GUVERNATORUL BNR: "N-AM AVUT NICIODATĂ CREDIT LA VOLKSBANK" Mugur Isărescu justifică minciuna cu uitarea

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 februarie 2015

Mugur Isărescu justifică minciuna cu uitarea

Adrian Vasilescu: "Tevatura care s-a făcut în jurul acestui credit este greu de înţeles, pentru că uitarea este firească"

O persoană s-a sinucis, după creşterea explozivă a francului elveţian

------------

Actualizare 09:32 Vasilescu: "Scoaterea numelui băncii din declaraţia de avere a fost o înţelegere cu ANI"

Începând din 2008, numele băncii de la care Mugur Isărescu a luat un împrumut în lei (Volksbank) nu mai apare în declaraţiile de avere ale acestuia, în baza unei înţelegeri cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), potrivit consilierului BNR Adrian Vasilescu.

"Oamenii începeau să se orienteze după aceste declaraţii de avere, de aici a fost decizia luată, în înţelegere cu ANI, ca să nu mai apară băncile unde au conturi cei de la Banca Naţională", a declarat Vasilescu, citat de Digi24.

(Alexandru Costea)

------------

Criza creditelor în franci elveţieni (CHF) face victime. În timp ce Mugur Isărescu se bâlbâie pe marginea unui împrumut pe care, iniţial, "a uitat" că l-a avut la Volksbank, după care "şi-a amintit" de el - potrivit consilierului său Adrian Vasilescu - un client din Piteşti, împrumutat în CHF, s-a sinucis după explozia francului, conform televiziunilor de ştiri.

Tevatura care s-a făcut în jurul creditului guvernatorului BNR Mugur Isărescu este greu de înţeles, pentru că uitarea este firească, consideră consilierul personal Adrian Vasilescu.

În cadrul conferinţei de presă de miercuri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu a luat niciodată un credit de la Volksbank: "N-am avut niciodată credit la Volksbank. Deci, îmi pare rău, atunci am încheiat discuţia. Am avut un singur credit, la UniCredit".

Altceva scrie, însă, în declaraţia sa de avere, care arată că Isărescu a contractat, în 2006, un credit de la banca respectivă, în valoare de 698.617 lei.

Lui Adrian Vasilescu i se pare normal ca şeful BNR să uite, după cum ne-a declarat: "Este firesc ca şi guvernatorul BNR, care trebuie să aibă o memorie bună (îi cere funcţia, este în fişa postului), să uite un anumit detaliu, pentru că a ţinut minte unde a plătit creditul, nu de unde l-a luat. Şi asta se întâmplă absolut cu toţi oamenii (...) Pe memoria unui om să faci atâta tevatură este de neînţeles. Când sunt zece ani de atunci... Pur şi simplu pentru că tot timpul a plătit la altă bancă, i-a ieşit din cap că acel credit l-a luat de la Volksbank. Nu este nicio legătură, nici nu e nimic de ascuns aici. Creditul l-a luat, l-a trecut în declaraţia de avere, a uitat că l-a trecut în declaraţia de avere acest credit. Când, azi-dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), a început toată tevatura, prima întrebare ar trebui să fie dacă e aşa în declaraţia de avere. A căutat declaraţia de avere şi a găsit: în 2006, era creditul acolo. Şi a zis: «De ce am avut eu impresia că creditul ăsta a fost la altă bancă? Pentru că l-am transferat de acolo, l-am refinanţat şi n-am mai avut în niciun fel de-a face cu banca de la care am luat creditul»".

Consilierul BNR ne-a precizat că respectivul împrumut a fost luat în lei, adăugând: "Mai departe, creditul a fost refinanţat şi restructurat, adică a cerut mutarea creditului la altă bancă. De ce a făcut asta nu mai vreau să comentez. Motivul poate fi chiar declaraţia din 2006, când a făcut-o. Era supărat atunci pe banca respectivă şi a făcut atunci o declaraţie publică. Nu şi-a mai amintit-o. Spunea ceva în legătură cu comisioanele pe care le cere banca respectivă, Volksbank. Asta dovedeşte un lucru: că Banca Naţională nu poate să intervină prin lege sau prin dictat în relaţiile cu o bancă. Guvernatorul şi-a exprimat, pur şi simplu, protestul de cetăţean de la tribuna BNR şi le-a explicat jurnaliştilor că are o nemulţumire în legătură cu maniera în care această bancă lucrează în relaţiile cu publicul.

Nu avea altă posibilitate, pentru că guvernatorul Băncii Naţionale nu poate să dea dispoziţii unei bănci, nu poate să ceară unei bănci, oficial, să facă o anumită politică privind problemele ei comerciale. A folosit, ca orice om, protestul cu privire la modul în care banca respectivă face comerţ. E libertatea băncii să facă comerţ şi e libertatea celor care sunt în relaţie cu băncile să-şi spună punctul de vedere".

La sfârşitul anului 2008, Volksbank îşi informa clienţii că va fi prelungită perioada de percepere a unui comision, din pricina politicii de rezervă minimă obligatorie a BNR.

Într-o scrisoare a Băncii Naţionale din iunie 2009, se arată că BNR a dispus eliminarea respectivului comision din contractele Volksbank.

Isărescu a explicat, miercuri, că BNR mai intervine când vede comisoane deplasate.

În declaraţia de avere a lui Mugur Isărescu din 2010, împrumutul de la Volksbank nu mai apare, urmând ca în declaraţia din 2013 să fie trecut un nou credit, luat de la UniCredit Ţiriac Bank, pe doi ani, potrivit economica.net.

Conform declaraţiilor de avere ale Guvernatorului BNR, acesta a cumpărat un apartament de 131 de metri pătraţi, fiind donat fiului său, Costin, în 2010. Se pare că Mugur Isărescu ar fi contractat creditul de la Volksbank ca să cumpere un apartament de 200.000 de euro într-un complex rezidenţial din Băneasa.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Cum sa uiti ce credit ai luat?!?Hai sa fim seriosi!Acest mosulica,la care stwm cu gura cascata de 20ani,cred ca este cam expirat.Avem nevoie de un guvernator di sec21.Multumim si..te poti retrage la podgorie.Ajunge!

    1. Voi chiar nu intelegeti ca deciziile de politica monetara se iau in cadrul mai larg. Isarescu doar vi le comunica si argumenteaza, cu argumentele primite. Romania a avut si are una dintre cele mai bune politici monetare pentru economie. La nivelul de dezvoltare a economiei romanesti, o volatilitate a cursului de schimb ar fi fost un: "asta la vista". In afara de asta, da a permis creditarea in fraci si alte monede, dar daca nu o permitea, era criticat ca se opune dezvoltarii... Asa ca fratilor in loc sa comentati mai bine analizati deciziile si vedeti daca nu ati fi procedat la fel ATUNCI, NU ACUM. De ce nu ati scris in 2006 voi inteligentilor ca nu sunt bune creditele in franci?

      ia uite cum isi apara postacii bnr seful. e nevinovat si pe deasupra foarte competent. nu-i asa?

      Ba tolomacus tu te crezi pe alt continent nu vezi ca in Romania totul se impune

      daca spui ca in Romania TOTUL se impune, ai nevoie de control pshiatric. Sau asa iti poti justifica neputinta?

    E normal sa uiti. Sute de mii de oameni uita, mai ales la o varsta. Tocmai de aceea se pensioneaza si stau cu nepotii, nu nenorocesc o tara.

    Singura solutie de supravietuire pentru cei care ne mint este marirea deficitului fiscal si cvasifiscal dand drumul si la tiparnita de bani. Acest

    "mosulica" reprezinta ultima bariera in calea lor.

    1. A uitat pentru ca nu-l platea el.Il platea altcineva .Oricum el era un fel de "mama" OMIDA.

    * ACTUALIZARE 09:32 Vasilescu: "Scoaterea numelui băncii din declaraţia de avere a fost o înţelegere cu ANI" Unde este lege nu este loc de "intelegere " !!! Alooo DNA -ul !!! Se aude ?

    Isarescu este absolut penibil! este amuzant cum acest "monument de incredere" se prabuseste de la o minciuna absolut penibila

    1. Fratilor daca vrem sa schimbam ceva pentru copii nostrii,trenbuie sa actionam si sa sustinem cu totii demisia BNR.Acolo sunt oameni de zeci de ani care au facut mai mult rau decat bine tarii. Sa inchidem usile acestori sacali care nu sustin interesele clasei muncitoare ci interesele stapanilor lumii!

      Bravos! Proletari din toate zarile, unitiva! sau uimitiva. 

    Invartiti valori personale f.mari si e normal sa nu mai tineti minte ! La d-voastra un credit a fost ....si uitat ! Desi, nu e cu vechime . Nu e admis asa ceva. Ce faceti cu nevoiasii care au credit in CHF ? ei- NU POT UITA SI NU POT TRAI LINISTITI, DESI SUNT DE BUNA CREDINTA SI- SI ACHITA GREU LUNAR INDATORIREA CARE E DE F. LUNGA DURATA . Vor muri pe capete din cauza inrobirii , familii intregi.Ne reprezentati, sunteti direct raspunzator de victimele CHF. De -NOI-cei ce nu uitam creditul- atarna si existenta bancilor, salariile d-voastra ,etc........daca nu am fi noi muritorii de rand, cum ati putea exista? In trecut erau camatari, acum mai modern "Banci". Ce fel de banci? Astazi , cu expolozia din 2007-1015, sunteti "CAMATARI". Protejati propriul popor, nu va bateti joc de cei care va da bucata de paine sa va hraniti din abundenta . E dobanda la fiecare credit care e a bancii ! RUSINE, LACOMIA IN ACEASTA TARA A INTRECUT LIMITELE BUNULUI SIMT ! Acum , FIRESC, e sa luati o becizie intelepta , demna de un GRVERNATOR !

    Halo, bnr, ce ati vorbit cu bancile ? Eu am fost la Piraeus cu astia nu se poate negocia nimic asa ca luati atitudine sau trebuie sa angajez un mercenar

    Trebuie schimbat rapid di n functia de guvernator!Toate tarile vor sa scape de eoro,numai EL doreste ca Romania sa intre in zona euro!Culmea ca facut si prozeliti,unii care condu si tara!Trebuie indepartat acest individ ,pana nu este prea tarziu pt. Romania!ESTE DESTUL 25 DE ANI!CAZ UNIC!Poate presedintele Johanis va fi mai patriot!

    Trecand peste faptul ca vorbim de un credit de acum 7 ani care a fost schimbat la un an dupa (deci 6 ani de platit la alta banca), voi nu va ganditi ca la cate responsabilitati are Isarescu e firesc sa iti scape din vedere un detaliu de genu "ai avut vreo legatura vreodata cu banca x...? Hai sa fim oameni cu totii si sa nu mai aruncam cu noroi unii in altii. Problema francului ne afecteaza pe toti intr-un fel sau altul indiferent ca avem credite sau nu in CHF.

    Pai daca e atat de normal sa uitam, mai ales cand vine vorba despre banci, eu zic sa facem la fel ca "nobilul" Isarescu, SA UITAM. SA UITAM ca avem credite la banci si sa ne vedem de viata noastra

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb