditate în baza legilor române şi care nu coincid cu perioadele de asigurare deja creditate în baza legilor Statelor Unite şi va calcula un cuantum iniţial de asigurare conform principiului pro-rata", se arată în comunicat.
Ajutorul de deces sau plata unei sume forfetare în caz de deces va fi acordată exclusiv în conformitate cu legile fiecărui Stat contractant şi cu dispoziţiile Acordului.
"De asemenea, Acordul stabileşte aplicarea scutirilor integrale sau parţiale de taxe, inclusiv taxe consulare şi administrative pentru documentele care se depun la organismul de legătură a unui Stat contractant, în cazul în care legislaţia unui Stat contractant prevede astfel de scutiri asupra documentelor similare care sunt depuse la organismul de legătură a celuilalt Stat contractant pentru aplicarea acestui Acord. Totodată, documentele prezentate în scopul aplicării Acordului vor fi scutite de cerinţele de autentificare de către autorităţile diplomatice sau consulare", se menţionează în comunicat Executivului.