Saga aplicării legii ce prevede dublarea alocaţiilor copiilor, act normativ care a fost promulgat la începutul lunii ianuarie 2020 de preşedintele Klaus Iohannis, continuă. Guvernul Cîţu a adoptat ieri o nouă ordonanţă de urgenţă prin care a treia etapă de majorare a alocaţiilor prevăzută pentru 1 iulie 2021 nu va mai intra în vigoare, ea fiind amânată pentru 1 ianuarie 2022.
"Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022 şi indexarea anuală a acesteia cu rata medie de inflaţie începând din anul 2023. Începând cu luna ianuarie 2022, alocaţia va fi de 486 lei pentru copiii cu vârsta până la 2 ani şi de până la 3 ani (în cazul copiilor cu handicap), 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, 486 lei pentru copiii cu handicap cu vârste cuprinse între 3 ani şi 18 ani. Alocaţia de stat pentru copii se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie", a declarat, la finalul şedinţei de guvern, prim-ministrul Florin Cîţu.
Şeful Guvernului a precizat că în cadrul coaliţiei aflată la putere se discută două propuneri privind majorarea alocaţiilor copiilor. Una aparţine celor de la UDMR care doresc ca, de la al treilea copil, alocaţia să poată fi dedusă din suma impozitului pe venit - "propunere interesantă" în opinia premierului Cîţu -, iar cea de-a doua leagă mărirea alocaţiei de situaţia economiei naţionale.
"Alocaţiile vor creşte la începutul anului 2022. (...) Venim după o perioadă de criză economică, dar vom vedea cum se vor face creşterile viitoare. Dorim să beneficiem de creşterea economică de anul acesta de 7%. S-ar putea ca alocaţiile să nu fie dublate, ci triplate, dar creşterea lor trebuie să fie sustenabilă", a precizat prim-ministrul Florin Cîţu.
Amintim că parlamentarii PSD şi AUR s-au declarat nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a amâna din nou creşterea alocaţiilor copiilor. Social-democraţii au iniţiat chiar un proiect legislativ ce prevede ca alocaţiile să fie dublate imediat, conform legii promulgată la începutul anului trecut, şi au menţionat că, după ce ordonanţa de urgenţă adoptată ieri de guvernul Cîţu va ajunge în Parlament, vor încerca modificarea ei în cursul procesului legislativ. În cazul în care vor eşua, actul normativ respectiv ar urma să fie atacat la Curtea Constituţională a României care a mai stabilit anul trecut, de două ori, că amânarea, prin ordonanţă de urgenţă, a aplicării legii privind creşterea alocaţiilor copiilor este neconstituţională.