Ieşenii au depus proiecte în valoare de 53 milioane de euro în cea de-a doua sesiune

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 30 aprilie 2008

La finalul celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene disponibile prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), ieşenii au reuşit să se situeze din nou pe primul loc în Moldova, atât ca număr, dar şi ca valoare a proiectelor. Conform declaraţiilor lui Liviu Bulgaru, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Iaşi, în cea de-a doua sesiune, au fost depuse 46 de documentaţii, totalizând a­proa­pe 53 milioane euro. Cele mai multe cereri de finanţare au fost depuse pe măsura 1.2.1.- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, capitol la care s-au înregistrat 25 de proiecte în valoare totală de peste 10 milioane euro. Proiectul cel mai important, în valoare de aproape două milioane de euro, vizează construirea unor hale industriale şi a unor clădiri cu birouri în municipiul Paşcani. Pe măsura 3.2.2.- Renovarea şi dezvoltarea satelor, au fost depuse 16 proiecte, în valoare de peste 35 milioane de euro. Consiliul Local Costuleni a depus la APDRP Iaşi în această sesiune proiectul cu cea mai mare valoare: aproape 2,5 milioane de euro, bani ce vor fi investiţi în modernizarea unor drumuri comunale, achiziţii utilaje, cât şi pentru reabilitarea unui cămin cultural. Pe măsura 1.2.3.- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, au fost depuse numai două proiecte, în valoare de peste şase milioane euro, solicitanţii fiind firmele SC Cotnari SA, cu un proiect de cinci milioane euro, şi Cereal SA, cu aproape 1,4 milioane de euro. SC Cotnari SA vrea să investească banii în modernizarea şi dezvoltarea combinatului de vinificaţie, prin achiziţionarea unor utilaje, iar SC Cereal SA pentru modernizarea unor baze de cereale.

Conform declaraţiilor lui Liviu Bulgaru, în cadrul sesiunii recent încheiate, solicitanţii au întocmit mult mai bine proiectele, având experienţă din sesiunea precedentă, acest fapt uşurând munca de verificare a documentaţiilor.

În prima sesiune, încheiată la finalul lunii martie, Iaşiul a ocupat primul loc la nivelul Regiunii Nord-Est, ca valoare a solicitărilor, cu 59 de proiecte depuse, însumând peste 81 milioane de euro. Dintre acestea, 33 de proiecte depuse de potenţiali beneficiari privaţi urmăreau obţinerea finanţării pentru achiziţionarea de utilaje, valoarea investiţiilor preconizate fiind de 13,3 milioane de euro. De asemenea, autorităţile publice locale ieşene depuseseră 26 de proiecte, în valoare totală de peste 68 milioane de euro. Acestea urmăreau modernizarea a 135 kilometri de drum comunal, 38 kilometri de drum sătesc, dar şi cons­truirea a 30 kilometri de aducţiuni de apă şi 50 kilometri de canalizare, de aceste investiţii putând beneficia, în total, 35.000 de locuitori ai judeţului.

A treia sesiune pentru depunerea proiectelor va începe odată cu primele zile ale lunii mai, termenul limită fiind 25 mai 2008.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb