Guvernul Republicii Moldova a autorizat o companie americană să caute petrol şi gaze pe o treime din teritoriul ţării

Stelian Bădescu
Internaţional #Energie / 5 martie 2017

Steve Nicandros şi Pavel Filip (Sursa foto: Gov.md)

Steve Nicandros şi Pavel Filip (Sursa foto: Gov.md)

Dacă va descoperi zăcăminte, compania va obţine dreptul să le exploateze timp de 45 de ani

O companie americană va efectua, în următorii cinci ani, explorări în Republica Moldova pentru a găsi zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Un acord în acest sens a fost semnat joi de către premierul Pavel Filip şi reprezentanţii companiei, informează Radio Chişinău.

Autorităţile dau asigurări că astfel Republica Moldova va obţine independenţă energetică, în timp ce experţii sunt mai rezervaţi.

Acordul semnat între Guvernul de la Chişinău şi compania americană "Frontera Resources" prevede că, în cazul în care va reuşi să găsească petrol şi gaze naturale, investitorul va obţine dreptul să le exploateze timp de 45 de ani. Premierul Pavel Filip susţine că astfel va fi asigurată independenţa energetică a ţării şi vor fi create noi locuri de muncă.

Pavel Filip a declarat: "Guvernul face eforturi pentru obţinerea nu doar a securităţii energetice, dar şi obţinerea independenţei energetice în anii următori, care să se reflecte în preţuri mai bune la energie, dar şi la absenţa oricăror amestecuri geopolitice în Republica Moldova".

Compania care urmează să caute zăcăminte naturale în Republica Moldova efectuează astfel de lucrări de mai bine de 20 de ani, susţine directorul executiv al firmei, Steve Nicandros.

"Explorarea noastră este pentru următorii 5-10 ani şi este axată să ajute Republica Moldova să devină independentă în producţia de gaze naturale", a declarat Steve Nicandros.

Expertul în energetică, Ion Muntean, susţine că iniţiativa este una bună, dar are dubii despre cât de transparent va fi acest proces de căutare a zăcămintelor naturale. El a precizat: "Problema este în modul în care se face şi cât de transparente vor fi toate procedurile. Noi avem o companie care deja face extrageri în sudul Republicii Moldova, dar nu suntem siguri că ceea ce raportează această companie este exact ceea ce se extrage. Nu cred că putem miza pe gazele naturale sau pe resursele care pot fi găsite în această zonă, nu putem miza pe o perioadă mai lungă ca o soluţie la fortificarea energetică a Republicii Moldova".

Compania americană urmează să facă lucrări de explorare pe o treime din teritoriul Republicii Moldova: de la Ungheni până la Basarabeasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb