Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Turcia, care au avut loc duminica trecută, ne arată o ţară ruptă în două. Pentru dictatorul Erdogan, care a pus şaua pe electorat de douăzeci de ani încoace, au votat 49,51% dintre alegători. Pentru concurentul său, moderatul Kemal Kilicdaroglu, au votat 44,88% dintre turci. Cele două tabere sunt practic egale. Asta în condiţiile în care oferta lor electorală şi, implicit, viitorul Turciei, arată foarte diferit.
Sondajele de opinie îl prezentau pe Kemal Kilicdaroglu drept favorit. Este, desigur, foarte posibil ca acestea să fi fost greşite. Avem şi noi suficiente exemple. Dar mai probabil este că procesul electoral nu este chiar corect în Turcia. În Indexul Democraţiei din 2022, spre exemplu, Turcia este plasată pe un catastrofal loc 103. Sub Gambia (102), Sierra Leone (96) sau Madagascar (80).
Mass-media şi publicul din statele democratice au ţinut aprinsă speranţa că aceste alegeri ar putea marca sfârşitul domniei autoritate a lui Erdogan. Din păcate, jocurile sunt făcute. Avansul luat de Erdogan nu văd cum poate fi recuperat. Într-adevăr, sunt doar 5 puncte procentuale. Într-o ţară normală acestea pot fi răsturnate în turul al II-lea. Problema este însă că Turcia nu este o ţară normală. Mass-media geme sub biciul guvernanţilor. Iar prezenţa alegătorilor la urna de vot este obligatorie.
În aceste condiţii, Erdogan are deja asigurat încă un mandat de preşedinte. El are, să recunoaştem, o susţinere reală. Au votat pentru Erdogan mai ales zonele sărace şi ultra-conservatoare din Anatolia. Omul apare cu nevasta mascată cu văl Islamic. A apăsat, în ultimii ani, pe pedala naţionalismului agresiv, chiar cu riscul unui conflict cu Grecia.
Revenirea la normal a Turciei trebuie să mai aştepte încă cel puţin cinci ani (durata unui mandat prezidenţial). Ţara are o numeroasă populaţie educată, pentru care valorile democraţiei europene sunt esenţiale. Nu este în nici un caz genul de "stat eşuat" pe care îl găsim prin Africa sau prin Asia. Dar societatea, la fel ca geografia, este foarte diversă în Turcia. Iar majoritatea a ales să meargă în direcţia autoritarismului de familie predicat de Erdogan.
Chiar şi presupunând că, printr-un miracol electoral, Kilicdaroglu ar reuşi cumva să adune mai multe voturi decât Erdogan, oricum partidul dictatorului, împreună cu aliaţii acestuia, au reuşit să adune 49% dintre voturile pentru Parlament, în alegerile desfăşurate simultan cu cele prezidenţiale. Opoziţia nu s-a descurcat deloc rău, a obţinut circa 35%, dar îi va fi probabil imposibil să guverneze, în condiţiile în care 10% din totalul voturilor au mers către reprezentanţii kurzilor şi ai unor partide socialiste.
La fel ca în România, diaspora pare să fie mai conectată la valorile occidentale decât alegătorul tipic "de acasă". Votanţii turci din România au votat, predictibil, pentru Opoziţie. Asta în ciuda tentativelor de intimidare ale regimului de la Ankara.
Ce urmează? Ani de zile de chin şi înapoiere. Majoritatea, în Turcia, a ales să arunce ţara sub tramvai. Imediat după anunţarea rezultatelor preliminare lira turcească s-a devalorizat puternic. Asta într-o economie unde inflaţia a ajuns, în 2022, la cote ridicole: 72 la sută.
Unul dintre puţinii care îşi freacă mâinile de bucurie, în aceste condiţii, este Vladimir Putin, tiranul de la Kremlin. Erdogan a fost în ultimii ani un factor perturbator pentru NATO. Cu toate că Turcia a vândut armament Ucrainei, totuşi nu a implementat sancţiuni la adresa Rusiei, ceea ce a permis regimului lui Vladimir Putin să atenueze impactul măsurilor luate de Occident. Alături de "preşedintele rus" şi dictatorii din Asia Centrală s-au grăbit deja să îl felicite pe Recep Erdogan. Ilham Alyev, din Azerbaidjan, conduce ţara din 2003, de când a moştenit tronul prezidenţial de la tatăl său, fost general KGB. Alt "grăbit" cu felicitările este preşedintele Uzbekistanului: locul 149 în Indexul Democraţiei (2022), lângă Arabia Saudită şi mai jos decât Rusia sau Vietnam...
Aşa că Turcia îşi va continua declinul şi în următorii ani. În Indicele Corupţiei (2022) a ajuns, de pe poziţia 64 în 2014, la poziţia 101. Cu alte cuvinte, Turcia este percepută ca fiind mai coruptă decât Etiopia (94), Belarus (91) sau Burkina Faso (77). În Raportul Competitivităţi Globale (2019) a ajuns pe un modest loc 61, în condiţiile în care în 2014 era pe locul 45.
Nimic din toate acestea nu tulbură însă autorităţile de la Bucureşti. Despre Turcia, aceeaşi limbă de lemn şi aceeaşi nepăsare cu privire la drepturile omului şi la retorica agresivă a regimului de la Ankara. Cu ocazia primirii scrisorilor de acreditare ale noului ambasador al Republicii Turcia, ministrul român de externe "a evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor româno-turce de parteneriat strategic, dialogul politic dinamic, la toate nivelurile, cooperarea solidă într-o gamă largă de sectoare, precum şi puternicele legături interumane". Valuri de emoţie, strângeri de mână, îmbrăţişări tovărăşeşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 08:42)
Excelent articol, la cald!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 09:38)
Oamenilor le e teama de schimbare. Chiar dc acum e rau, cu 80% inflatie, carnea a devenit un lux in Turcia am citit, deci scaderea nivelului de trai mai rau decat la noi, oamenii voteaza in mare parte acelasi lucru. In special oamenii saraci de la tara. Pai dc esti sarac orice mica schimbare in rau te poate omora.
Toate pomenile care le-a dat Erdogan in prag de alegeri, pensionare anticipata pt oricine, mariri de salarii la bugetari chiar cu 2 zile inainte de alegeri iarasi se pare ca au functionat. Cum va plati Turcia aceste pomeni? Printeaza bani din neant si s-a rezolvat. Exact ca la noi, sau la americani.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 14:55)
Erdogan nu va mai aduna nimic din voturile cetatenilor care nu l-au votat. Toti cei care au votat cu alti candidati, nu numai ca au votat cu acestia, ei au votat in primul rand impotriva lui Erdogan si foarte putini se vor razgandi. Erdogan va pierde in turul doi. Ce se va intampla acolo, cu un parlament ostil presedintelui, va fi ca in Romania in primul mandat a lui Basescu, cu Tariceanu premier (pe care nu a mai putut sa-l dea jos)
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 16.05.2023, 09:48)
Mascarici si marionete ca si biden,macron sau johanis vor occidentalii "progresisti".turcii vor sultan.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 10:32)
Poate ca e mai bine asa.Opozitia turca este o adunatura,decat sa nu ai niciun fel de valori morale,mai degraba sa ai valori,asa cum sunt ele.In Suedia,Danemarca,Germania si alte tari vestice este democratie?Ei nu impun lucruri prin legile lor stramb facute?De exemplu iau copii din familiile oamenilor pe motiv ca sunt prea apropiati de propria familie,ca au fost agresati de catre familie desi au suferit la nastere in timp ce parintii sunt arestati de pomana si multe altele.Nici macar scuze nu-si cer aceste autoritati cu ochelari de cal.Impun una,impun alta,ce fel democratie este asta?Dar minoritatile LG.... ablabla au toate drepturile.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 16:21)
asa e , mai bine in turcia, unde daca faci o gluma pe facebook cu erdogan, ajungi la puscarie
dar tu troll rus cel mai probabil ), habar nu ai
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Avatar de straja patriei în data de 16.05.2023, 18:02)
Si in europa de vest daca ataci presedintele republicii esti condamnat,daca vrei te trimit pe articolul de lege.Aici in Italia deja a fost aplicat.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 18:03)
Cu bune,cu rele,poporul turc tot pe Erdogan si pe partidul sau i-a ales.Stiu ei din ce motiv.Au simtit pericolul.Noi stim cum este sa rasara soarele de la vest.Unul ca tine in afara de cuvintele,,trol rus,,nu mai stie sa zica nimic altceva.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 13:37)
Cine alege dictatori parerea mea e din cauza ca nu stie sa ia decizii sau ii e frica sa ia decizii pentru el sau pt familia lui, si atunci sa vina altcineva care sa-i spuna ce sa faca. De fapt sa vina cineva care sa le spuna la toti ce sa faca. Cum adica toata lumea ia decizii asa in stanga-n dreapta de capul lor? Familia e familie. Nu fiecare cum ii place. Inghetata e vanile sau ciocolata ca pe vremea lui ceasca. Ce e cu asta d-le 20 de feluri de inghetata? Vanilie cu rom si capsuni cu kiwi. Te ia cu ameteala cand ai de luat atatea decizii. A si toata lumea imbracati la fel(in salopeta).
Deci sa vina cineva,"un om puternic" sa le simplifice lor viata. Libertatea e o prostie, fiecare de capul lui e haos.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 14:50)
Saracii sint mai usor de tinut in friu si manipulat de catre partidul aflat la putere.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 14:58)
nu e haous!! sunt oportunitati merga mari!!!
oportunitati 1 la 2 generatii!!!
cine e “turc” sau nu… sa parieze anti bursa lor…
daca nu are bani! sa crediteze (chiar si la dobanzile actuale)… 4 pereti si sa parieze anti bursa lor…
e 100% crash.. pe long… dar nu e obligatoriu sa stai log cu levier… pe crash bursa turca!!!
va rog sa nu scapati aceasta oportunitate din turcia!!!!
este una la 40 de ani… e transfer de active intre generatii si socuri de schimbare perceprii economice trecute!
piata si industria din Turcia se va schimba major in urmatorii ani de dupa crah (actuala bula)…
ce vreti mai mult?! va dau si mocaieli…
s c cret
8. Diaspora turca a votat 65% pentru Erdogan
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 15:09)
Diaspora turca cuprinde expati ,migranti si familile extinse si ...cei persecutati politic in Turcia .
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 20:47)
degeaba voteaza “diaspora” e nota groasa de plata in fata pentru exonomia turca!
ii mai rine cu firil cv.. da crapa…
oricum au vandut mega speculat pe la tul de distribuite rosia si cartoful… peste 400% adaos adunat de pana la 10000% de la a la z….. prea griasa treaba…
ei u bubuit rau pe soc consum mancare in randamente.. plus ca a kicitat grav piata si china cu soc de cerere pe turcia si ucraina… care ucraina casapita de rusi a dat boom scurt in mega randamente pe turci… adica cerere speculativa … isi rup dintii la propriu financiar … populatia in fata… va durea rau de tot pentru turci dupa 2026 respectiv 2028….
Cine iese la alegeri in fata va trebui sa taie in carne vie… economic vorbind… si la tari “totalitare/semi” se taie si in concurenta politica, si in gura “sparta” presa ce nu se supune (vezi caz real ciopartit si plimbat cu sacosa ziarist).
s c cret
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 18:13)
Turcia a fost condusa decenii de o masonerie militară coruptă.
Erdogan e și el corupt dar Turcia e o țară cu o populație tânără și cu viitor.
In perioada interbelica Turcia avea aceeași populație cu Regatul României.
Azi are peste 80 mil , majoritate tineri.
Nu au votat cu Erdogan doar boșorogi sau asistați . Erdogan nu e de azi in politică și , apropos , el însuși s-a confruntat cu democrația laica la începuturi.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2023, 18:15)
În sensul că a fost hăituit democratic în justiție .
De ex că a recitat o poezie religioasă.
10. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 16.05.2023, 22:27)
Serviciile secrete vor face diferența