GUVERN: S-a constituit Oficiul României pentru Promovarea Învăţământului Superior

Laura Boico
Politică / 19 octombrie 2016

Oficiul României pentru Promovarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Inovării şi Antreprenoriatului în Statele Unite ale Americii va fi constituit în scopul facilitării legăturilor dintre instituţii de învăţământ superior şi cercetare din România cu instituţii publice şi private din SUA, potrivit unui comunicat al Executivului remis redacţiei.

Conform sursei citate, se are în vedere dezvoltarea de programe comune şi schimb de bune practici, valorificarea oportunităţilor de finanţare a cercetării şi inovării bilaterale şi internaţionale, precum şi atragerea unor organizaţii/instituţii de cercetare americane în proiecte româneşti, precum: Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) sau Centrul Internaţional "Danubius-RI" de Studii Avansate pentru sisteme fluviu-deltă-mare, clustere ale industriei de automobile, pe domeniul IT etc. sau participarea la proiecte strategice în care România are interes şi expertiză (zona de cercetare care vizează Delta Mississippi-Golful Mexico).

Mai mult, Oficiul va avea un rol important în consolidarea legăturii cu membrii Diasporei din învăţământul superior, cercetare şi inovare, prin valorificarea potenţialului de relaţionare oferit de românii de peste hotare, potenţialul de a stabili proiecte comune SUA-România, oferind mentorat şi activând pentru integrarea României în lanţurile globale de valoare adăugată şi în reţelele virtuale globale de laboratoare/infrastructuri de cercetare, transmite Guvernul.

Iniţiativa de creare a Oficiului este bazată pe modelul aflat în continuă dezvoltare, la nivel european, prin Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană - ROSTeu, potrivit sursei citate.

Prin înfiinţarea Oficiului pentru promovarea învăţământului superior, a cercetării, inovării şi antreprenorialului în SUA se creează un mecanism de implementare a priorităţii strategice din "ştiinţa, tehnologia, cercetarea şi educaţie" a Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite, menţionează aceeaşi sursă.

Detaliile de funcţionare, organizare ale Oficiului vor fi stabilite printr-un act normativ ulterior, în urma consultărilor între reprezentanţi ai MENCŞ şi MAE cu autorităţile americane. De asemenea, pentru concretizarea acestui proiect şi a platformei de cooperare bilaterală pe domeniul educaţiei, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va începe discuţiile cu partea americană.

Relaţiile cu tradiţie şi cu rezultate importante în domeniul academic dintre România şi SUA, Comisia Fulbright fiind unul dintre exemple, au evoluat prin încheierea a numeroase acorduri de cooperare cu universităţi americane, însă fără coordonare sau sprijin la nivel bilateral, se mai precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb