Prin sistemul informatic livrat de compania Romsys România se află printre primele ţări care implementează directivele UE privind standardele de calitate şi securitate pentru colectarea, procesarea, stocarea şi distribuţia sângelui uman şi a componentelor sanguine.
În particular, el va conduce la diminuarea considerabilă a riscurilor transmiterii unor boli grave cum ar fi hepatita C sau SIDA prin transfuzie sanguină - adesea considerată unul dintre principalele canale de răspândire a acestor flageluri - sistemul atingând acelaşi nivel de siguranţă ca sistemele similare din ţările Uniunii Europene.
Romsys, lider pe piaţa integratorilor de soluţii IT&C din România, a câştigat la sfârşitul anului trecut licitaţia pentru componenta 5 a proiectului Phare destinat întăririi capacităţii sistemului românesc de transfuzie de sânge. Componenta respectivă vizează dezvoltarea soluţiei informatice necesare administrării sistemului.
Bugetul destinat componentei 5 a proiectului este de 350.000 euro, dintre care 75% reprezintă contribuţia Phare, iar restul co-finanţare de la Ministerul Sănătăţii, beneficiarul final al proiectului fiind Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională si centrele de transfuzie sangvină.
În prima fază, soluţia Romsys este implementată în trei centre de transfuzie ale Institutului (două în Bucureşti şi unul în Constanţa), urmând a fi asimilată, până la sfârşitul anului 2007, în alte centre de transfuzie sanguină teritoriale.
"Pentru noi, acest proiect este extrem de important în primul rând pentru diminuarea riscului transfuzional, cât şi pentru optimizarea acestei resurse atât de preţioase, sângele uman", a spus D-na Dr. Florentina Vlădăreanu, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională.
Acest proiect reprezintă un pas important în aplicarea Directivelor UE privitoare la calitatea şi siguranţa sângelui uman, a componentelor acestuia, respectiv a securităţii donărilor şi transfuziilor de sânge.
Soluţia Romsys s-a impus datorită raportului preţ-performanţă, calităţii şi termenului scurt de implementare a sistemului, Romsys dovedind o îndelungată experienţă în implementarea rapidă a unor proiecte de tip "mission critical".
Echipa Romsys se alătură astfel, eforturilor comunităţii medicale româneşti, pentru atingerea acestui obiectiv naţional prioritar al politicii de sănătate, de realizare a autosuficienţei sângelui şi a componentelor sanguine umane, în acord cu practica modernă transfuzională.
De-a lungul celor peste 13 ani de activitate, Romsys a dezvoltat şi implementat cu succes un număr important de soluţii informatice, destinate imbunătăţirii eficienţei activităţilor şi creşterii calităţii serviciilor medicale, oferite pacienţilor din România.
Pentru Serviciile de Ambulanţă din Bucureşti şi din şase judeţe (Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Timiş) Romsys a implementat sistemul DISPEC.
Acesta este un dispecerat computerizat destinat preluării apelurilor şi rezolvării rapide şi exacte a urgenţelor medicale apărute. El asigură evidenţa în timp real a tuturor resurselor medicale disponibile în staţiile medicale de urgenţă, cum sunt echipajele şi personalul operativ.
Pentru sistemul DISPEC Romsys a primit din partea Comisiei Europene statutul de "eHealth IT Expert Company", statut care confirmă expertiza specialiştilor companiei în conceperea, dezvoltarea şi implementarea soluţiilor de management în domeniul medical.
Romsys este prima companie de profil informatic din Romania certificată ISO 9001, încă din 1996. Acumulând o experienţă vastă în proiecte de inginerie strategică, Romsys este lider în proiectarea, dezvoltarea şi implementarea de soluţii de management al afacerilor, securitate a sistemelor informatice, infrastructură de calcul şi comunicaţii, pe o gamă variată de tehnologii şi platforme. Soluţiile şi serviciile Romsys sunt destinate în special sectoarelor apărare şi siguranţă naţională, financiar-bancar, telecomunicaţii şi mari companii de utilităţi publice.