IGPR: Peste 6.600 de bunuri culturale, recuperate de poliţişti în primele 4 luni ale anului

Laura Boico
Miscellanea / 23 mai 2016

Acţiunile Poliţiei Românie derulate în primele 4 luni ale acestui an pentru protejarea patrimoniului cultural naţional au dus la constatarea a aproape 200 de infracţiuni comise pe această linie şi recuperarea a peste 6.600 de bunuri culturale, potrivit unui comunicat de presă al IGPR.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti în aceaste luni, pentru cercetarea şi tragerea la răspundere a celor care au săvârşit infracţiuni la regimul protejării patrimoniului cultural naţional, s-au constatat 194 de infracţiuni ce au adus atingere patrimoniului nostru cultural. 106 persoane au fost cercetate, faţă de care a fost începută urmărirea penală. Dintre acestea, 29 au fost reţinute ori s-au dispus alte măsuri preventive împotriva lor.

Din totalul infracţiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (52%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcţiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 19,5% este reprezentată de furturi, dintre acestea 64% fiind furturi comise în dauna lăcaşelor de cult, iar 8% sunt infracţiuni de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, distrugerea unui sit arheologic ori efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Poliţiştii de investigaţii criminale au recuperat, în cele 4 luni, 6.653 de bunuri culturale mobile, dintre care 2.751 (aproximativ 41%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România, fiind confiscate totodată şi 94 de detectoare de metale (61 de la persoane juridice şi 33 de la persoane fizice), mai precizează comunicatul.

Aceste infracţiuni se referă la furt din situri arheologice, de bunuri de cult din biserici, mânăstiri şi schituri, din locuinţe şi colecţii particulare, din muzee sau colecţii publice (infracţiuni prevăzute de codul Penal) şi la infracţiuni ce privesc monumente istorice ori zone de protecţie ale acestora (prevăzute în legi speciale), subliniază sursa citată.

În cadrul Poliţiei Române sunt încadraţi peste 50 de poliţişti specializaţi în acest domeniu, care instrumentează dosare ce privesc protejarea patrimoniului cultural naţional, pe cele 3 paliere, respectiv patrimoniul imobil, patrimoniul mobil şi patrimoniul imaterial.Majoritatea poliţiştilor care desfăşoară această activitate au studii în arheologie, arte plastice, istorie sau arhivistică.

În ultimii 5 ani au fost recuperate bunuri culturale mobile, în marea lor majoritate monede antice şi medievale, în valoare de peste 1.300.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb