IANUARIE FINANCIAR BVB rezistă scăderilor pieţelor internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2022

BVB rezistă scăderilor pieţelor internaţionale

Creştere de 1% pentru BET, care încheie luna la peste 13.000 de puncte Discount-uri de tranzacţionare situate între 64% pentru SIF Banat-Crişana şi 38% în cazul SIF Muntenia Craig Fehr, analist Edward Jones Investments: "Inflaţia va fi cea care va dicta povestea pieţei, în acest an"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au rezistat cu brio scăderilor agresive din pieţele internaţionale şi au încheiat prima lună a anului preponderent în teritoriul pozitiv.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide nouăsprezece titluri tranzacţionate la bursa noastră, a avut un avans de 0,99%, în inanuarie, până la 13.190,07 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii cu plasamente predominant în acţiuni, a urcat cu 0,55%, la 2.528,45 de puncte.

Statele Unite - cel mai slab început de an de la criza de acum mai bine de un deceniu

În Statele Unite, indicii au avut cel mai slab început de an de la criza financiară din 2008 - 2009, într-un climat în care ameninţarea creşterii ratelor dobânzii, reducerea performanţelor companiilor şi tensiunile geopolitice au dus la scăderi generalizate pentru acţiuni.

Chiar de la începutul anului, Rezerva Federală a început să trimită semnale privind înăsprirea politcii monetare ca răspuns la creşterea alarmantă a inflaţiei, iar Jerome Powell a lăsat să se înţeleagă că prima creştere a ratei dobânzii-cheie va veni chiar în martie. Dobânzile mai mari afectează în primul rând evaluarea companiilor cu perspective de creştere pe termen lung, din sectoare intensive în cunoaştere, fapt ce s-a reflectat în declinul de 9% a indicelui Nasdaq Composite, în prima lună a anului. Indicele S&P 500 a scăzut cu 5,3%, cea mai mare scădere lunară de la debutul pandemiei Covid-19 din martie 2020, coşul de acţiuni marcând totodată şi cea mai slabă lună ianuarie de la criza financiară de acum mai bine de un deceniu, conform Financial Times.

Pe lângă înăsprirea politicii monetare şi perspectivele încetinirii dinamicii economice, în condiţiile în care comparaţiile se vor face cu rezultatele anului trecut, ce au beneficiat de un important efect de bază, ultimele săptămâni au adăugat o ameninţare suplimentară pentru acţiuni - un conflict armat în Ucraina, mai notează publicaţia menţionată.

În acest context general, în Europa indicele Stoxx 600 a încheiat luna cu o scădere de 3,9%, în timp cel indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, s-a depreciat cu 2,6%, în ianuarie.

Sphera şi BRD - creşteri de peste 10% în contextul propunerii de dividende

La Bursa de Valori Bucureşti, situaţia generală din pieţele internaţionale a fost resimţită oarecum într-o măsură mai mică, în condiţiile în care principalele companii fac parte în principal din industrii defensive, bune plătitoare de dividende, precum şi pe fondul performanţelor punctuale remarcabile ale unor emitenţi.

În acest context, indicele BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de titluri de la noi, a urcat cu 0,61%, la 1.149,52 de puncte, în timp ce sectorul energetic a suferit, indicele BET-NG având un declin de 3,33%, la 867,06 puncte.

Cu o creştere de 15%, până la 17,25 lei, titlurile Sphera Franchise Groupe (SFG), operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au avut cea mai bună evoluţie din principalul coş de acţuni al pieţei noastre. Raliul a demarat la finele anul trecut, imediat după convocarea acţionarilor pentru distribuirea unui dividend din profitul nedistribuit al anului 2020, cu un randament brut de 6,3% la acel moment. În plus, piaţa aşteaptă rezultate financiare foarte bune de la Sphera pentru anul trecut, în condiţiile în care pentru primele nouă luni din 2021 operatorul lanţurilor de alimentaţie publică a avut vânzări record.

Tot o poveste legată de dividende a avut în spate şi creşterea de 11,75% a acţiunilor BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce au încheiat luna la preţul de 19,78 lei. Instituţia de credit a propus alocarea sumei de 2,4164 lei/titlu din rezultatul aferent anilor 2019 şi 2020, echivalentul unui randament brut de 13% în momentul propunerii. (vezi grafic)

BVB rezistă scăderilor pieţelor internaţionale

După scăderea propunţată din a doua parte a anului trecut, ce s-a intensificat la final odată cu reducerea producţiei, acţiunile Alro Slatina au avut un puseu de creştere în primele două săptămâni din acest an, care ulterior s-a temperat. Producătorul de aluminiu este într-o situaţie delicată în condiţiile în care uzina funcţionează la doar 60% din capacitate, iar o bună parte din angajaţi sunt sau vor fi trimişi în şomaj. Acţiunile ALR au încheiat luna ianuarie la preţul de 2 lei, echivalentul unei creşteri de 11,11%, dar pe termen mediu titlurile producătorului de aluminiu se află pe un trend descendent.

În aşteptarea rezultatelor financiare preliminare pentru anul trecut, ce au fost publicate luni, acţiunile TeraPlast (TRP) au încheiat luna ianuarie la preţul de 1,078 lei, cu 9,55% peste cel de la finele lunii decembrie 2021. Titlurile Digi Communications (DIGI) s-au apreciat luna trecută cu 4,63%, la 42,9 lei, în condiţiile în care chiar la începutul anului operatorul de telecomunicaţii a anunţat finalizarea operaţiunilor din Ungaria pentru 625 milioane de euro, cu puţin sub evaluarea Digi Communications dinainte de anunţul tranzacţiei, de 700 milioane de euro.

Declin de 3,33% pentru BET-NG, cea mai mare scădere dintre indicii BVB

În ceea ce priveşte scăderile, luna ianuarie a fost marcată de declinul companiilor de energie şi utilităţi, care au făcut ca BET-NG să aibă cea mai mare scădere dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

Pe contrasens faţă de preţul petrolului, ce a avut o creştere viguroasă în ianuarie, acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 5,41%, până la 0,472 lei, după ce au atins minimul ultimelor şase luni, de 0,448 lei, imediat după vânzarea de către Fondul Proprietatea a 4% din companie, la un preţ cu circa 9% sub cel din piaţă. La începutul acestei luni, producătorul de petrol şi gaze a raportat pentru anul trecut un profit în creştere cu 122% şi a propus un dividend cu un randament de 7%, dar preţul acţiunii a scăzut, într-un context de piaţă nefavorabil.

Acţiunile Transgaz (TGN), ce se află pe un trend descendent accentuat din primăvara anului trecut, au coborât cu 5,51%, în ianuarie, până la 223 lei. Pentru acest an, transportatorul de gaze şi-a bugetat un profit net de numai 41,5 milioane de lei, cu mult sub cel estimat pentru anul trecut, de 116,6 milioane de lei, care la rândul său este mai mic cu 33% faţă de cel din 2020.

Cu un declin de 6,67% faţă de finele anului trecut, până la 21 de lei, acţiunile Transelectrica (TEL) au avut cea mai mare scădere din indicele BET, luna trecută. Transportatorul de energie electrică este una dintre victimele creşterii puternice a preţului energiei, situaţie ce probabil va continua. Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de numai 0,4 milioane de lei, cu mult sub cel de 145 milioane de lei din 2020.

SIF Banat-Crişana trece de pragul de deţinere de 10% din SIF Muntenia, după ce a preluat un pachet de 5% din SIF4 de la Certinvest

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut o depreciere de 0,6%, luna trecută, până la 51.846,85 de puncte, în condiţiile în care titlurile a patru din cinci societăţi de investiţii financiare s-au depreciat, în ianuarie.

Cel mai mare declin, de 6,3%, a fost înregistrat de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), societate care a depăşit pragul de 10% deţinere la SIF Muntenia (SIF4), după ce a preluat un pachet de 5,05% din acţiunile SIF4 de la SAI Certinvest, ce deţinea titlurile printr-un fond finanţat chiar de SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana. În luna decembrie, SIF Oltenia cumpărase 6% din SIF Muntenia de la fondurile administrate de SAI Swiss Capital, ce de asemenea erau finanţate de grupul SIF1&4. Tranzacţiile vin după o serie de acuzaţii aduse de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) privind existenţa unor conflicte de interese dintre SIF4 şi o serie de fonduri de investiţii care votează la adunările generale ale acţionarilor SIF Muntenia cu acţiuni cumpărate inclusiv cu banii proveniţi de la SIF Muntenia şi/sau SIF Banat-Crişana.

La finele lunii ianuarie, discount-urile de tranzacţionare dintre preţul acţiunii şi Valoarea Unitară a Activului Net al SIF-urilor se situa între 64% pentru SIF Banat-Crişana şi 38% în cazul SIF Muntenia, în timp ce pentru FP diferenţa relativă dintre preţul din piaţă şi VUAN era de 10%.

Chimcomplex s-a transferat din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată

Piaţa AeRO a pierdut luna trecută cea mai mare companie a sa, combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti, care începând cu 17 ianuarie s-a transferat în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Pe de altă parte, acţiunile Roca Industry, holding care reuneşte companiile BICO Industries şi SARCOM, producători de materiale de construcţii din portofoliul ROCA Investments, au debutat pe AeRO, în ianuarie.

Luna trecută, indicele BETAeRO, ce reflectă dinamica companiilor listate pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, a urcat cu 0,17%, la 1.054,26 de puncte, peste valoarea de lansare din octombrie anul trecut, de 1.000 de puncte.

Craig Fehr: "Credem că rezultatele companiilor vor fi unul dintre factorii cheie ai performanţei pieţei acţiunilor, în 2022"

Am intrat în luna februarie, iar privirea investitorilor este aţintită către raportările financiare preliminare pentru anul trecut, cu eventuale distribuiri de dividende, element poate şi mai important în acest moment, când perspectivele de creştere ale preţurilor acţiunilor par să devină tot mai reduse.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, mizează în continuare pe continuarea pieţei bull în Statele Unite în condiţiile în care, cu toate că va decelera, probabil economia va continua să crească.

Analistul a scris, în ultimul său editorial: "Inflaţia va fi cea care va dicta povestea pieţei, în acest an. Credem că, în următoarele luni, inflaţia se va menţine peste zona de conform, dar forţele care stau la baza sa ar trebui să aducă o anumită moderare în partea a doua a anului, ceea ce va oferi Fed-ului spaţiu de mişcare".

Totuşi, deoarece aspecte precum ridicarea ratelor dobânzii, inflaţia şi decelerarea economiei nu vor dispărea imediat, echipa de la Edward Jones Investments nu crede că piaţa americană va reveni prea curând la ritmul de anul trecut, marcat de secvenţe de maxime istorice.

"Evaluările nu au atins neapărat minimul. Companiile care au raportat sub aşteptări, cum ar fi Meta (Facebook), au fost pedepsite. Totuşi, este încurajator că piaţa a crescut pe fondul anunţurilor pozitive a unor nume precum Apple, Alphabet (Google) şi Amazon. Credem că rezultatele companiilor vor fi unul dintre factorii cheie ai performanţei pieţei în acest an, ceea ce poate de încredere investitorilor să profite de corecţia actuală", spune Fehr.

La Bursa de Valori Bucureşti, dintre companiile componente ale indicelui BET, BRD -Groupe Societe Generale va veni în faţa investitorilor în data de 10 februarie, iar vineri, 11 februarie, va raporta BVB - operatorul pieţei noastre de capital.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...

    1. ...

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb