Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, ce conţine reglementări menite să contribuie la creşterea transparenţei, integrităţii pe piaţa de capital şi a competitivităţii emitenţilor autohtoni, potrivit unui comunicat al Executivului.
Prin proiectul de lege se transpun în legislaţia naţională Directivele europene ce obligă emitenţii de valori mobiliare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, care îşi au sediul sau îşi desfăşoară activitatea într-un stat membru, la o mai bună informare a investitorilor. De exemplu, în situaţia în care un acţionar dobândeşte sau cedează acţiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale cărui acţiuni sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, acesta trebuie să notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care îl deţine în urma acestei operaţii. Această normă se aplică în cazul în care procentajul deţinut atinge anumite praguri (5,10,15,20,25,33,50 şi 75%) sau în cazul în care scade sau creşte în raport cu aceste praguri. Această prevedere este valabilă şi în alte cazuri, în care o persoană fizică sau juridică are dreptul de a dobândi, de a ceda sau de a-şi exercita dreptul de vot.
De asemenea, companiile active în industriile extractive (petrol, gaze şi minerale) şi în sectorul forestier sunt obligate să declare, într-un raport anual separat, plăţile efectuate către guvernele ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea.
O altă măsură vizează sporirea integrităţii pieţelor financiare europene prin stabilirea de sancţiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piaţă comise intenţionat.
Astfel, pentru persoane fizice, utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate şi manipularea pieţei sunt sancţionate cu o pedeapsă cu închisoarea de cel puţin patru ani, potrivit Guvernului: "Manipularea pieţei constă în manipularea artificială a preţurilor instrumentelor financiare. Spre exemplu, acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană răspândeşte informaţii false cu privire la oferta, la cererea sau la preţul unui instrument financiar. Utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate are loc atunci când o persoană fizică tranzacţionează un instrument financiar având acces la informaţii privilegiate. Acestea sunt informaţii confidenţiale referitoare la instrumentul financiar tranzacţionat sau la compania care a emis instrumentul financiar respectiv pe piaţă, iar accesarea acestui tip de informaţie îi oferă persoanei respective un avantaj necuvenit. Divulgarea ilegală a informaţiilor privilegiate este considerată infracţiune şi se sancţionează cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puţin doi ani".
Pentru persoane juridice, companiile care se fac vinovate de infracţiuni de abuz de piaţă sunt pasibile de amenzi penale sau de altă natură. Sancţiunile pot ajunge până la interdicţia temporară sau permanentă de a desfăşura activităţi comerciale.
Totodată, se consolidează sancţiunile administrative care pot fi şi ele impuse pentru abuzurile de piaţă, precum şi competenţele de investigare ale autorităţilor naţionale de reglementare în vederea detectării abuzurilor de pe pieţele financiare.
1. legea emitentilor
(mesaj trimis de Investor în data de 11.08.2016, 08:02)
Bravo ! Sa speram ca legea va fi votata
cat mai curand. Astept sa vad ca ASF
observa ca uneori ,cateva zile inainte de
publicarea rapoartelor financiare trimestriale/anuale, preturile actiunilor
in cauza incep miscari semnificative,proba de inside information
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 11.08.2016, 10:01)
Am observat si eu acest fenomen si chiar am postat cateva remarci la momentele respective insa degeaba. ASF nu reactioneaza (ceea ce inseamna ca nu isi face datoria si deci este inutila) asa cum nu a reactionat deloc nici in cazul abuzurilor constante practicate de conducerile SIFs
2. Felicitari guvernului!
(mesaj trimis de aurelian în data de 11.08.2016, 08:33)
Poate investigheaza ASF si scaderea actiunilor Impact cu 25% in perioada 21-25 iulie, fara nici o stire publica negativa!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2016, 08:59)
nu e o lege rea dar sanctiunile ar trebui sa mearga la persoanele care au savarsit infractiunea si nu la companiile listate pt. ca sanctionandu-le pe aceastea afectezi cursul actiuniior si implicit pe toti ceilalti mici investitori sau participantii la piata care sunt nevinovati l