iBanFirst: "Ne aşteaptă o majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază, până la 3%"

D.T.
Bănci-Asigurări / 15 martie 2023

iBanFirst: "Ne aşteaptă o majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază, până la 3%"

Prognoza analiştilor de la iBanFirst pentru şedinţa de joia aceasta a Băncii Centrale Europene (BCE) este de a ne aştepta la o majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază, până la 3%, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, incertitudinea cu privire la amploarea înăspririi politicii monetare după şedinţa din martie este ridicată. Există mai mulţi indicatori care arată că inflaţia este mai înrădăcinată decât se anticipase iniţial. Principalii factori determinanţi ai inflaţiei s-au schimbat. În 2022, energia a fost principalul factor care a contribuit la creşterea preţurilor. În 2023, acesta va fi înlocuit de alimente şi profit.

Un raport intern a BCE arată că "marjele de profit ale companiilor au crescut mai degrabă decât să se reducă, aşa cum ar fi de aşteptat atunci când costurile de producţie cresc atât de mult", arată sursa. Acest lucru înseamnă că profiturile corporatiste determină acum inflaţia mai mult decât salariile. O inflaţie mai mare pentru mai mult timp acţionează în favoarea menţinerii unui ciclu de creştere.

Dar există îngrijorări în legătură cu creşterea economică. PIB-ul zonei euro din trimestrul IV 2022 a fost revizuit în scădere, de la +0,11% la -0,03% pe trimestru, în principal din cauza unei revizuiri bruşte a PIB-ului irlandez din trimestrul IV (de la +3,5% la doar +0,3% pe trimestru). În plus, datele privind creditele vor fi probabil slabe. Acest lucru se reflectă deja în aşteptările pieţei privind rata finală. Săptămâna trecută, rata terminală a oscilat la 4%. Acum a coborât sub 3,75% pentru prima dată din 17 februarie (în principal din cauza eşecului SVB şi a potenţialelor efecte de propagare asupra creşterii), se mai precizează în comunicat.

Incertitudinea în ceea ce priveşte politica monetară va rămâne probabil ridicată pe termen mediu, precizează comunicatul. Suntem de părere că BCE va reafirma că va rămâne dependentă de date, concentrându-se în principal pe datele privind inflaţia, pe gama de indici de sentiment (PMI), pe noile ediţii ale sondajelor BCE (sondajul telefonic pentru companii, sondajele privind aşteptările consumatorilor, sondajul privind previziunile profesionale etc.), pe datele primite privind ratele creditelor şi ale împrumuturilor bancare şi pe informaţiile actualizate privind dinamica şomajului şi a salariilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pana joi explodeaza CS si nu va mai fi nici o majorare. Le-a obligat pe banci sa le cumpere bondurile cu dobanzi negative, pe care si dc le tin pn la scadentra vor iesi in pierdere(nu mia vb de inflatie, ca aia e bonus). Si acum le creeaza pierderi tot mai mari nerealizate, momentan prin aceste mariri de dobanzi.

    N-ai ce face cand ai lasat 15 ani dobanzi real negative si nominal negative, de s-a umplut toata lumea de credite si de investitii riscante, acum au de ales, ori inflatie ori pusca tot sistemul si doar praful ramane. Aici ma refer si la state europene care ar da faliment. Nu au curaj sa faca asa ceva. Banii vor fi devalorizati in untimul hal in final. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb