Guvernul a adoptat o OUG menită să asigure stabilitatea Sistemului Electroenergetic Naţional

D.I.
Politică #Energie / 4 aprilie 2018

Guvernul a adoptat o OUG menită să asigure stabilitatea Sistemului Electroenergetic Naţional

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă, necesară pentru asigurarea stabilităţii Sistemului Electroenergetic Naţional şi siguranţei alimentării cu energiei a populaţiei şi consumatorilor industriali, se arată într-un comunicat al ministerului de resort, remis Redacţiei.

Potrivit Ordonanţei, centralele din Complexul Energetic Hunedoara vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în următorii doi ani (până în 2020). Totodată, actul normativ adoptat astăzi prevede ca Transelectrica să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii.

Reprezentanţii ministerului precizează că decizia are la bază rezultatele studiului operatorului de transport şi sistem care a analizat regimurile de funcţionare ale SEN în lipsa producţiei de energie din termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Astfel, afirmă ministerul Energiei, "analizele au indicat că, într-un asemenea scenariu, alimentarea zonei de nord-vest a ţării ar presupune o creştere a transferului de putere dinspre zona de sud, fapt ce ar putea afecta capacitatea transfrontalieră dintre România şi Ungaria".

Totodată, studiul citat de minister "notează şi alte consecinţe negative asupra SEN într-un asemenea context, precum: reducerea nivelul de adecvanţă al SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi în cele de secetă accentuată şi creşterea riscului apariţiei unor blocaje sau amânări în realizarea programului de investiţii şi modernizare a reţelei electrice de transport (realizare axului de 400 kV «Banat»)".

Potrivit sursei citate, Transelectrica a recomandat menţinerea grupului de la centrala termoelectrică Paroşeni şi cel puţin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului "Banat" (axul de 220 kV Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Săcălaz - Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiţie estimată a se finaliza în anul 2024.

Ministerul Economiei afirmă că sursele de producţie de energie electrică "sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea de nord a ţării: în jumătatea de nord sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din producţia de energie electrică a SEN".

În comunciat se mai arată că Societatea Complexul Energetic Hunedoara asigură 5% din totalul producţiei naţionale de energie, "fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb