Actualizare 16:40 Ana Birchall: "Odată cu adoptarea normelor metodologice, Legea insolvenţei persoanelor fizice devine un sprijin real pentru românii aflaţi în necaz financiar"
Deputatul Ana Birchall, iniţiatoarea Legii insolvenţei persoanelor fizice, a declarat că, prin adoptarea Hotărârii de Guvern de aprobare a normelor metodologice, persoanele aflate în necaz financiar au acces la o procedură legală care le oferă şansa de a se redresa financiar.
Ana Birchal a precizat, într-un comunicat trimis Redacţiei: "Decizia de astăzi a Guvernului este salutară, în acord cu aşteptările zecilor de mii de români care vor avea acum un instrument legal, care le va oferi protecţie debitorilor bună credinţă, aflaţi în necaz financiar. Legea insolvenţei persoanelor fizice vine în sprijinul românilor care nu vor mai sta cu frica în sân că îşi pot pierde agoniseala de o viaţă sau că pot fi executaţi silit. Legea prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona obligaţiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu alte 12 luni".
Deputatul a adăugat: "Din păcate, termenele de intrare în vigoare au fost prorogate, fără să fie oferite explicaţii clare, prelungindu-se astfel incertitudinile şi nesiguranţa românilor aflaţi în impas financiar. Legea insolvenţei persoanelor fizice oferă o alternativă viabilă şi modernă la impasul financiar în care se află foarte mulţi români care, nu din vina lor, au ajuns să acumuleze datorii".
Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost iniţiată de Ana Birchall în martie 2014 şi adoptată în Parlament pe 20 mai 2015. Intrarea în vigoare a legii a fost prorogată în mai multe rânduri, fiind invocate întârzieri în elaborarea normelor metodologice de către instituţiile care aveau atribuţii în acest sens.
Legea prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona obligaţiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă pe durata insolvenţei. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.
(S.A.)
-------------
Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, prin care sunt stabilite modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii, informează un comunicat al Executivului.
Deschiderea procedurii de insolvenţă se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o poate depune personal sau prin poştă, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnătură electronică certificată, la comisia de insolvenţă la nivel teritorial din judeţul în care îşi are domiciliul sau reşedinţa de cel puţin 6 luni. În termen de 5 zile de la data primirii cererii, va avea loc o şedinţă de ascultare a debitorului. Dacă debitorul este persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, ascultarea va avea loc cu asigurarea unui interpret în limbaj mimicogestual, precizează Guvernul.
Administratorul procedurii verifică creanţele, în baza informaţiilor transmise atât de creditori, cât şi de debitori. Creanţele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate într-un tabel preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale la data deschiderii procedurii insolvenţei, exceptând cazurile în care legislaţia specială cuprinde prevederi diferite.
Planul de rambursare prezentat de administratorul procedurii de insolvenţă trebuie să fie fezabil şi să ţină cont de perspectivele reale de redresare şi circumstanţele aplicabile debitorului, a decis Executivul.
În acest sens, normele metodologice aprobate de Guvern detaliază reperele la care comisia de insolvenţă la nivel central se va raporta pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil şi pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor şi familiilor acestora, în situaţia insolvenţei persoanelor fizice.
Astfel, Executivul precizează că se va ţine cont de:
- valoarea coşului minim lunar de consum, stabilit în baza informaţiilor primite de la Institutul Naţional de Statistică şi/sau Institutul pentru Calitatea Vieţii;
- particularităţi de ordin financiar, structura pieţei forţei de muncă;
- valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/sau de şcolarizare;
- preţul utilităţilor, al alimentelor şi al produselor de bază;
- componenţa şi structura familiei debitorului, ţinând cont şi de persoanele aflate în întreţinerea debitorului şi a celor cu care convieţuiesc;
- existenţa unor situaţii speciale de sănătate, integritate fizică, dizabilităţi în cazul debitorului ori al persoanelor aflate în întreţinere sau cu care convieţuiesc;
- cheltuielile minime legate de funcţionarea şi întreţinerea unui vehicul indispensabil;
- cheltuielile minime necesare pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copilului aflat în întreţinerea debitorului, raportat la vârsta copilului;
- exigenţele minimale ale unei locuinţe convenabile pentru debitor şi persoanele aflate în întreţinerea sa sau cu care convieţuieşte.
Planul de rambursare astfel elaborat este transmis comisiei de insolvenţă de către administratorul procedurii, pentru a fi evaluată fezabilitatea lui, în termen de 15 zile.
Actul normativ stabileşte, totodată, că şedinţele de conciliere între creditor şi debitor trebuie să servească exclusiv intereselor legitime ale părţilor şi că niciuna dintre părţi nu poate impune celeilalte părţi o soluţie, potrivit sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de postacul lgbt-ist în data de 09.06.2017, 17:06)
uau!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2017, 17:58)
mult asteptata, sper sa nu il lasati pe ciolosit sa se apropie de ea