Executivul a decis, ieri, în şedinţa în care a fost amânată aprobarea bugetului de stat pe 2009, plafonarea cheltuielilor pentru 65 de ordonatori principali de credite, printre care Cancelaria primului-ministru, Administraţia Prezidenţială şi Curtea de Conturi.
Se pare că votul bugetului a fost amânat până la următoarea şedinţă de guvern la solicitarea primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut Ministerului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian să micşoreze cheltuielile la agenţiile guvernamentale.
Potrivit legii finanţelor publice, legea bugetului trebuie supusă spre aprobarea Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 octombrie a fiecărui an.
Bugetul de stat consolidat pe 2009, aflat pe agenda şedinţei de Guvern ce a avut loc, ieri, prevede încasarea de venituri la bugetul general consolidat echivalente cu 38,9% din produsul intern brut (PIB), care ar urma să fie depăşite însă semnificativ de cheltuieli, estimate la 40,8% din PIB.
Astfel, potrivit proiectului de buget discutat în cadrul şedinţei, veniturile la bugetul general consolidat ar urma să însumeze, anul viitor, 224.8 miliarde lei, sau 38,9% din PIB, şi cheltuieli totale de 236,3 miliarde lei, echivalent cu 40,8% din PIB.
La aceste valori, deficitul bugetar ar urma să echivaleze cu 1,9% din PIB.
Datele sunt calculate la o valoare estimată a PIB de 578.5 miliarde lei pentru 2009, diferită faţă de cea din ultima proiecţie din septembrie a Comisiei Naţionale de Prognoză, care estima un PIB de 592.9 miliarde lei pentru anul viitor, la o creştere economică de 6,5%.
Veniturile totale ar urma să avanseze anul viitor cu 22% faţă de cele din 2008, estimate la 184,3 miliarde lei sau 36,5% din PIB, în timp ce cheltuielile ar urma să crescă cu circa 21%, de la 196 miliarde lei - sau 38,8% din PIB - în 2008.
Nivelurile de venituri şi cheltuieli prevăzute pentru 2008 şi 2009 sunt record pentru ultimii ani, în condiţiile în care în 2007, veniturile încasate de stat au echivalat cu doar 31,6% din PIB.
De altfel, în bugetul pentru 2008, Executivul îşi propunea venituri echivalente cu 39,3% PIB şi cheltuieli de 42% din PIB.
În privinţa cheltuielilor, Executivul şi-a propus să aloce 6% din PIB (34,6 miliarde lei) pentru învăţământ, 3,9% din PIB (22,9 miliarde lei) pentru sănătate, 3% din PIB (17,3 miliarde lei) pentru agricultură, 4,5% din PIB (26,4 miliarde lei) pentru transporturi şi 1,3% din PIB (7,3 miliarde lei) pentru servicii publice şi locuinţe.
Pentru asigurări şi asistenţă socială, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde lei).
Totodată, Guvernul a trimis Preşedinţiei analizele privind impactul economico-financiar al majorărilor salariale, al majorării punctului de pensie pentru grupele I şi II de muncă şi al acordării indemnizaţiilor pentru mame, votate de Parlament.
Potrivit unor surse ministeriale, citate de Newsin, analizele cerute de preşedinte în privinţa impactului economic al măsurilor adoptate de Parlament au fost trimise la Cotroceni, din date reieşind că majorările promovate de Legislativ nu se susţin din punct de vedere economic.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să urmărească modul în care se desfăşoară distribuirea ajutoarelor de încălzire acordate populaţiei pentru sezonul rece.
Şeful Executivului a subliniat că este necesar ca sprijinul financiar să ajungă la familiile beneficiare cât mai repede, astfel încât acestea să fie pregătite pentru sezonul rece.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, l-a informat pe premier că solicitările pentru acordarea acestor ajutoare au fost depuse, iar fondurile sunt alocate pe măsura aprobării acestora.
Pentru persoanele care utilizează pentru încălzire lemne, distribuirea ajutoarelor de căldură, pentru întreg sezonul rece, se va finaliza până pe 15 noiembrie, a declarat Mariana Câmpeanu. (F.A.)