Vînzarea de către stat a unui pachet suplimentar de 25% din acţiunile Băncii Comerciale Române (BCR) către un investitor strategic depinde de calitatea investitorului şi dacă acesta poate să aducă valoare băncii, a declarat Peter Woicke, vicepreşedinte executiv al International Finance Corporation (IFC). "De asemenea, contează preţul de vînzare", afirmă Woicke. "Pentru BCR, cel mai important este să îşi stabilească o strategie de dezvoltare în următorii doi-trei ani şi să atragă cel mai bun investitor", a adăugat reprezentantul IFC. La sfîrşitul săptămînii trecute, s-a finalizat tranzacţia prin care IFC şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au preluat cîte 12,5% din capitalul BCR plus cîte o acţiune.
Ministrul de Finanţe, Mihai Tănăsescu, a afirmat recent că autorităţile vor stabili împreună cu BERD şi IFC vînzarea unui pachet suplimentar de 25% din acţiunile BCR către un investitor strategic. Tănăsescu a afirmat că statul ar putea să lanseze o cerere de ofertă pentru investitorii interesaţi să cumpere 25% din acţiuni, cu posibilitatea ca, ulterior, cumpărătorul să preia şi participaţia BERD şi IFC.
Reprezentanţii Bank Austria Creditanstalt, divizie a grupului german HVB, şi-au reafirmat la sfîrşitul lunii martie interesul pentru BCR, declarînd pentru ziarul BURSA că aşteaptă ca statul să facă anunţul pentru vînzarea pachetului de 25%.
Statul mai deţine în prezent 44% din capitalul BCR şi va finaliza în aceste zile vînzarea a încă 8% din acţiuni către Asociaţia Salariaţilor băncii.
Conducerea administrativă a BCR a convocat adunarea generală a acţionarilor pentru sfîrşitul acestei luni, avînd pe ordinea de zi alegerea a încă doi membri în consiliul de supraveghere, din partea BERD şi IFC şi numirea vicepreşedintelui consiliului de supraveghere. Acţionarii vor aproba modificarea actului constitutiv al băncii, după intrarea oficială în acţionariatul BCR a BERD şi IFC, la finele săptămînii trecute.