HAVRILEŢ, ANRE: "Avem discuţii pentru un stoc strategic de gaze naturale în situaţii de urgenţă"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 octombrie 2015

"Avem discuţii pentru un stoc strategic de gaze naturale în situaţii de urgenţă"

Ştefănescu, Romgaz: "Ne gândim să constituim stocul de un miliard de metri cubi în depozitele noastre"

Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale de la noi, propune înfiinţarea unui stoc strategic de gaze de circa un miliard de metri cubi în depozitele sale, astfel încât să asigure cererea pe plan intern în "situaţii de criză sau disfuncţionalităţi majore", după cum a declarat, vineri, Dan Ştefănescu, director Divizia Explorare - Producţie Romgaz, la o conferinţă de specialitate.

"Ne gândim să constituim un stoc strategic de gaze naturale în depozitele noastre, în aşa fel încât în situaţii de criză, de disfuncţionalităţi majore, să putem să facem faţă cererii pe plan intern. Urmează să găsim varianta tehnică şi cadrul legislativ care să pună în operă ceea ce noi gândim", a spus domnul Ştefănescu.

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a spus că propunerea Romgaz este fezabilă întrucât, în ultimii trei ani, am înregistrat un consum redus din depozite, iar anual au rămas câte sute de milioane de metri cubi de gaze nefolosiţi.

Domnul Havrileţ a explicat: "Pentru îmbunătăţirea situaţiilor de urgenţă este necesară constituirea unui depozit de tip strategic, în care gazele să fie plătite de cei care le consumă, astfel încât producătorii să nu aibă pierderi în zona financiară. Se poate lua în calcul ca statul să achiziţioneze cantitatea ncesară pentru constituirea unui depozit strategic şi să nu o lase la nivelul unui producător care să înregistreze pierderi".

Şeful ANRE susţine că a fost creat un grup de lucru, astfel încât să constituim acest stoc de necesitate, care să fie susţinut de statul român, să fie menţinut într-o zonă tampon şi folosit în cazuri de urgenţă.

Totodată, Niculae Havrileţ a explicat şi de ce apelăm la importuri, chiar dacă avem suficient gaz în depozite: "Furnizorii îşi fac diferite planuri.

În această perioadă, există posibilitatea ca preţul gazului din import să fie mai mic decât gazul intern, dacă luăm în considerare şi tariful de depozit. (...). Oportunitatea României de a avea gaze la preţuri acceptabile este un avantaj pentru dezvoltarea industrială, mai ales că depozitele recent descoperite în Marea Neagră accentuează acest rol al nostru de jucător pe plan energetic atât în privinţa producerii de gaze, precum şi de energie electrică".

Reprezentantul Romgaz a subliniat necesitatea înfiinţării acestui stoc strategic de gaze naturale, întrucât vecina noastră Ungaria are un asemenea stoc strategic, constituit şi îl poate opera în cazul în care se întâmplă lucruri absolut nedorite.

Dan Ştefănescu a menţionat că rolul unui depozit de înmagazinare este să preia şi să echilibreze sistemul naţional de transport şi, în mod special, să furnizeze gaze naturale în situaţii excepţionale.

"Pentru ca un asemenea depozit să existe, dar la modul general, nu neapărat strategic, trebuie să ai o serie de elemente precum mediul de stocare a gazelor (de cele mai multe ori un zăcământ depletat în care se pot injecta gaze suplimentare) şi o sumedenie de facilităţi de suprafaţă, printre care sonde de gaze, conducte de legătură, staţii de comprimare", a adăugat domnul Ştefănescu.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că ar trebuie să ne folosim resursele energetice, în loc să le exportăm.

"Nu sunt un entuziast al promovării exporturilor de resurse energetice sau de energie electrică produse în România în defavoarea dezvoltării capacităţilor productive de utilizare a acestor resurse în economia românească. Prefer ca această energie să fie consumată în interior decât să devenim exportatori de energie. O astfel de opţiune trebuie să însemne eforturi mai mari pentru atragerea de investiţii în capacităţi de producţie, în crearea de locuri de muncă şi în creşterea competitivităţii economiei româneşti", a spus şeful Senatului.

Totodată, domnia sa a susţinut necesitatea punerii în valoare a resurselor de gaze on shore, prin încurajarea investiţiilor cu tehnologie avansată în exploatările din perimetrele depletate existente şi a celor noi, din viitoarea rundă de concesiuni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb