"Hidroelectrica" a început modernizarea a 20 de hidroagregate de pe Olt

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 mai 2007

"Hidroelectrica" a început modernizarea a 20 de hidroagregate de pe Olt

Hidroelectrica şi consorţiul german compus din firmele Voith Siemens Power Generation şi Andritz VA Tech Hydro au inaugurat procesul de modernizare a 20 de hidroagregate bulb, cu o putere de 14 MW, pe Oltul Inferior, informează un comunicat al Hidroelectrica. "Contractul cuprinde realizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile, având puterea de 14 MW, conform tehnologiei de vârf în domeniu, inclusiv toate instalaţiile auxiliare ale acestora, sisteme noi, moderne, de comandă locală şi de la distanţă şi retehnologizarea echipamentelor hidromecanice aferente, în fiecare din cele cinci centrale hi­droelectrice de pe Oltul Inferior aval de Slatina", se arată în document.

Pregătirile pentru procesul de modernizare au început în anul 2003. În 2005, pe baza proiectului tehnic, au fost comandate şi achiziţionate echipamentele componente, iar anul trecut a fost realizată infrastructura facilităţilor şi a început activitatea de retehnologizare. În prezent, în proces de modernizare se află grupurile hidroenergetice 1 şi 2 de la hidrocentrala Ipoteşti şi grupul 2 din centrala Drăgăneşti. Finalizarea întregii lucrări este prevăzută pentru 24 sep­tembrie 2010.

Potrivit comunicatului, cele mai importante firme subcontractate de către consorţiu sunt UCM Reşiţa, SAEM Energomontaj, Hidroserv Slatina şi General Turbo Bucureşti, care asigură deja livrări şi servicii în termen.

"Cele două firme germane din consorţiu consideră retehnologizarea Oltului Inferior un proiect prioritar, care va constitui o garanţie pentru participarea firmelor germane şi austriece la realizarea lucrărilor din sectorul hidroenergetic românesc", au mai precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

Relaţiile dintre Hidroelectrica şi firma VA Tech datează din 1997, când cele două companii au încheiat un contract pentru modernizarea hidroagregatelor de la Porţile de Fier, contract care face, în prezent, obiectul unui dosar penal, în cadrul căruia s-a conturat posibilitatea existenţei unor infracţiuni de abuz în serviciu, legate de achiziţii publice.

La data de 3 aprilie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura centrală au început urmărirea penală împotriva a nouă învinuiţi acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale în dosarul vânzării de energie ieftină. Procurorii DIICOT sus­ţin, citaţi de NewsIn, în rezoluţia de punere sub învinuire a celor nouă persoane, printre altele, că lucrările de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior au fost con­tractate la preţuri de trei ori mai mari decât cele reale.

Procurorii consideră că vinovat pentru această situaţie ar fi directorul Hidroelectrica, Traian Oprea, unicul semnatar al contractului prin care consorţiului german Voith Siemens Hydro Power Generation Gmbh&Co.KG - VA Tech Escher Wyss Gmbh i-au fost atribuite în mod direct lucrările de retehnologizare a cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior, la un preţ considerat de anchetatori de trei ori mai mare decât costurile reale.

Retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice de pe râul Olt, pe sectorul Slatina-Dunăre, respectiv a cinci microhidrocentrale - CHE Ipoteşti, CHE Drăgăneşti, CHE Frunzaru, CHE Rusăneşti şi CHE Izbiceni - a fost stabilită prin "Strategia naţională de dezvoltare energetică a României pe termen mediu 2001-2004", aprobată prin HG 647/2001.

Persoanele învinuite în dosarul energiei ieftine sunt: Traian Oprea - actual director general Hidroelectrica, Nicolae Opriş - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe atunci şef al Serviciului de marketing-furnizare, Carmen Marin - director de privatizare, Georgeta Iosif - fost director al Direcţiei economice, Geormăneanu Victoria - fost director economic, George Asan - fost director comercial, actual director adjunct de marketing, privatizare şi afaceri internaţionale, Codruţ Şereş - fost ministru al economiei şi comerţului, Eugen Pena - fost director Hidroelectrica şi Ion Lungu - fost preşedinte ANRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb