Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră vor avea la dispoziţie Programul Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri (POIIMM), după ce Guvernul a adoptat astăzi, printr-un memorandum, conţinutul Acordului de Finanţare, Acordului între Creditori şi Contractului de Gaj.
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, documentele urmează să fie semnate de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Guvernul precizează: "Iniţiativa pentru IMM-uri 2014 - 2020, în valoare de 100 de milioane de euro, este un program destinat să faciliteze accesul la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%. Prin intermediul acestui program se vor acorda garanţii neplafonate ce vor avea destinatari finali IMM-urile non-agricole din mediul urban şi rural, pentru acele activităţi care nu sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală".
Instrumentul de garantare neplafonată are ca scop îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-uri, prin generarea unui număr suplimentar de portofolii de finanţare, determinând implicit creşterea numărului de IMM-uri beneficiare de finanţare, susţine Executivul.
"Utilizarea mai largă a instrumentelor de partajare a riscurilor, precum şi folosirea fondurilor UE pentru a garanta parţial portofoliile de credite pentru IMM-uri permit generarea unui efect de pârghie în ceea ce priveşte volumul de creditare pentru IMM-uri. Astfel, întreprinderile mici şi mijlocii devin mai atractive şi mai credibile pentru obţinerea creditelor", se mai arată în comunicat.
Acest program cu finanţare europeană va acoperi atât regiunea Bucureşti-Ilfov, cât şi celelalte şapte regiuni şi se estimează că va fi lansat către IMM-uri începând cu prima parte a anului viitor.
Autoritatea de Management a Programului funcţionează la nivelul MDRAP.