O mare parte din producţia românească de gaze ar trebui tranzacţionată pe bursă, ca să existe lichiditate şi un preţ de referinţă pe piaţă, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Aceasta în condiţiile în care, de la 1 aprilie, preţul gazelor de producţie internă a fost complet liberalizat, conform OUG 64/2016.
"Ordonanţa 64 trebuie aprobată prin lege, iar la momentul respectiv se va dezbate o completare a ordonanţei şi sunt iniţiative de a se merge pe acelaşi model al pieţei de gaze ca cel de la energie electrică, respectiv să se aplice modelul tranzacţionării întregii cantităţi de gaze naturale pe bursă", a precizat Havrileţ.
El a adăugat că nu este de acord cu tranzacţionarea întregii cantităţi de gaze pe bursă: "Punctul meu de vedere este că sunt două elemente diferite, distincte. Piaţa de energie electrică are o caracteristică, iar cea de gaze naturale este specifică unor activităţi concesionate. Gazele naturale, ca şi zăcăminte, sunt concesionate, iar producătorii, prin legea petrolului, au dreptul de a utiliza gazele naturale, de a decide asupra destinaţiei, în sensul că îl poate prelucra sau îl poate vinde, iar din acest punct de vedere cred că trebuie făcută o distincţie între cele două pieţe".
Havrileţ a susţinut, citat de Agerpres, că este totuşi nevoie să existe obligativitatea tranzacţionării unei părţi din cantitatea de gaze extrasă, pentru a exista lichiditate în piaţă şi pentru un preţ de referinţă: "Dar ar fi benefic ca o mare parte din cantităţile de gaze naturale extrase să fie tranzacţionate pe bursă pentru a avea şi pe piaţa de gaze naturale lichiditate, după modelul pieţei de energie electrică. Deci într-o anumită proporţie este rezonabil să fie obligativitate să fie tranzacţionată pe bursă, până se maturizează piaţa concurenţială. Până în 2021, preţul final al gazelor naturale este fixat de ANRE, iar în cadrul acestui preţ final autoritatea trebuie să stabilească un preţ de referinţă, iar acest preţ de referinţă nu se poate forma decât pe o piaţă lichidă şi transparentă, de aceea, aşa cum am spus mai înainte, într-o anumită proporţie se justifică obligativitatea de tranzacţionare pe bursă".
Pe de altă parte, oficialul ANRE a reiterat că, în ceea ce priveşte piaţa de energie electrică, de la 1 iulie nu se prevede modificarea preţului plătit de populaţie. De la 1 iulie, populaţia va consuma electricitate de pe piaţa liberă în proporţie de 90%, faţă de 80% în prezent, iar, de la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată.