Ajustarea economică înregistrată de ţara noastră este destul de mare şi "tinde să devină excesivă", motiv pentru care o recalibrare a politicilor economice devine necesară în contextul actual, consideră domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României.
"Este un fapt evident că ajustarea economică a fost destul de mare, tinde să devină excesivă, acum avem nevoie de o recalibrare a instrumentelor, a componentelor politicilor economice", a declarat Guvernatorul BNR, citat de agenţia de presă NewsIn.
Acest lucru este confirmat şi de faptul că scăderea puternică a economiei, ajustarea abruptă a deficitului de cont curent şi încadrarea inflaţiei pe un trend descendent au forţat "mâna invizibilă" a Băncii Naţionale a României să continue relaxarea politicii monetare.
În urma acordului de finanţare încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeanp, ţara noastră trebuie să se încadreze în anumite limite cu unii indicatori economici precum deficitul bugetar, rata inflaţiei sau rezervele valutare.
Prognozele realizate de oficialii români împreună cu reprezentanţii FMI indică o contracţie a economiei româneşti cu 4% în acest an, un deficit de cont curent de 7% din PIB şi un deficit bugetar de 4,6% din PIB.
Totuşi, o scădere a Produsului Intern Brut mai mare de 4% este aşteptată, în condiţiile în care deficitul de cont curent al ţării noastre s-ar putea corecta chiar şi mai mult.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, susţine că economia românească s-ar putea contracta în acest an cu 6,5 - 7%, precizând că încă nu există date despre evoluţia economiei în primul semestru din acest an.
De asemenea, toate estimările realizate de analişti străini sau economişti români indică, în mod clar, o contracţie a economiei cu mult peste 4%, ci chiar dublă.