Guvernul a transmis CCR sesizarea în care îl acuză pe Băsescu de implicare în campania electorală

V.B.
Politică / 6 mai 2014

Guvernul a transmis astăzi Curţii Constituţionale a României (CCR) sesizarea privind dreptul preşedintelui de a participa la campania electorală, şeful CCR, Augustin Zegrean, declarând că judecătorii constituţionali vor discuta sesizarea în termenul prevăzut de lege, informează surse din presă.

"Sesizarea din partea Guvernului a fost înregistrată ca şi conflict juridic de natură constituţională între instituţia preşedintelui şi instituţia Guvernului", a afirmat Zegrean, adăugând despre CCR că se va pronunţa "cu rapiditatea care este permisă de lege".

"Nu ştiu încă, de unde să ştiu acum? Încă nici nu am văzut dosarul. În această situaţie a conflictului, sunt nişte termene stabilite în legea noastră de organizare. Termenul nu poate fi mai scurt de 20 de zile în niciun caz, pentru că mă obligă legea. (...) Vom soluţiona ca de obicei, cu rapiditatea care ne este permisă de lege şi de rolul Curţii, care este foarte încărcat", a mai spus Zegrean.

Preşedintele CCR a precizat că este prima dată când Curtea are o astfel de sesizare.

Augustin Zegrean nu a dorit să comenteze fotografiile cu Traian Băsescu, purtând tricourile cu PMP. "Nu ştiu, eu îl ştiu purtând un tricou albastru", a spus judecătorul.

"Ce vreţi să aflaţi de la mine? Că a greşit, că nu a greşit? Este o decizie a Curţii din 2007, în care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate să facă preşedintele şi până unde merge rolul de preşdinte-jucător. Exact această expresie s-a folosit. Vă recomand să citiţi decizia aceea şi o citim împreună şi vorbim după aceea", a explicat Zegrean.

Întrebat dacă Traian Băsescu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice din campanie, Augustin Zegrean a răspuns: "În decizia de care vă vorbeam, s-a spus că nu".

Zegrean a explicat că judecătorii pot decide că este conflict sau că nu este conflict. Dacă se constată existenţa unui conflict juridic, se va stabili şi modul de rezolvare. În caz contrar, "lumea merge mai departe".

Sesizarea a fost înaintată pe baza articolului 146, litera e din Constituţie, care stabileşte că judecătorii CCR soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a prim-ministrului sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi a atribuţiilor Guvernului stabilite prin legile electorale, precum şi a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR.

"Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 < Rolul preşedintelui > din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice", susţine Victor Ponta în sesizarea trimisă astăzi redacţiei.

Anterior, în şedinţa de astăzi a Guvernului, premierul afirmase că sesizarea care va fi înaintată în aceeaşi zi de Guvern către CCR privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală va conţine şi o declaraţie din 2004 a fostului lider PDL şi prim-ministru Emil Boc, care spunea că preşedintele nu se poate implica în campanie. În 2004, preşedintele ţării era Ion Iliescu, fost lider al PSD.

Victor Ponta a spus astăzi, în şedinţa de Guvern: "Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: < Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic >. Aşa a spus Emil Boc în 2004. Am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei".

Domnia sa a subliniat că, prin această sesizare, vrea "să fie foarte clar" că preşedintele ţării şi alte categorii de persoane cu funcţii publice nu au voie să se implice în nicio campanie electorală.

Ieri seară, Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza CCR (cel mai probabil, astăzi) în legătură cu implicarea lui Băsescu în campania electorală, iar pe baza deciziei Curţii se va proceda în consecinţă.

În această dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în presă, că nu a încălcat legea fundamentală, făcând referire la avizul CCR din 2007, care prevede că "preşedintele nu vine din nori".

Şeful statului a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează "plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic" şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid. Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul: este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul", a mai spus Băsescu, adăugând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, partenerul său politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb