Ialomiţianu: Vom semna un acord preventiv şi cu Bruxelles-ul

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 11 ianuarie 2011

Ialomiţianu: Vom semna un acord preventiv şi cu Bruxelles-ul

Ţara noastră va semna un acord preventiv de finanţare şi cu Comisia Europeană, în completarea înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) care urmează să fie parafată în perioada următoare.

Ministerul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a făcut acest anunţ, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, subliniind că va fi vorba de un acord preventiv, prin care ţara noastră să aibă la dispoziţie o linie de credit în cazul în care situaţia economiei se deteriorează.

"Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a spus Ialomiţianu, citat de Mediafax.

Ministrul Finanţelor a explicat că în cazul noului acord cu Comisia Europeană va fi pusă la dispoziţie o sumă ce va putea fi accesată în condiţii similare celor din acordurilor de tip preventiv promovate de FMI.

Gheorghe Ialomiţianu a explicat necesitatea noilor acorduri: "Este vorba de credibilitate. Vrem să câştigăm o mai mare încredere pe pieţele externe. Acordul cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană a fost avantajos pentru România".

Ministrul Ialomiţeanu nu a oferit detalii tehnice cu privire la noul acord cu Comisia Europeană, dar a precizat că aceasta va trebui să ţină cont şi de programul de trecere al ţării noastre la zona euro.

Conform ministrului, Comisia Europeană va urmări, în principal, încadrarea deficitului bugetar în limitele convenite şi reducerea acestuia sub 3% din PIB în 2012, precum şi menţinerea datoriei publice la un nivel redus.

Privatizarea CEC, "orice este posibil"

Ministrul Finanţelor Publice a mai susţinut, ieri, în cadrul conferinţei de presă, că privatizarea CEC Bank nu a fost discutată la nivelul Guvernului, dar că banca are nevoie de finanţare pentru a concura cu alte instituţii de credit. Ministrul Ialomiţeanu a afirmat: "În momentul de faţă nu se dis-cută privatizarea CEC, dar în perioada următoare este posibil orice. Adică sunt doritori care vorbesc de privatizarea CEC, dar la nivelul Guvernului nu s-a pus această problemă". Ialomiţianu a mai afirmat că Bruxelles-ul nu a permis majorarea capitalului social al băncii de către stat.

Impozitarea marilor averi va ţinti 1-2% dintre contribuabili

Ministrul Finanţelor a vorbit şi despre impozitarea marilor averi, măsură adoptată recent de către Guvern. Conform spuselor sale, impozitarea averilor mari va ţinti 1-2% dintre contribuabili, iar ANAF va înfiinţa mai multe departamente care să verifice persoanele cu venituri sau cheltuieli foarte mari. Ministrul Ialomiţianu a precizat: "La nivelul ANAF există un grup de lucru pentru constituirea acestor departamente, de 30-40 persoane. Grupul ţintă va fi format din persoanele cu averi mari sau cheltuieli mari". Oficialul a mai spus că din experienţa altor state reiese că ponderea celor vizaţi de această măsură va fi de 1-2%.

Ialomiţianu: Nu exclud o reducere de personal prin restructurarea ANAF

Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea duce şi la o reducere a numărului de personal angajat în această instituţie, a anunţat, ieri, ministrul Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul a precizat: "Nu excludem ca în urma acestui proces de restructurare să fie şi o reducere a numărului de personal. Nu putem să ne gândim de la centru câte administraţii financiare pot să rămână. Trebuie să ne gândim şi la contribuabili, să nu le creştem costurile". Iamoliţianu a mai spus că pe lângă includerea Gărzii Financiare şi birourilor vamale la nivel local în subordinea direcţiilor judeţene de finanţe, restructurarea ANAF are în vedere şi reducerea numărului de administraţii finaniare, inclusiv prin comasare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb