Guvernul Greciei îşi modifică propunerile de reformă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2015

Guvernul Greciei îşi modifică propunerile de reformă

Actualizare 16:08 Noile propuneri trimise de Grecia creditorilor se referă doar la ţintele fiscale

Guvernul Greciei a trimis creditorilor noi propuneri pentru încheierea unui acord care să deblocheze finanţarea ţării, dar acestea se referă, pe parcursul a numai trei pagini, doar la ţintele fiscale, au declarat marţi doi oficiali internaţionali apropiaţi discuţiilor, transmite Bloomberg.

Autorităţile elene au trimis creditorilor şi o notă separată, tot de trei pagini, care se referă la acoperirea necesarului de finanţare, Guvernul solicitând să folosească fonduri din Mecanismul European de Stabilitate pentru răscumpărarea de la Banca Centrală Europeană (BCE) a unor obligaţiuni în valoare de circa 6,7 miliarde de euro, care ajung la scadenţă în iulie şi august.

Unul dintre oficiali a spus că noul plan al Greciei este o revizuire vagă a propunerilor anterioare şi în continuare nu este considerat credibil.

Al doilea oficial a arătat că reprezentanţii Comisiei Europene, BCE şi ai FMI analizează planul primit în această dimineaţă.

"Circulă diverse propuneri, inclusiv noi sugestii care au fost primite în această dimineaţă. Cele trei instituţii analizează cu atenţie aceste sugestii", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

---

Actualizare 07:44 Parisul şi Berlinul solicită ajungerea la un acord asupra datoriei Greciei

Franţa şi Germania au cerut luni Guvernului de la Atena şi creditorilor săi - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - să ajungă rapid la un acord asupra datoriei statului grec, pentru a îndepărta posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, relatează Reuters.

"Raţiunea, şi cred că acum trebuie să facem apel la această dimensiune, raţiunea ne determină să ajungem la un bun ritm pentru încheierea unui acord", a spus François Hollande în cursul unei conferinţe de presă la finalul Summitului G7, care a avut loc duminică şi luni în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen.

Şeful statului francez a insistat asupra necesităţii ca discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi să se încheie cu o înţelegere, după ce Atena a respins propunerile instituţiilor internaţionale.

Potrivit preşedintelui francez, noi discuţii asupra acestui subiect ar urma să aibă loc miercuri, la Bruxelles, în marja unei reuniuni la care vor participa lideri europeni, latino-americani şi din Caraibi.

"Vrem ca Grecia să rămână în zona euro, dar vom adopta o poziţie clară potrivit căreia solidaritatea cu Grecia cere ca (această ţară) să facă propuneri şi să aplice reforme", a adăugat cancelarul german, Angela Merkel, în cursul unei conferinţe de presă separate.

"Nu a mai rămas mult timp", a avertizat ea.

Acest sentiment de urgenţă a fost exprimat şi de Christian Noyer, guvernatorul Băncii Franţei şi membru în Consiliului guvernatorilor BCE. El a apreciat luni, în cursul unei deplasări în Québec, că Atena are la dispoziţie doar câteva zile pentru a ajunge la un acord cu creditorii săi.

Pe de altă parte, el a apreciat că un eventual "Grexit" nu va slăbi zona euro, ci mai degrabă Grecia.

În schimb, Atena şi-a îndulcit tonul după tensiunile din ultimele zile. Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a declarat că a avut luni, la Berlin, o întâlnire "foarte utilă" şi "extrem de amicală" cu omologul său german Wolfgang Schäuble.

Potrivit unor surse europene, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sâmbătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme.

Alexis Tsipras le-a cerut la sfârşitul săptămânii trecute creditorilor internaţionali să nu impună "condiţii umilitoare" ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri.

Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seară, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.

---

Guvernul de la Atena îşi modifică propunerile de reformă - documentul de 47 de pagini trimis creditorilor internaţionali - în speranţa încheierii acordului cu aceştia, care ar permite deblocarea tranşei de 7,2 miliarde de euro pe care Grecia o mai poate primi din programul de 240 de miliarde de euro obţinut în 2010, scrie Kathimerini.

Autorităţile de la Atena se concentrează pe ajustarea măsurilor fiscale propuse astfel încât să apropie propriile ţinte de venit cu cele ale creditorilor, potrivit Kathimerini.

Publicaţia elenă arată că, în continuare, coaliţia de guvernare de la Atena este reticentă la modificarea propunerii referitoare la TVA, pentru care doreşte trei cote, de 6%, 11% şi 23%, şi nu două, de 11% şi 23%, cum cer Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Totodată, oficialii eleni par că acceptă să crească uşor ţinta de excedent bugetar primar propusă, de la nivelul de 0,6% din PIB pentru acest an şi 1,5% în 2016. Instituţiile europene au propus o ţintă de 1% pentru 2015 şi de 2% pentru 2016.

În plus, publicaţia menţionată scrie că Guvernul elen este pregătit să modifice legislaţia din domeniul pensionării anticipate, ca să facă economii de 100 de milioane de euro, dar nu vrea să îndeplinească în totalitate solicitările creditorilor în privinţa reformei în materie.

Propunerile modificate urmează să fie discutate de oficialii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI zilele acestea, înaintea unei întâlniri programate la data de 10 iunie, la Bruxelles, unde vor fi prezenţi premierul elen Alexis Tsipras, cancelarului german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande.

Amintim că, luna aceasta, Grecia trebuia să achite către FMI datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro, din care prima tranşă ar fi trebuit rambursată vineri, 5 iunie. Joi seara, Guvernul elen a solicitat amânarea plăţilor, cererea fiind acceptată de FMI.

În prezent, cancelarul german Angela Merkel avertizează că timpul se scurge în defavoarea Greciei. Oficialul de la Berlin a declarat, ieri: "Spun doar atât: fiecare zi contează acum pentru finalizarea lucrului necesar. Trebuie lucrat cu toată intensitatea".

Merkel a subliniat că vrea ca Grecia să rămână parte a zonei euro, amintind că această ţară trebuie să implementeze reformele economice solicitate de creditori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb