Hackerii ruşi atacă site-uri de ştiri cu scopul de a dezinforma în privinţa NATO şi UE

A.P.
Miscellanea / 3 august 2020

Hackerii ruşi atacă site-uri de ştiri cu scopul de a dezinforma în privinţa NATO şi UE

Rusia desfăşoară în prezent, prin intermediul unor hackeri "apropiaţi intereselor de securitate ale Moscovei", o amplă campanie de discreditare a NATO care constă în plantarea de ştiri false în site-urile unor publicaţii din ţări precum Polonia sau Lituania, se arată într-un raport prezentat de The Guardian.

Campania, intitulată "Ghostwriter" presupune obţinerea accesului, de către hackeri, la sistemele de editare (DMS - Document Management System) ale site-urile de ştiri. Odată reuşit acest lucru, hackerii şterg ştirile originale, deja publicate, şi le înlocuiesc, în schimb, cu ştiri false menite a submina încrederea în Alianţa Nord-Atlantică.

Conform unui raport realizat de compania Mandiant, specializată în securitate cibernetică, din 2017 şi până în prezent au fost identificate 14 astfel de atacuri la adresa publicaţiilor online din Polonia şi Lituania.

În luna mai a acestui an, de pildă, mai multe site-uri de ştiri din Polonia au fost atacate de hackeri care au publicat ştiri în care erau inserate citate false ale comandantului forţelor SUA din Europa în care acesta lua în derâdere capacitatea de luptă a armatei poloneze.

De asemenea, site-urile de ştiri din Lituania au fost ţinta unor atacuri similare la începutul anului, când au fost publicate mai multe ştiri false conform cărora primul caz de COVID-19 ar fi fost adus în statele baltice de către un ofiţer american.

Tot în Lituania, în septembrie anul trecut, a apărut, în mod similar, o informaţie falsă legată de profanarea unui cimitir evreiesc de către mai mulţi militari germani prezenţi în această ţară în cadrul unui exerciţiu NATO, potrivit The Guardian.

Specialiştii Mandiant apreciază că "actorii din spatele acestei campanii au la dispoziţie resurse materiale importante" şi că au fost descoperite suficiente dovezi care să conducă la concluzia că respectivii hackeri "sunt apropiaţi intereselor de securitate ale Rusiei".

Atlă metodă folosită de hackerii ruşi: e-mail-uri "fantomă" provenite de la NATO şi transmise redacţiilor de ştiri

O altă metodă folosită de hackeri este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituţii şi transmiterea de e-mailuri cu informaţii false.

Astfel, în luna aprilie, pe site-ul Academiei Militare din Polonia a fost publicată o scrisoare falsă în care comandantul acestei instituţii îndemna trupele poloneze să se opună "ocupaţiei" americane şi să refuze participarea la exerciţiul NATO Defender Europe 20.

Tot în aprilie, un e-mail fals, transmis redacţiilor de ştiri din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţa retragerea trupelor NATO din Lituania din cauza pandemiei de coronavirus.

NATO a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, dar a transmis că este la curent cu faptul că împotriva sa se derulează o agresivă campanie de dezinformare.

Campania de ştiri false este parte a unei operaţiuni extinse de dezinformare care se derulează de ani buni atât împotriva NATO cât şi a UE.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb