Guvernul nu susţine proiectul legislativ de ridicare a pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF), deoarece concentrarea acţionariatului ar dăuna lichidităţii emitenţilor, potrivit unui punct de vedere semnat de premierul Emil Boc, potrivit NewsIn.
Documentul semnat de şeful Guvernului, Emil Boc, a fost înregistrat, ieri, la Senat.
Cu toate că în conţinutul punctului de vedere sunt prezentate atât argumente în favoarea ridicării pragului de deţinere, dar şi unele împotriva acestei măsuri, concluzia pare să se bazeze pe argumentele împotriva unei modificări a actualei limite de 1% din capitalul SIF legate de concentrarea acţionariatului şi a instrumentelor de decizie şi control.
Astfel, inexistenţa unei limite de deţinere poate concentra acţionariatul, ceea ce va conduce la scăderea numărului de acţiuni disponibile la tranzacţionare, cu efecte negative pe termen mediu şi lung în privinţa lichidităţii. Totodată, concentrarea acţionariatului ar putea polariza instrumentele de decizie şi control în favoarea unui grup de persoane, permiţând astfel promovarea intereselor acelui grup, în detrimentul intereselor generale ale societăţii.
O altă consecinţă a modificării cadrului legal existent, după cum reiese din document, o constituie atingerea poziţiilor de control şi preluarea acestor entităţi, urmată de posibilitatea retragerii de la tranzacţionare a acţiunilor SIF.
"Având în vedere considerentele menţionate, Guvernul nu susţine adoptarea propunerii legislative în forma prezentată", potrivit concluziei Guvernului.
Pe de altă parte, în cadrul documentului apar şi argumente în favoarea eliminării limitei, unul dintre acestea fiind legat de posibilitatea întrunirii cvorumului şi adoptarea mai uşoară a deciziilor importante în AGA
În luna iunie, mai mulţi senatori şi deputaţi, în frunte cu Ovidiu Marian din partea PD-L, au redactat o propunere legislativă pentru ridicarea pragului de deţinere de 1% la societăţile de investiţii financiare (SIF).
Totuşi, la mijlocul lunii septembrie, comisia juridică a decis să acorde un aviz favorabil acestei propuneri legislative, dar cu amendamente, acceptând ca pragul să fie de 5%.