Guvernul va retrage 220-280 milioa-ne euro de la 7-8 bănci implicate în programul "Prima Casă", care au consumat foarte puţin din plafonul garanţiilor atribuite şi va redistribui sumele băncilor care au acordat cele mai multe credite, a spus preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Astfel, reprezentantul FNGCIMM, Aurel Şaramet, a precizat că 7-8 bănci au consumat între 0 şi 3% din plafoanele de garanţii, iar sumele vor fi redistribuite.
El a precizat, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că primele bănci în funcţie de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank şi Raiffeisen Bank, iar primele patru bănci acoperă 88% din totalul sumelor consumate până acum.
În ceea ce priveşte CEC Bank, Şaramet a spus că într-o perioadă a existat "un avânt ceva mai puternic" la creditele în lei, dar pentru că aces-tea sunt mai scumpe decât cele în euro, în acest moment nu există o "dinamică satisfăcătoare". "Am discutat cu CEC Bank, caută alte soluţii, dar cu certitudine vom redistribui o parte din bani şi de la CEC", a spus el.
Preşedintele Fondului a mai spus că trei bănci nu au consumat "niciun leu" din plafonul de garanţii, iar alte patru-cinci bănci au avut un "consum" de 0,1 - 3%. Acesta a declarat că nu poate nominaliza băncile care se află în această situaţie.
"Tuturor acestor bănci le vom lua o parte dintre sumele alocate pentru a le redistribui", a spus Şaramet. "Totalul sumelor alocate (în urma redis-tribuirii n.r.), după primele estimări, se ridică undeva între 220 şi 280 de milioane de euro", a declarat el.
Preşedintele Fondului a adăugat că 25,5% din cele aproximativ 4.800 de case achiziţionate până în prezent prin Programul "Prima Casă" sunt construite după anul 2008. La noua realocare vor fi acordate separat fonduri - aproximativ 30-40% din acestea - pentru case care urmează să fie construite.
Numărul de zile în care este soluţionat un dosar de creditare prin Prima Casă a scăzut cu zece zile, de la 47-48 de zile în perioada anterioară, a mai spus acesta.