HORA: După introducerea impozitului specific, încasările HORECA la bugetul statului vor creşte de 15 ori

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 11 iulie 2016

După introducerea impozitului specific, încasările HORECA la bugetul statului vor creşte de 15 ori

Impozitul specific votat recent de Parlament, care prevede ca toţi operatorii din sistemul HORECA să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, vor creşte încasările la bugetul statului de 15 ori, potrivit Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Astfel, statul va câştiga anual de la baruri şi restaurante 300 de milioane de lei din impozitul specific.

Doar 5% dintre restaurantele şi barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau în 2013, de exemplu, la doar 20 de milioane de lei pe an, potrivit datelor organizaţiei.

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA, a declarat: "Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârşit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele şi barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulţi ani, pe lângă restaurante şi baruri care funcţionează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme".

Dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea impozitului specific votată la sfârşitul lunii iunie în Parlament, hotelurile, barurile şi restaurantele vor plăti, începând din 2017, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelului profitului, un impozit special, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spaţiului alocat activităţii.

În urma analizei atente a pieţei s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar/restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din Bucureşti va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adica 3.202 lei pe lună). Potrivit HORA, suma achitată nu poate afecta activitatea firmei respective.

Ideea înlocuirii impozitului pe profit cu un impozit specific s-a născut cu câţiva ani în urmă, pornind de la realitatea din industria HORECA, unde foarte puţini operatori sunt, oficial, profitabili, motiv pentru care nu plătesc impozit pe profit. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: fie vânzările reale nu se declară, fie au găsit alte mijloace de înregistrare a cheltuielilor off shore, fie îşi amortizează continuu investiţiile.

"Sigur, nu este o lege perfectă şi în mod categoric ar putea fi îmbunătăţită, însă este un pas înainte pentru o competiţie loială şi pentru transparentizarea pieţei de restaurante", a mai spus Dragoş Petrescu, preşedintele HORA.

În ultimii ani, în industria restaurantelor s-au făcut progrese importante. ANAF a reuşit să crească veniturile din TVA şi, mai ales, a determinat conformarea voluntară a multor operatori. HORA şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc au sprijinit ferm actiunile ANAF şi sprijină în continuare impunerea impozitului specific în aceeaşi direcţie.

"Argumentele contra, venind de la guvernul tehnocrat, le înţeleg şi le respect. Ar trebui ca toţi jucătorii din industrie să platească impozitul de 16% din profit. De acord. Dar ce se întâmplă însă când statul nu poate colecta acest impozit ? Este corect să plătească doar unii, foarte puţini?", a afirmat Dragoş Petrescu.

Dezbaterile pe acest proiect au fost demarate de HORA cu ani în urmă, cu fostul ministru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini şi le-a continuat cu fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Impozitul specific, votat recent de Parlament este pentru industria HORECA un pas înainte pentru o concurenţă loială, iar Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) îl consideră binevenit în industria ospitalităţii. Asociaţia HORA este alături de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susţinerea acestui impozit, care va ajuta la transparentizarea pieţei de restaurante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb