Hossu: Premierul a acceptat 17 propuneri la Codul Muncii, alte trei puncte au rămas în discuţii

Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2011

Bogda Hossu

Bogda Hossu

Premierul a acceptat ieri 17 propuneri ale sindicatelor şi patronatelor la Codul Muncii, în timp ce alte trei au rămas în discuţie, a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. Printre propunerile acceptate este cea care vizează perioada de preaviz, care să fie 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere, precum şi cea care se referă la perioada de stagiu pentru absolvenţi la angajare. Guvernul propusese, în proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 şi, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Una dintre cele trei propuneri rămase în dis-cuţie se referă la contractele pe perioadă determinată, partenerii sociali propunând ca acestea să fie "de regulă" de doi ani şi, în cazuri excepţionale, să poată fi extinse şi la trei ani, dar doar cu acordul scris al angajatului. O altă propunere se referă la perioada de probă, sindicatele propunând ca aceasta nu depăşească 90 de zile, fie că este vorba de funcţie de execuţie sau de conducere, şi să fie reglementată prin Contractul colectiv de muncă. A treia propunere rămasă în discuţie se referă la modul de aplicare a Contractelor colective de muncă.

Hossu a mai precizat că sunt unele propuneri pe care premierul nu vrea să le accepte, dar acestea nu au mai fost exemplificate în întâlnirea de ieri, urmând să fie anunţate ulterior. În zilele următoare va avea loc o nouă rundă de discuţii la Guvern cu sindicatele şi patronatele, după care vor avea loc întâlniri cu partidele politice, apoi din nou cu partenerii sociali.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat că premierul vrea să introducă proiectul de modificare a Codului Muncii în Parlament, pe circuitul normal, nu prin asumarea răspunderii.

Sindicatele au prezentat premierului şi un raport privind flexibilizarea companiilor din statele membre UE, din care rezultă că România se află la mijlocul clasamentului, spunând că în acest context nu înţeleg urgenţa în modificarea Codului Muncii. Hossu a adăugat că FMI a reafirmat că nu este interesat de modificarea Codului Muncii. "Este o chestiune relativ mascată, parţial este şi insistenţa preşedintelui, care spune că vrea eliminarea muncii la negru", a mai spus Hossu.

Liderul UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus, la finalul discuţiilor, că ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că nu acceptă contractele colective de muncă la nivel naţional şi de ramură, iar premierul a propus ca acest subiect să fie rediscutat în întâlnirile viitoare.

Partenerii sociali au propus mai multe modificări la proiectul Guvernului de Cod al Muncii. Liderii sindicali nu sunt de acord cu mai multe prevederi din proiectul de Cod al muncii propus de Guvern, opunându-se în special modificărilor referitoare la concedierile colective, stabilirea duratei de muncă, preavizul la încetarea contractului şi perioada de probă la angajare.

Dan Şucu, Mobexpert: Lucrurile în piaţa muncii sunt atât de complicate şi anormale încât trebuia făcut ceva

Intervenţia Guvernului pentru modificarea Codului Muncii este binevenită, în contextul în care lucurile în piaţa muncii au devenit "complicate" şi "anormale", în special la nivelul reprezentării salariaţilor la negocierile contractelor colective, consideră proprietarul Mobexpert, Dan Şucu. "O intervenţie a Guvernului este binevenită, deoarece există distorsiuni în piaţa muncii, în principal în cazul reprezentărilor la negocierile salariilor colective. Problema pleacă de la reprezentare. Lucrurile sunt atât de complicate şi anormale încât trebuia făcut ceva", a declarat Şucu, citat de Mediafax. "În decursul ultimilor 15 ani s-au realizat doar intervenţii pe bucăţi şi au fost făcute concesii pentru tot felul de persoane cu interese în aceas-tă piaţă", a adăugat omul de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb