GUVERN  Vânzarea activelor companiilor publice, discutată în primă lectură

G.M.
Politică / 3 septembrie 2020

Vânzarea activelor companiilor publice, discutată în primă lectură

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea legii 173/220 prin care Parlamentul, pe o perioadă de 2 ani de zile, a interzis vânzarea participaţiilor statului la companiile, a fost citit în primă lectură de membrii Guvernului în cadrul şedinţei de astăzi.

În expunerea de motive a proiectului de act normativ discutat de Executiv se arată că în interpretarea Legii nr.173/2020 conform Deciziei Curţii Constituţionale nr.589/2020, la punctul 51 din considerente, se arată că sintagma "participaţiile statului" are în sfera de cuprindere atât acţiunile şi părţile sociale, ca valori mobiliare emise de societăţi comerciale, cât şi activele, activele funcţionale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăţi care desfăşoară activităţi comerciale. Guvernul constată că domeniul de aplicare a legii, aprobată recent de coaliţia PSD, ALDE, Pro România şi UDMR în Parlament, îngrădeşte în mod vădit activitatea operatorilor economici vizaţi în raport de ceilalţi operatori economici. Întrucât interesul statului este de a-şi consolida interesele la societăţile la care deţine calitatea de acţionar, precum şi dezvoltarea acestor operatori economici în condiţii de eficienţă şi profitabilitate, şi luând în considerare că, spre exemplu, valorificarea unor active este o măsură uzuală în cadrul proceselor de reorganizare şi restructurare a operatorilor economici, care nu poate fi amânată sau suspendată pentru o perioadă îndelungată precum cea prevăzută de Legea nr. 173/2020, Guvernul va decide săptămâna viitoare modificarea legii suspendând timp de doi ani doar vânzarea acţiunilor statului, nu şi a activelor deţinute de companiile respective.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a afirmat, în debutul şedinţei de guvern de astăzi, că legea care interzice timp de doi ani vânzarea de participaţiilor statului, propusă şi votată de PSD, "este mărul otrăvit", întrucât blochează activitatea tuturor companiilor şi riscă să le ducă direct în faliment pe cele aflate în insolvenţă sau în reorganizare.

"Nu ştiu dacă s-au gândit, dacă au facut-o cu bună ştiinţă sau din prostie", a spus Virgil Popescu.

Premierul Ludovic Orban a arătat că actul normativ care a trecut de Parlament a fost făcut "cu schepsis" pentru a duce cât mai multe companii la faliment.

Ministrul de resort, Virgil Popescu a precizat: Ce se întâmplă? Care este mărul otrăvit şi ce probleme o să avem dacă nu vom corecta rapid această lege? Avem odată, în industria de apărare, pe OUG 6, aprobate programe de restructurare, în care vorbim inclusiv de vânzarea unor active şi active sociale. Apoi, la Compania Energetică Oltenia avem extrem de multe active sociale, avem biserici, cimitire, cantine, pentru care se plăteşte în continuare amortizare, impozite, dar care nu aduc venituri şi sunt cuprinse în planul de restructurare. În zona Nuclearelectrica, avem un Memorandum prin care dorim un circuit integrat al producerii de energie electrică şi în baza acestuia Uzina de la Feldioara trebuie vândută către Nuclearelectrica. Toate aceste lucruri sunt blocate de această lege care după părerea mea face foarte mult rău. Nu mai vorbim despre toate societăţile cu capital de stat.(...)Dacă se află în procedură de insolvenţă sau reorganizare - cum e cazul la CFR Marfă - vor trece automat în faliment, pentru că nu se pot aproba programe de restructurare".

Amintim că parlamentarii PNL au atacat la CCR legea adoptată de Parlament care prevede interzicerea timp de doi ani a vânzării acţiunilor la companiile de stat.

Actul normativ discutat în primă lectură astăzi va fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vindeti cat mai repede, bai leprelor galbene, la preturi de nimic, tot ce mai apartine patrimoniului tarii, sau mai bine, dati-le pe gratis rechinilor economici straini, caci astea sunt ordinele primite de la Bruxelles, Berlin si Paris! Si daca tot vreti sa va respectati statutul de "slugoii slugoilor", inscris de altfel si in ADN-ul vostru de Iude nenorocite, trebuie sa stiti ca ordinele primite de la tatucii vostri neomarxisti si anticrestini de la Bruxelles, nu se discuta, ci doar se executa! Cat mai rapid!

    ce resurse naturale mai sunt de vandut?

    bombonel a dat tonul 

    cum de ati asteptat asa de mult? 

    pana nu veti vinde din Romania ultimul mp de starda sa nu va lasati! 

    de unde vreti eficienta guvernamentala si de la cine ?

    clasa politica este un covid vesnic si ar trebui gasit repede o solutie pana se mai poate face ceva!!! 

    1. Ordinele vin si de de mai departe,de acolo undesunt doari multi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb