• Cabinetul Boc a decis să promoveze un proiect de lege care schimbă Constituţia
• Opoziţia critică dur demersul Executivului, susţinând că această procedură a fost deja iniţiată de către Parlament
Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui Traian Băsescu, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, a anunţat, ieri, prim-ministrul Emil Boc, informează Mediafax.
Premierul a amintit că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Emil Boc a declarat: "În consecinţă, Guvernul a uzat de prevederile constituţionale şi a iniţiat proiectul de revizuire a Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui, care are dreptul de a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. Proiectul legii de revizuire a Constituţiei este produsul consultării dintre Guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental şi în cadrul coaliţiei care susţine Guvernul, iar de aproape o lună de zile ne consultăm cu instituţia prezidenţială cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului, pentru că trebuie să existe un acord între Guvern şi preşedinte astfel încât să fie promovat proiectul legii de revizuire a Constituţiei".
Premierul a arătat că proiectul legii de revizuire a Constituţiei, adoptat de către Guvern, urmăreşte, în esenţă, punerea în practică a rezultatului referendumului cu privire la revizuirea Constituţiei, organizat în noiembrie 2009, iar prima şi cea mai importantă prevedere vizează trecerea, prin revizuirea Constituţiei, la Parlamentul unicameral.
Emil Boc a explicat: "În urma trecerii la Parlamentul unicameral, vom avea o singură cameră a Parlamentului care se va numi Camera Reprezentanţilor. Cea de-a doua modificare extrem de importantă este consacrarea expresă în textul Constituţiei a numărului maxim de 300 de parlamentari. În ceea ce priveşte adoptarea legilor, prin faptul că se trece la Parlament unicameral, propunerile legislative vor fi dezbătute şi votate în plen de două ori în două şedinţe diferite la cel puţin 30 de zile distanţă. În mod excepţional, Camera Reprezentanţilor poate aproba cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi reducerea termenului de 30 zile. Cu alte cuvinte, practica primei lecturi şi practica celei de-a doua lecturi a legii în Parlament, având în vedere că avem o singură cameră a Parlamentului".
Surse oficiale susţin că premierul Emil Boc s-a întâlnit, în cabinetul său din Palatul Victoria, cu pre-şedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Daniel Buda, pentru a discuta pe această temă, după ce subiectul a mai fost abordat şi în cadrul consultărilor cu preşedintele Traian Băsescu, de luni, de la Palatul Cotroceni. Buda este parlamentarul care va conduce nou-înfiinţata Comisie pentru revizuirea Constituţiei.
• Ponta: "Proiectul Guvernului de revizuire a Constituţiei arată starea de haos generalizată de Boc"
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că decizia Guvernului de a propune propriul proiect de revizuire a Constituţiei, după ce Parlamentul a înfiinţat deja o comisie, arată starea de haos şi harababură generalizată de Emil Boc.
Victor Ponta consideră că decizia Guvernului de a trimite propriul proiect de lege privind revizuirea Constituţiei, după ce Parlamentul a înfiinţat o comisie specială în acest sens, este lipsită de orice logică.
Preşedintele PSD a declarat: "Nimeni nu mai înţelege nimic, dacă este vorba de un joc al PD-L sau este un haos total. Ieri (n.r. luni), în Parlament, reprezentanţii PD-L au fost de acord şi au votat pentru o comisie care să elaboreze proiectul de revizuire a Constituţiei, acum şeful lor şi preşedintele PDL face alt proiect".
Liderul PSD a afirmat că proiectul elaborat de Guvern, după decizia luată deja de Parlament, este neserios: "Poate fi un joc al PD-L, dar este un joc pe care nu îl înţelege nimeni, fiind lipsit de orice logică. Este pur şi simplu un haos şi o stare de harababură. Domnul Emil Boc, după ce că nu este în stare să gestioneze funcţia de prim-ministru şi treburile Guvernului, intervine şi peste Parlament, punându-şi şi colegii lui de partid, Roberta Anastase şi Daniel Buda, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, într-o lumină penibilă, într-o poziţie de papagali. Este încă o dovadă de neseriozitate şi arată starea de haos pe care domnul Boc o aprofundează pe zi ce trece".
• Procedura de suspendare a preşedintelui încetează dacă CCR nu constată fapta
Procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale a României (CCR) relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent. Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern şi înaintat preşedintelui.
• Guvernul impune Parlamentului să se pronunţe, în zece zile, pe programul şi formula de guvernare
Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult zece zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru. Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat ieri de Guvern şi înaintat preşedintelui.