IDEX 2015 Emiratele Arabe Unite vor să joace un rol de seamă în industria globală de apărare

MARCELA GANEA, reprezentant local al agenţiei de presă a EAU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2015

Emiratele Arabe Unite vor să joace un rol de seamă în industria globală de apărare

Acord de cooperare pe probleme de apărare şi securitate cu Ucraina

Contracte încheiate de 4,3 miliarde de dolari

Emiratele Arabe Unite (EAU) au încheiat contracte militare de peste 15,9 miliarde dirhami (4,3 miliarde de dolari), în timpul expoziţiei internaţionale pentru industria de apărare IDEX 2015, organizată recent la Abu Dhabi. Cu această ocazie, EAU şi-au afirmat intenţia să devină un jucător important în această industrie, la nivel mondial.

Contractele menţionate le include şi pe cele în valoare de 684 milioane de dolari, cu firme locale şi străine, pentru întreţinerea avioanelor teleghidate şi de alte tipuri ale forţelor aeriene din Emirate.

General-maior Obaid Al Ketbi, preşedintele comitetului de organizare şi purtător de cuvânt al IDEX, a menţionat că există un interes mare al cumpărătorilor din alte ţări faţă de produsele de apărare ale EAU. De exemplu, vehiculul de luptă modular blindat de 8x8m "Enigma", produs de Emirates Defence Technology, este una din cele mai recente realizări de succes. Al Ketbi a mai declarat că industria de apărare reprezintă unul din stâlpii de dezvoltare prevăzuţi în Perspectiva Economică Abu Dhabi până în 2030.

Pe perioada IDEX 2015 a fost înfiinţată IGG Photonis Night Vision, firmă mixtă, formată din International Golden Group din Abu Dhabi (51%) şi PHOTONIS, o multinaţională cu sedii în patru ţări de pe 3 continente (49%), în cadrul programului de Offset al EAU, care îşi va începe activitatea la jumătatea acestui an. Scopul principal este de a transfera în EAU know-how şi tehnologie pentru viziune nocturnă, precum şi echipament electro-optic pentru unităţile militare de elită, agenţii cu atribuţii în domeniul aplicării legii sau în cel al intervenţiilor.

IGG Photonis Night Vision va fi prima firmă din EAU şi din regiune care va fabrica o gamă largă de componente de viziune nocturnă şi termoviziune cu lungime de undă lungă, lasere şi iluminare, precum şi sisteme optice avansate pentru viziune în timpul zilei.

De asemenea, Siham Al Khaleej Technology (SAKT), firmă din Emirate, în parteneriat cu MBDA, companie europeană care produce rachete, şi firma italiană de electronice de navigaţie GEM Elettronica au a anunţat construcţia unei baterii noi de rachete de coastă, bazate pe cele tip Marte. Configuraţia este menită să asigure necesităţile de supraveghere, control şi protecţie a coastelor EAU.

SAKT este contractor principal şi integrator, MBDA furnizează rachete şi sisteme de lansare pentru rachetele anti-navale tip Marte, iar GEM va furniza staţii radar cu detecţie de la distanţă. Sistemul include radarul de coastă de suprafaţă, adăpost de comandă şi control şi un număr de lansatoare de rachete tip Marte.

"Acordul EAU - Ucraina nu implică vânzări de armament"

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat, la Abu Dhabi, contracte de achiziţie de echipament militar de la EAU, fără să dea detalii privind tipul de echipament şi valoarea.

Pe 24 februarie, Wall Street Journal scria că Ucraina a declarat că va cumpăra arme de la EAU, trecând astfel de reţinerea Occidentului de a-i da arme, cu care să se apere împotriva rebelilor sprijiniţi de Rusia. Conform aceluiaşi ziar, Ucraina solicitase arme de la ţările din Occident, care evitaseră un răspuns favorabil, de frica escaladării conflictului, Germania şi Franţa iniţiind negocieri de pace tocmai pentru a preîntâmpina o asemenea amplificare.

În următoarele zile, şi alte publicaţii au preluat ştirea. Aceasta a fost dezminţită însă pe 27 februarie, printr-o declaraţie publică pe site-ul Ministerului de Externe al EAU, preluată de WAM, agenţia de presă a EAU, făcută de Ambasadorul Faris Al Mazrouei, adjunctul ministrului de externe, care a precizat că acordul de cooperare pe probleme de apărare şi securitate semnat de EAU cu Ucraina nu implică vânzări de armament, ci "face parte dintr-un cadru mai larg de cooperare între cele două ţări, în acest domeniu".

Propria abordare a problemelor de politică externă

Volumul crescut de aranjamente de apărare făcute în timpul IDEX 2015 are trei motive: pur comercial, de statut internaţional şi de securitate proprie. A fost evident în timpul IDEX 2015 că Emiratele Arabe Unite doresc să devină jucător important pe piaţa industriei de apărare - producător, exportator şi importator, pentru a dobândi un statut internaţional, dar şi pentru a lupta împotriva terorismului, dacă este cazul.

În declaraţiile lor, oficialii EAU au reiterat deseori, în ultima vreme, că ISIS, terorismul şi conflictele regionale reprezintă marea îngrijorare pentru ţara lor şi au sugerat că acest stat are propria sa înţelegere şi abordare pentru aceste probleme - propria politică externă.

În interviul dat la 21 noiembrie 2014 lui Bret Baier, de la FoxNews, Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministrul de externe al EAU, a afirmat: "Cred că a trecut timpul când Washington, Bruxelles, Londra şi Paris credeau că ştiu această regiune mai bine decât noi, cei de aici...Cea mai mare provocare pentru noi o reprezintă extremismul, radicalismul, fascismul şi problemele sociale din această regiune."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb