Guvernul ar putea aproba, în ianuarie 2008, proiectul de hotărâre privind utilizarea energiei verzi

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 decembrie 2007

Executivul ar putea aproba, în ianuarie 2008, proiectul Hotărârii de Guvern pentru stimularea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, a declarat, ieri, directorul Direcţiei de politici energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), Alexandru Săndulescu. Potrivit proiectului, producătorii de energie electrică din surse regenerabile vor primi, de regulă, pentru fiecare 1 MWh livrat în reţea, câte un certificat verde, cu excepţia producătorilor de energie electrică din energie solară care primesc câte trei certificate verzi. Producătorii de energie electrică din centrale hidroelectrice cu o putere instalată de cel mult 10 Megawaţi vor primi câte un certificat verde pentru fiecare doi Megawaţi livraţi în reţea de grupuri electrice. Cota anuală obligatorie de certificate verzi (document ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantităţi de 1 MWh energie electrică) pentru 2009 este de 6,28 la sută, pentru 2010, 2011 şi 2012 de 8,30 la sută, pentru 2013 de 9 la sută, pentru 2014 de 10 la sută, pentru 2015 de 10,8 la sută, 2016 - 12 la sută, 2017 - 13,2 la sută, 2018 - 14,4 la sută şi 2019 - 15,6 la sută.

"În contrast cu acest HG, care îşi propune să stimuleze producţia de energie verde, este noul proiect de Cod comercial al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din care dispare capitolul de producţie prioritară, astfel, de exemplu, producătorii de centrale eoliene vor fi nevoiţi să plătească dezechilibrele care ar urma să apară în producţia de energie din cauza intensităţii şi vitezei vântului, ceea ce ar putea afecta investiţiile din acest sector", a spus Săndulescu, care a participat la o reuniune cu tema "150 de ani de industrie petrolieră românească".

Energia electrică produsă din surse regenerabile de energie va trebui să reprezinte 33% din consumul intern brut de energie electrică în anul 2010, 35% în anul 2015 şi 38% în anul 2020. "Comisia Europeană a stabilit că energia electrică produsă în hidrocentrale cu o putere instalată mai mare de 10 MW este considerată energie regenerabilă, România putând astfel să îndeplinească ţintele propuse", a spus oficialul MEF. Cotele obligatorii anuale de certificate verzi pentru perioada începând cu anul 2021 vor fi stabilite de Guvernul României cel târziu în anul 2015. Valoarea anuală a cotei obligatorii poate fi modificată în perioada 2008 - 2020, în prima decadă a lunii decembrie, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energetic, în cazul în care capacitatea instalată în centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie nu poate asigura cererea de certificate verzi şi/sau se înregistrează o abatere dintre consumul final de energie electrică previzionat şi cel realizat este de cel puţin 5 la sută. Producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare ce utilizează biomasă pot beneficia simultan atât de sistemul de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cât şi de sistemul de promovare a cogenerării de înaltă eficienţă. Operatorul de transport şi sistem emite lunar certificate verzi producătorilor pentru cantitatea de energie electrică din surse regenerabile de energie produsă şi livrată în reţea. Operatorii de distribuţie transmit lunar operatorului de transport şi sistem, fără plată, date privind cantităţile de energie electrică produse din surse regenerabile livrate în reţea de producătorii racordaţi la reţelele acestora.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de energie electrică furnizată anual consumatorilor finali. Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie pot vinde certificatele verzi primite pentru energia electrică livrată în reţea. Pentru perioada 2008-2012, preţul de tranzacţionare a certificatelor verzi se limitează între 26 euro/certificat şi o limită maximă de 50 euro/certificat, calculate în lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României, pentru luna decembrie din anul precedent. La sfârşitul fiecărui an, ANRE stabileşte pentru fiecare furnizor de energie electrica, pe baza certificatelor verzi achiziţionate, gradul de îndeplinire a cotei obligatorii impuse. Furnizorul care nu realizează cota obligatorie anuală impusă plăteşte 70 euro pentru fiecare certificat verde neachiziţionat la cursul de schimb stabilit. Exportul sau importul de energie electrică din surse regenerabile se realizează fără un export sau import asociat de garanţii de origine.

Începând cu anul 2010, furnizorii de energie electrică vor putea să-şi îndeplinească cotele obligatorii şi prin achiziţie de certificate verzi de pe piaţa europeană a certificatelor verzi, în condiţiile existenţei unui import asociat de garanţii de origine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb