Liviu Dragnea va mai sta în închisoare cel puţin până pe 21 ianuarie, termenul care a fost stabilit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru pronunţarea deciziei cu privire la recursul de casaţie formulat de fostul preşedinte al PSD.
Dragnea a fost adus, ieri, de la penitenciarul Rahova la sediul ÎCCJ, pentru dezbaterile finale cu privire la calea extraordinară de atac introdusă împotriva sentinţei definitive din 27 mai 2019 prin care a fost condamnat, pentru instigare la abuz în serviciu, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Liviu Dragnea a suşţinut că este nevinovat: "La două lucruri vreau să mă refer. În primul rând, la un neadevăr - afirmaţia DNA că eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, că lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid, un neadevăr ca multe altele folosite de acest Parchet. Nu am iniţiat şi nu am susţinut acest recurs în casaţie că aş fi vinovat, dar am căutat încălcări ale deciziilor Curţii Constituţionale pentru a ieşi. Eu cred cu tărie că sunt complet nevinovat şi stau de opt luni nevinovat în Penitenciarul Rahova. De aceea, nu am plătit prejudiciul, pentru că nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o".
În pledoaria finală, Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a susţinut că acesta a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală. Ea a făcut trimitere la deciziile Curţii Constituţionale care arată că abuzul în serviciu este infracţiune doar dacă sunt încălcate dispoziţiile privind legislaţia primară.
Teodosiu a spus: "Floarea Alesu, judecată pentru abuz în serviciu, a fost condamnată pentru încălcarea a patru articole din Codul Muncii. Liviu Drag-nea a fost condamnat în acest caz pentru instigare la abuz în serviciu, infracţiune reţinută în sarcina Floarei Alesu, fosta şefă a DGASPC Teleorman. Instanţa a răsturnat înţelesul textelor de lege pe care le-au reţinut în sarcina autorului infracţiunii, a extras şi a interpretat texte supletive, care conţin un drept, şi le-au interpretat drept obligaţii ale angajatorilor. În Codul Muncii nu există menţionată o sancţiune pentru angajatorul care stă în pasivitate cu privire la sancţionarea disciplinară a angajaţilor".
Avocaţii Anisei Stoica şi Adrianei Botorogeanu, cele două secretare PSD angajate la DGASPC Teleorman, au solicitat achitarea clientelor lor. Motivarea: fapta pentru care a fost condamnată Floarea Alesu, autoarea infracţiunii de abuz în serviciu, nu ar fi prevăzută de legea penală. La fel au susţinut şi avocaţii Floarei Alesu, în timp ce reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat respingerea recursurilor în casaţie şi a arătat că aceste motive au mai fost invocate în faza de judecată şi au fost respinse.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman. Fostul lider PSD a contestat condamnarea prin introducerea a două căi extraordinare de atac - contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.
Pe 10 decembrie 2019, magistraţii i-au respins contestaţia în anulare.