ILEANA GUŢU,PwC ROMÂNIA: "Putem observa o îmbunătăţire a evoluţiei BVB"

M.D.
Piaţa de Capital / 25 aprilie 2018

Ileana Guţu

Ileana Guţu

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care operează în sectorul petrol şi gaze şi al materiilor prime au fost cele mai reziliente la fluctuaţiile ciclurilor economice în perioada 2007-2017, conservând cel mai bine valoarea investiţiilor, conform unei analize efectuate de PwC, remisă către Redacţie.

Cele mai afectate de conjunctura macroeconomică în ultimii 10 ani au fost societăţile din sectorul bunurilor de larg consum, al sănătăţii şi cel al serviciilor financiare.

În raport se arată că : "tendinţele analizate la nivel agregat reliefează faptul că multiplii financiari ai companiilor tind să se deterioreze în perioadele în care economia se contractă, acest fapt confirmând percepţia generală că multiplii financiari încorporează aşteptările investitorilor, care au tendinţa de a fi mai optimişti în perioade de creştere economică. În acelaşi timp raportul observă, pe baza evoluţiei indicilor BET şi BET-TR, faptul că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este foarte dependentă de percepţia asupra riscului de ţară, aceasta influenţând, de asemenea, şi nivelul investiţiilor străine. O îmbunătăţire substanţială a celor doi indici a fost observată în 2017 în urma IPO-urilor din cea de-a doua jumătate a anului, dar şi ca urmare a intrării în componenţa indicelui general al BVB a companiei de telecomunicaţii Digi Communications N.V. şi a lanţului de servicii medicale private MedLife".

Sorin Petre, Partener Servicii de Evaluare şi Analiză Economică, a declarat că: "Statul român poate contribui la dezvoltarea pieţei locale de capital prin accelerarea procesului de listare a companiilor deţinute. Portofoliul statului în domeniul energiei, al infrastructurii şi al transportului, de exemplu, prezintă interes deosebit pentru investitori şi ar atrage şi mari fonduri ce urmăresc oportunităţile de plasament din regiunea Europei Centrale şi de Est. Mai mult decât atât, acest proces ar contribui şi la dezvoltarea companiilor de stat, prin infuzia de capital de care vor beneficia, ceea ce le va permite să îşi finanţeze programele de investiţii, contribuind astfel la îmbunătăţirea infrastructurii de transport aerian sau a celei energetice, fără un cost pentru contribuabili".

Pe parcursul anului 2017, dintre cele 7 industrii analizate, sectorul energiei electrice a înregistrat cel mai ridicat nivel mediu al capitalizării bursiere şi cel mai ridicat multiplu PER (price to earnings ratio) , în timp ce sectorul serviciilor financiare a înregistrat cel mai scăzut multiplu PER.

Ileana Guţu, Senior Manager, Servicii de Evaluare şi Analiză Economică, PwC România, susţine că: "De-a lungul celor 10 ani analizaţi observăm o îmbunătăţire a evoluţiei Bursei de Valori Bucureşti, dar dependenţa de capitalul străin, în lipsa unor investitori autohtoni puternici, cu excepţia fondurilor private de pensii, este în continuare ridicată. Ameliorarea indicilor bursieri din a doua parte a anului trecut reflectă succesul înregistrat de listările realizate, fapt care denotă nevoia de capital pe bursa bucureşteană. Pe de altă parte, observăm că investitorii de pe piaţa de capital au câştigat în medie cu până la 12% mai mult decât investitorii în obligaţiuni guvernamentale pe parcursul ultimilor 6 ani, ceea ce poate reprezenta un argument suplimentar pentru investiţiile pe Bursă".

Companiile listate pe BVB şi-au îmbunătăţit capitalizarea bursieră cu aproximativ 20% pe parcursul anului 2017, în timp ce indicele BET a marcat o creştere de 16% în acelaşi interval de timp.

În anul 2017, capitalizarea BVB a atins un nivel de 90 de miliarde de lei, dar valoarea este în continuare sub maximul de peste 141 de miliarde atins în 2007, în ciuda creşterii numărului de companii listate.

În ceea ce priveşte zona de fuziuni şi achiziţii (M&A), de-a lungul perioadei analizate a fost considerat un eşantion de 50 de tranzacţii pentru care au existat informaţii financiare relevante iar multiplul mediu de EBITDA în perioada analizată a fost de 8.3x. Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în anul 2008, iar cel mai scăzut în anul 2010. Multiplul mediu de EBITDA observat în anul 2017 a fost de 7.5x.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb