Hitul zilei în politică: demisia în grup

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2013

Traian Băsescu a declarat că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că soluţia o reprezintă "demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului".

Traian Băsescu a declarat că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că soluţia o reprezintă "demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului".

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale a dat startul unei noi dispute politice legate de demisiile preşedintelui şi a parlamentarilor. Propunerea lansată de preşedinte, a unei demisii simultane a celor 588 de membri ai Parlamentului, şi-a găsit ecoul în special în rândul opoziţiei. Este evident, că mai ales PDL-ul ar fi de acord cu o demisie în grup, fiind puţin probabil ca în 2014 la alegerile anticipate să obţină rezultate la fel de proaste ca în 2012. Fostul preşedinte al PDL, Emil Boc, este de acord cu propunerea preşedintelui în ceea ce priveşte demisiile în grup: "E foarte clar că, pe actualele prevederi constituţionale, nu vom putea avea alegeri comasate în mai 2014 decât în situaţia în care preşedintele României îşi dă demisia. Iar preşedintele a spus foarte clar că o asemenea demisie vine la pachet cu instituirea a ceea ce au votat ro­mânii în 2009, Parlament unicameral şi 300 de parlamentari, prin dizolvarea actualului Parlament. În acest moment, preşedintele a trimis mingea în totalitate în terenul USL-ului, care trebuie să decidă: e consecvent cu ceea ce au votat românii în 2009? (...) Eu cunosc acest partid. Nu şi-a schimbat fundamentele. Oricând va exista o ipoteză sau posibilitatea să ajungem la unicameral cu 300, PDL o va face. Fără să fiu preşedintele partidului, îmi asum, PDL va rămâne consecvent".

Pentru actuala coaliţie aflată la putere o astfel de propunere nu este una care să fie acceptată foarte uşor, dar nu este exclusă din start reducerea numărului de parlamentari. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a declarat de acord doar cu demisiile celor care au intrat "fraudulos" în Legislativ, fără să câştige colegiile, trimiterea fiind la parlamentarii PDL şi PPDD: "Sunt de acord să-şi dea demisia toţi parlamentarii care au intrat fraudulos, fără să ia 50% plus unu din voturi. Toţi aceşti oameni să-şi dea demisia, şi atunci Parlamentul ar intra în limitele bunului-simţ şi ale normalităţii. Susţin ca toţi deputaţii care au intrat la a doua sau a treia redistribuire şi care au umplut Parlamentul şi ne-au făcut de ruşine să părăsească Parlamentul, să-şi dea demisia. Să rămână cei care au 50% plus unu din voturi, iar în judeţele în care se face redistribuirea să fie redistribuirea normală ca să se ocupe numărul de mandate care sunt în judeţul respectiv. În rest, acasă!". Aparent mai drastic este şeful Guvernului, Victor Ponta: "Eu chiar vreau alegeri parlamentare, ca să nu mai intre nimeni de la PDL, toţi ăştia care au luat locul doi. Sunt convins că, discutând mai puţin inflamat, o sa vedem dacă e mai bine ca România să stea 6 luni in campanie anul viitor sau mai puţin. Mizez pe raţiune, chiar dacă vine un pic mai tîrziu. Au sărit toţi de la PDL că nu e bine, să ne zică ei când e bine".

Traian Băsescu a declarat că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că soluţia o reprezintă "demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului", după revizuirea Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri: "Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a pre­şedintelui şi a Parlamentului, după ce revizuim Constituţia şi venim în exigenţele referendumului din noiembrie 2009 şi atunci ne punem toţi mandatele şi revenim la un sistem politic care mie mi s-a părut mai eficient".

Istoria recentă ne arată că parlamentarii autohtoni demisionează, individual, foarte greu, iar de o demisie în grup a întregului Parlament nici nu a fost vorba în ultimii 22 de ani.

Istoria recentă ne arată că parlamentarii autohtoni demisionează, individual, foarte greu, iar de o demisie în grup a întregului Parlament nici nu a fost vorba în ultimii 22 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb