GUVERNUL ORBAN A DECIS: Primarii, aleşi în două tururi

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 ianuarie 2020

Premierul Ludovic Orban: "PNL susţine alegerea primarilor cu 50%+1 din voturile cetăţenilor".

Premierul Ludovic Orban: "PNL susţine alegerea primarilor cu 50%+1 din voturile cetăţenilor".

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR

Guvernul a decis, ieri, să îşi asume răspunderea în Parlament pentru legea privind alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin, în cazul în care, în primul tur, niciunul dintre competitori nu obţine 50%+1 din numărul total al voturilor exprimate.

Premierul Ludovic Orban a declarat: "PNL susţine alegerea primarilor cu 50%+1 din voturile cetăţenilor. În urmă cu doi ani, am iniţiat un proiect de lege pentru a transpune voinţa oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligaţiei ca primarul să fie ales cu 50%+1 din voturi. Proiectul a fost «parcat» neregulamentar în Parlament, la o defunctă comisie de cod electoral, pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi".

Şeful Guvernului a adăugat că res­pectă dorinţa cetăţenilor, chiar dacă acest lucru va deranja o parte din clasa politică actuală.

Ludovic Orban a precizat: "Ne angajăm răspunderea, deoarece politicienii care sunt încă la butoanele Parlamentului vor să prezerve modul de alegere a primarilor. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoa­nele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc, pentru că Guvernul are obligaţia de a interveni acolo unde lucrurile nu funcţionează şi de a îmbunătăţi cadrul democratic. De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic şi ceea ce îşi doresc oamenii, nu potentaţii. Probabil că mulţi primari doresc alegeri într-un tur. Pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiei locale, e vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unul din cetăţenii dintr-o comunitate locală".

Premierul a arătat că existenţa unui tur doi presupune negocierea unei majorităţi în consiliul local, care va permite realizarea proiectelor propuse în campania electorală.

Imediat după anunţul făcut de Ludovic Orban, Marcel Ciolacu - preşedintele interimar al PSD - a declarat că social-democraţii, împreună cu UDMR(formaţiune ai cărei reprezentanţi au declarat încă înainte de instalarea guvernului Orban că nu sunt de acord cu alegerea în două tururi de scrutin a primarilor), vor depune moţiune de cenzură împotriva guvernului.

Ciolacu a spus, la sediul PSD Olt: "O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR. Şi vă spun că va trece această moţiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moţiune. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. Să nu ne cereţi să promovăm un membru de partid pentru funcţia de prim-ministru. Propunerea va fi alta decât un membru de partid din interiorul PSD".

Liderul PSD a mai spus, ulterior declaraţiei de mai sus, că a discutat des­pre moţiune cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Marcel Ciolacu a punctat: "Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Kelemen Hunor şi este de acord să susţină alături de PSD această moţiune, deoarece nu este corect să vii cu modificări legislative indiferent dacă te avantajează sau nu politic şi să încerci schimbarea regulilor în timpul jocului. Nu este o alianţă politică cu UDMR-ul, este o alianţă pe principii, dar nu exclud dacă noi avem un proiect şi un program foarte bun politic ca UDMR să fie un partener politic credibil. Trăim în 2020, trebuie să ne gândim bine dacă vrem excese cum a fost al unui primar acum de curând sau dorim să fim într-o României normală, cu proiecte, cu argumente".

Decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi reprezintă încă un obiectiv major din acordul USR cu Guvernul, a afirmat liderul formaţiunii, Dan Barna.

Preşedintele USR a spus că "atunci când clasa politică încearcă să fenteze democraţia, oamenii de rând suferă" şi a adăugat: "Serviciile publice se înrăutăţesc, calitatea vieţii scade. Chiar şi atunci când administraţia publică are resurse la dis­poziţie. (...) E datoria noastră să nu mai lăsăm astfel de oameni să ne conducă primăriile. E datoria noastră să lucrăm pentru a îndepărta răul şi a-l înlocui cu binele pe care pot să îl aducă oameni competenţi şi de bună credinţă".

El le-a transmis social-democraţilor şi altor "adversari ai democraţiei să nu îşi facă iluzii". Dan Barna a precizat: "Nu vom sprijini nicio moţiune sau orice altă acţiune menită să oprească cetăţenii din a-şi alege primari legitimi".

Reprezentanţii PMP şi ALDE au declarat că sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar formaţiunea condusă de Călin Popes­cu Tăriceanu susţine că asumarea răs­punderii Guvernului pe acest proiect de lege este regretabilă şi că se sacrifică acest act normativ în favoarea declanşării procedurii privind alegerile anticipate.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele Româ­niei cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

În cazul în care moţiunea anunţată de şeful PSD va trece de votul Parlamentului, guvernul Orban va fi demis, iar preşedintele Klaus Iohannis va trebui să convoace partidele parlamentare, la negocieri, pentru desemnarea unui nou premier, pentru alcătuirea Guvernului. Dacă noul guvern propus nu va fi votat de Parlament, atunci Iohannis va trebui să facă o altă nominalizare. Dacă nici noua propunere nu va trece de votul Parlamentului, se va declanşa procedura alegerilor parlamentare anticipate, alegeri pe care preşedintele Iohannis şi reprezentanţii PNL, USR şi PLUS doresc să fie organizate cât mai repede.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la închiderea ediţiei că susţine iniţiativa Guvernului şi va convoca o şedinţă extraordinară a Parlamentului pentru ca Executivul să îşi asume răs­punderea pe acest proiect de lege.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intenția e implementare???????

    Iarasi sunt ungurii coada de topor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb